Lifestyle

[ViDEO] S-a stins un mare muzician, creatorul piesei „Bună seara, iubito!”

 

A fost printre primii artişti de muzică electronică din România, începând chiar cu anii ’70 şi unul dintre cei mai prolifici şi apreciaţi compozitori de coloane sonore pentru filme. Compozitorul Adrian Enescu (video 1) s-a stins din viaţă astăzi, la vârsta de 68 de ani.

Potrivit Radio România Muzical, Adrian Enescu – compozitor, orchestrator şi instrumentist – s-a născut la Bucureşti în 31 martie 1948. A urmat studii muzicale la secția pian a Liceului de muzică nr. 2 din București, apoi la secția de compoziție a Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” (1974), unul dintre profesorii săi fiind Alexandru Paşcanu. Adrian Enescu s-a remarcat pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film, numele său fiind asociat cu peste 60 de titluri. 

Prima apariţie a sa pe disc a avut loc în anul 1975.

Andrian Enescu a definit stilul cântăreţei Loredana Groza prin producţia unor albume precum „Bună seară, iubito!” (video 2), „Un buchet de trandafiri”, sau „Diva înamorată”.

Acesta a colaborat şi cu Silvia Dumitrescu, la albumul „Cred în tine” şi a fost solicitat să colaboreze cu prestigioase instituţii muzicale din lume.

Articole asemănătoare

Printre realizările lui Adrian Enescu în domeniul muzicii de film sau de teatru se numără coloana sonoră a filmului „Noi, cei din linia întâi”, „Ringul” (video 1), „Noro”, regizat de Radu Gabrea (2002), spectacolele de teatru „Iluzia comică” de Pierre Corneille, în regia lui Alexandru Darie (Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol, 2000), „La țigănci”, adaptare după Mircea Eliade, în regia lui Alexander Hausvater (2001), sau „Anatomie. Titus. Căderea Romei” de Heiner Muller (r. Alexandru Darie, 2003). A realizat coloana sonoră pentru filmul „Second Hand” (r. Dan Pizza, 2005) și muzica pentru filmul „Femeia visurilor” (r. Dan Pizza, 2005).

În acelaşi timp, Adrian Enescu a fost printre primii artişti de muzică electronică din România, începând chiar cu anii ’70. Adrian Enescu a asistat la cursurile facultăţii de muzică electronică a Universităţii Stanford, din California, între anul 1985 şi 1986.
Acesta a compus muzică foarte diversificată din punct de vedere stilistic, de la muzică electro-acustică şi până la muzică simfonică şi jazz.

În 2016, compozitorului Adrian Enescu i-a fost acordat Premiul Radio România Cultural la secţiunea muzică pentru complexitatea artistică a Proiectului „BachFiles”, un spectacol de succes al Teatrului Bulandra.

Trupul neînsufleţit al compozitorului va fi depus marţi, 23 august, la Uniunea Compozitorilor şi muzicologilor din România, unde cei dornici, pot veni să-i aducă un ultim omagiu regretatului artist.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button