Vegetarienele insarcinate trebuie sa-si echilibreze regimul alimentar

Modul cum ne alimentam este de mai multe feluri, alegerea fiind determinata de principiile pe care le are fiecare persoana in parte. Exista alimentatia clasica, in care se poate consuma orice fel de produs, cea ovo-lacto-vegetariana, in care nu se consuma produse preparate din carne, lacto-vegetariana – se consuma numai vegetale si produse lactate -, si cea vegetariana, in care individul mananca numai produse strict vegetale. Se stie ca in timpul graviditatii, femeia trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, in care sa consume ponderat mai multe tipuri de alimente. In cazul in care viitoarea mama este vegetariana, ea trebuie sa se hraneasca astfel incat sa echilibreze deficitul produs de lipsa consumului de preparate din carne, oua sau lapte.
Deficit de aminoacizi
Exista 20 de aminoacizi care se regasesc atat in proteinele vegetale, cat si in cele animale. Trei dintre acestia pot fi gasiti numai in produsele de origine animala, de aceea la vegetarieni ei lipsesc din organism. In cazul femeii insarcinate este posibil ca lipsa acestor trei aminoacizii sa produca fatului unele malformatii , a mentionat medicul primar diabet si boli de nutritie, Ioana Ferariu. Planificarea dietei vegetariene in cazul femeii insarcinate trebuie sa fie atent realizata, pentru a asigura un aport adecvat de proteine, calciu si vitaminele D si B12. Pentru lacto-vegetariene este mult mai usor de asigurat un aport optim de proteine datorita continutului crescut al produselor lactate. Vegetarienele pot lua proteinele din produse vegetale ca cerealele, semintele, fasolea, lintea si soia. Calciul se gaseste din abundenta in produsele lactate, dar pentru femeile care sunt strict vegetariene este recomandata o dieta bogata in produse din soia, susan, sucuri imbogatite cu calciu si fructe proaspete , a mentionat medicul specialist medicina de familie, Cristina Anca Dascalescu.
Nu este nevoie de excese
Vitamina D este produsa in piele sub actiunea razelor ultraviolete. In mod natural se gaseste doar in uleiul de peste, dieta vegetariana fiind lipsita de aceasta vitamina, de aceea este recomandat un supliment pe perioada sarcinii. Insa nu trebuie luata in exces, pentru ca dozele mari sunt toxice. Deoarece vitamina B12 este prezenta doar in produse de origine animala, la vegetariene apare un deficit care poate determina, in cazuri rare, anemie si tulburari neurologice. De aceea, este recomandat un supliment de vitamina B12 la mamele care au un regim vegetarian. Se stie ca bogate in fier sunt carnea rosie, oul, insa acest element poate fi luat si din produsele vegetariene, cum ar fi spanacul si sfecla , a completat medicul Cristina Anca Dascalescu. Painea integrala si fulgii de cereale contin fibre vegetale, care contribuie la prevenirea constipatiei si a altor tulburari intestinale. Cartofii, pe langa citrice si kiwi, sunt o excelenta sursa de vitamina C si ajuta la prevenirea anemiei. Legumele, zarzavaturile si fructele sunt principala sursa de substante minerale si vitamine. Organismul gravidei are nevoie de grasimi in cantitati mici. In cazul unui regim vegetarian, femeia insarcinata isi poate asigura necesarul de grasimi, consumand alimente ce contin acizi grasi nesaturati. De aceea, foarte indicat este consumul de uleiuri vegetale – masline, porumb, floareasoarelui , a completat medicul specialist de familie. Chiar daca in cazul unei vegetariene este indicata o alimentatie care sa acopere deficitul produs de lipsa preparatelor din carne, oua sau lactate, nu este bine sa se faca excese consumandu-se produse vegetale in exces.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

