Expres

Privegherea Paisiană, o experiență spirituală pe care o puteți apropia în această seară

Privegherea Paisiană, o experiență spirituală pe care o puteți apropia în această seară

Călătoria în muzica epocilor trecute adusă de Festivalului de Muzică Veche Brașov se apropie de final. După evenimentul de joi seară, intitulat „Psaltichia Brașoveană”, alături de monahul Filotheu Bălan și Corul „Byzantion”, în această seară, în același spațiu al Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, dar de la ora 20.00, organizatorii vă propun o „Priveghere Paisiană”, alături de Corul „Byzantion” și Corul „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”.
În inima tradiției liturgice ortodoxe se află o slujbă remarcabilă prin profunzimea, durata și semnificația sa spirituală: Privegherea de toată noaptea. Această slujbă, numită „agrypnia” (în greacă) și „vsenoshchnoe bdenie” (în slavonă), reprezintă una dintre cele mai complexe și transformatoare experiențe liturgice din creștinismul răsăritean. Privegherea este o slujbă extinsă care, așa cum sugerează numele, poate dura întreaga noapte, deși în practica uzuală durează de obicei între 3 și 8 ore. Ea este săvârșită în ajunul marilor sărbători creștine, al duminicilor și al comemorărilor sfinților importanți. Această slujbă nu este doar o succesiune de ritualuri, ci o călătorie spirituală profundă. Anume trecerea de la întuneric la lumină simbolizează venirea Împărăției lui Dumnezeu, iar durata și intensitatea slujbei sunt menite să producă o schimbare lăuntrică.
Privegherea paisiană, inspirată de învățăturile Sfântului Paisie Velicikovski, apare ca o sinteză între moștenirea bizantină și curentul isihast, propunând o abordare contemplativă intensificată a experienței nocturne. Emergența sa coincide cu o perioadă de renaștere spirituală în spațiul ortodox, marcată de un interes reînnoit pentru scrierile patristice și practica rugăciunii contemplative. Această practică, dezvoltată în contextul renașterii spirituale din secolul al XVIII-lea, a condus la dezvoltarea unei forme de priveghere caracterizată prin durata sa extinsă (la 10-12 ore), cu accentul pus pe lectură și meditație și dedicat întru totul întâlnirii cu divinul.

În peisajul complex al spiritualității ortodoxe contemporane, privegherea paisiană creează astfel un spațiu temporal dilatat, situat la intersecția dintre tradiție și modernitate. Această practică, cu rădăcini adânci în moștenirea Sfântului Paisie Velicikovski, continuă să exercite o influență semnificativă asupra vieții monastice și laice, provocând o reevaluare a rolului practicilor contemplative în societatea actuală. Privegherea este posibilă și grație participării a două dintre cele mai valoroase coruri contemporane de muzică bizantină: Corul Academic „Byzantion” (Iași, dirijor Adrian Sîrbu) și Corul „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” (Huși, dirijor. arhid. Vlăduț Mironescu).
Și acest eveniment este cu intrare gratuită.

Despre invitați

Filotheu Bălan este recunoscut pentru activitatea sa teologică, paleografică și muzicologică. În domeniul paleografiei, acesta a studiat și a transcris manuscrise vechi, aducând la lumină texte valoroase pentru înțelegerea tradiției ortodoxe. Activitatea sa muzicologică a implicat cercetarea și conservarea muzicii bisericești tradiționale, având un impact durabil asupra studiilor teologice și asupra revitalizării patrimoniului spiritual și cultural.
Corul Academic „Byzantion” s-a format în anul 1997, sub îndrumarea lect. univ. dr. Adrian Sîrbu, având ca „părinte” al corului pe maestrul Lykourgos Angelopoulos, profesor la Conservatorul de Stat din Atena. Acesta activează în prezent în Iași, sub egida Universităţii de Arte „George Enescu”, și a susținut numeroase concerte în diferite țări ale lumii, participând la festivaluri importante de muzică sacră (Rencontres Musicales de Vézelay, Rencontres Médiévales de Thoronet, La spiritualité de Torino, Les chansons de nos racines Jaroslaw, Atlantis du Nord – Olsytyn, Les amis de Santorini, Willibrord 658- 2008, Przemysl, Pontigny, Plock, Summer School Orthodox Music Festival – Sankt Petersburg etc.).
Corul „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” (Huși) s-a format în anul 2018, la inițiativa dirijorului Cosmin-Vlăduţ Mironescu, sub atenta îndrumare a Protopsaltului Adrian Sîrbu, lect. univ. dr. al Facultății de Muzică din Iași. În anul 2022, grupul psaltic a obţinut premiul al ll-lea în cadrul concursului de muzică psaltică organizat la Iași „Byzantine Music Festival”. Totodată, a obţinut premiul al II-lea la Festivalul Concurs „Hajnowka”, desfășurat în Bialystok, Polonia
Festivalul de Muzică Veche Brașov este organizat de Asociația Kyrios, în parteneriat cu Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” – Poiana Brașov. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button