mytex

Ortodocșii au zile de harți în această săptămână

Ortodocșii au zile de harți în această săptămână. Miercurea și vinerea aceasta sunt zile de harți în calendarul ortodox. Asta înseamnă că nu se mai ține post (ca în aproape tot anul), ci e dezlegare la orice fel de mâncare „de dulce”. Această săptămână de dezlegări la de toate are și rolul de a pregăti și întări credincioșii pentru marele post pe care urmează să îl parcurgă, în toată asprimea lui. 

Biserica a hotărât să nu ținem deloc post în prima săptămână a perioadei Triodului, cea care a început de duminică. Triodul începe cu trei săptămâni înainte de Postul Mare și ia sfârșit în Sâmbăta Paștilor (15 aprilie, anul acesta). Această perioadă cuprinde zilele pregătitoare Postului Sfintelor Paști, Postul și Săptămâna Patimilor. Altfel zis, Timpul Triodului ține de la Duminica Vameșului și Fariseului și până în Sâmbăta Mare (înainte de Paști). În total 10 săptămâni. Zilele de harți din prima săptămână sunt pentru a ne pregăti de post cum se cuvine.

Săptămâna a doua a Triodului va fi una obișnuită, cu postire miercurea și vinerea.

Ortodocșii au zile de harți în această săptămână. Cea de-a treia săptămâna a Triodului, care precede intrarea în perioadă Postului Mare, este cunoscută ca Săptămâna brânzei. Atunci va fi dezlegare la lapte, brânză, ouă, dar și la pește în toate zilele, inclusiv miercurea și vinerea.

Care este rolul acestora

Zilele cu „harți” se găsesc presărate pe durata întregului an bisericesc: între Nașterea Domnului (Crăciunul) și Botezul Domnului (Boboteaza), în săptămâna de după Învierea Domnului (Săptămâna Luminată), în săptămâna imediat următoare Pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile) și, cum e cazul acum, în prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și fariseului).
Zilele cu dezlegare la mâncăruri s-au așezat pentru bucuria marilor praznice împărătești. Dar Biserica a rânduit ca în perioada care precede o postire îndelungată să fie și această dezlegare, fiind permis consumul alimentelor de origine animală sau al mâncărurilor „de dulce”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button