Expres

Oficial ungar la Brașov: Andreanum, model de autonomie și pentru maghiarii din România

Oficial ungar la Brașov: Andreanum, model de autonomie și pentru maghiarii din România

Andreanum, care împlineşte anul acesta 800 de ani, este un model pentru Europa şi face parte din istoria Ungariei, contribuind la dezvoltarea comunităţii săseşti din Transilvania, a subliniat Ferenc Kalmár, însărcinat ministerial, pentru agenţia ungară de presă MTI, care a participat, duminică, la Braşov, la o conferinţă pe această temă.

Însărcinatul ministerial a declarat telefonic agenţiei ungare de presă MTI că a participat la conferinţa intitulată „Andreanum – 800 de ani de autonomie a saşilor transilvăneni”, desfăşurată în cadrul celei de-a 14-a ediţii a Zilelor Culturale Maghiare din Braşov, care a început duminică. În cadrul discuţiilor, moderate de profesorul braşovean Mihály Bencze, György Szabados, directorul Centrului de Cercetare „László Gyula”, a prezentat contextul istoric, iar politologul şi profesorul universitar transilvănean Miklós Bakk a evidenţiat interpretările actuale ale Andreanum-ului.

Politicianul, originar din Braşov, a reamintit că, în anul 1224, regele Andrei al II-lea a emis Andreanum, document care asigura autodeterminarea saşilor transilvăneni, fiind ulterior confirmat de Carol Robert şi de regele Matia Corvin.

În cadrul conferinţei şi la gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare din Braşov, Ferenc Kalmár a explicat că a evidenţiat faptul că Andreanum este un document de mare importanţă şi parte a istoriei ungare. „A fost esenţial pentru viaţa Braşovului şi a tuturor aşezărilor săseşti din Transilvania, fiind baza pentru formarea acestora”, a afirmat însărcinatul ministerial, amintind că Braşovul împreună cu Sibiu sunt cele mai importante şi bogate oraşe săseşti.

Acesta a explicat că Andreanum a asigurat prosperitatea economică şi culturală a comunităţii săseşti din Transilvania, care a reuşit să-şi păstreze identitatea timp de 800 de ani şi să creeze valori culturale precum Biserica Neagră din Braşov, cea mai estică biserică gotică din Europa.

Politicianul şi-a exprimat regretul că, deşi Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României a organizat, în septembrie, un eveniment amplu, cu mai multe staţii în fostele oraşe săseşti din Transilvania şi în Düsseldorf, pentru a comemora Andreanum, Braşovul a fost însă omis şi nu s-a putut prezenta poziţia ungară, deşi documentul face parte din istoria Ungariei. Pentru a contracara acest lucru, a fost organizată conferinţa de la Braşov, a adăugat Ferenc Kalmár.

Andreanum este un model pentru Europa, deoarece faptul că o comunitate a putut supravieţui timp de aproape 800 de ani pe baza acestui document şi şi-a păstrat identitatea (…) demonstrează importanţa şi puterea documentului. Chiar şi Europa de astăzi poate considera acest document ca pe un model”, a spus însărcinatul ministerial. Acesta a reamintit că saşii transilvăneni au rămas pe pământurile lor natale de-a lungul secolelor, până când regimul Ceauşescu i-a „vândut” Germaniei.

Ferenc Kalmár a subliniat că Andreanum este un model pentru Europa şi, dacă a funcţionat pentru comunitatea săsească din Transilvania, ar funcţiona şi pentru comunitatea maghiară, dar pentru aceasta România trebuie să recunoască drepturile colective. Din partea Ungariei există tot sprijinul necesar pentru păstrarea identităţii maghiarilor din Transilvania, deoarece „fiecare maghiar contează”, a subliniat acesta.

Însărcinatul ministerial a afirmat că poate să-i asigure pe maghiarii din Braşov că statul ungar sprijină comunităţile maghiare de peste hotarele sale prin politicile sale naţionale şi oferă tot sprijinul necesar pentru ca maghiarii din Braşov şi din Ţara Bârsei să-şi poată păstra identitatea şi să reziste asimilării.

Cea de-a 14-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Braşov a început duminică dimineaţă cu o slujbă reformată, iar seara, la Teatrul Dramatic, a avut loc gala de deschidere, sub titlul „Moştenirea noastră în dans – 75 de ani de la înfiinţarea Ansamblului de Dansuri Populare Búzavirág”, avându-l ca invitat special pe Pál István Szalonna şi trupa sa. Cel mai mare festival cultural maghiar din sudul Transilvaniei include peste 50 de evenimente adresate comunităţii maghiare din zonă, iar seria de evenimente se va încheia duminica viitoare, seara.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Român
3 luni în urmă

Ia ți hârtia aia igienică cu tine și du te de unde ai venit.

Ultima modificare a 3 luni în urmă de către Român
Român
3 luni în urmă

Autoritățile Române,ce faceți?!
De ce nu expulzați asemenea perverși?!

Back to top button