Lifestyle

Incursiune in exotica lume a condimentelor

  • logomytex.png
 

Va prezentam un scurt ghid al unor plante sau seminte aromatice
ce ne incanta papilele gustative si fac originale retetele
Condimentele ne incanta papilele gustative si ne invioreaza platourile! Stimulante si parfumate, ele reinnoiesc preparatele culinare clasice, aduc un aport de gust si fantezie in bucatarie. Anason, paprika, scortisoara, sofran? Iata un mic ghid pentru a va „pigmenta” alimentele si a va flata propria placere culinara. Putini sunt cei care stiu ca condimentele poseda virtuti deosebite, recunoscute de-a lungul timpului. Cele mai multe dintre ele stimuleaza secretiile gastrice, stimuleaza si faciliteaza digestia, iar altele au proprietati antiseptice. Unele sunt exploatate pentru ameliorarea conservarii alimentelor. Fiind sarace in sodiu, este permisa utilizarea lor in regimurile alimentare fara sare. Si un alt atu non neglijabil – nu detin calorii, o calitate apreciata atunci cand gatim de regim si preparate lejere! Totusi, cand le folosim este de preferat sa nu fim maini largi, deoarece in cantitati mari ele pot deveni iritabile. Tot secretul in buna lor utilizare, precum si in eficacitatea lor, rezida din bunul dozaj folosit. De aceea, in continuare va prezentam cateva condimente adesea intalnite printre ingredien-tele preparatelor pe care le pregatim; le veti cunoaste mai bine calitatile, dar va oferim si sfaturi despre dozajul pe care ar trebui sa-l folositi pentru ca platourile sa devina arta culinara.
n Anasonul stea sau badian: un condiment cunoscut pentru stimularea digestiei si ca antispasmodic. In forma de stea, acest fruct uscat provine dintr-un arbore mic originar din China si Vietnam, putand fi utilizat intreg, cu/sau fara coaja, ras sau macinat. Savoarea sa este apropiata de cea a anasonului, usor mai puternica si mai picanta. Cel mai adesea il intalnim in bucatariile chinezeasca si orientala, iar in Occident este apreciat in deserturi, painea cu seminte sau in vinul fiert. Totusi, sfatul nostru este sa nu il confundati cu anasonul curent, originar din zona mediteraneana si prezent sub forma de seminte – al carui parfum este salbatic, dar nu la fel de puternic. Pe piata exista o serie de varietati de badian, cum ar fi cel japonez care este foarte toxic. Indicatia noastra este sa-l cumparati numai din locurile care va inspira incredere.
n Scortisoara stimuleaza secretia gastrica, este antispasmodica si bine tolerata in cazul unui sistem digestiv fragil. Ea este scoarta unui arbust exotic care se ruleaza prin uscarea la soare, pe piata intalnind aromatizatorul fie in aceasta formula, fie macinat sub forma de pudra. Savoarea sa este calda, suava si penetranta, scortisoara parfumand cel mai adesea deserturile, compoturile, tartele cu mere sau pere, blaturile de tort si cremele care le umplu, iaurturile, cremele dulci de branza si inghetata. Savoarea dulce permite diminuarea cantitatii de zahar dintr-un desert sau bautura.
n Cardamome stimuleaza secretiile digestive. Intalnim condimentul sub forma unei capsule pline de seminte, fiind fructul unei plante originare din India. Are o aroma dulce si calda, cu un parfum care evoca lamaia si eucaliptul. Condimentul il intalnim in compozitia curry-ului indian, se foloseste la parfumarea cafelelor in tarile mediteraneene si se utilizeaza adesea la mai multe deserturi, conferindu-le acestora o tusa de exotism. Cumparati condimentul, de preferinta, sub forma de capsula (cel verde fiind mai parfumat decat cel alb sau brun) si scoateti semintele inainte de folosire, deoarece cardamome pudra isi pierde repede aroma.
n Curcuma stimuleaza secretiile digestive (in particular pe cele biliare), este un antioxidant si un antiinflamator. Este radacina unei plante vivace originara din India, care dupa fierbere si uscare se transforma intr-o pudra galben aurie. Are o savoare usor picanta si amara, asemanatoare nucsoarei. Este un condiment delicios pentru parfumarea si colorarea orezului, legumelor si sosurilor (maionezelor, bechamel etc). Atentie cand o folositi, pentru ca pateaza pielea si vesmintele, fiind utilizata de orientali si la colorarea tesaturilor.
n Cuisoarele sunt cunoscute pentru faptul ca stimuleaza secretiile digestive, sunt antiseptice, analgezice si dezinfectante. Devin iritante cand sunt folosite in cantitati mari. „Cuisoarele” sunt butonii florali uscati ai arborelui de cuisoare, un frumos arbust tropical. Savoarea lor este aromatica, picanta si racoritoare. Sunt folosite adesea in marinate, tocanite, supe, preparate cu fasole. Parfumeaza, de asemenea, painea cu seminte, fursecurile, compoturile si vinul fiert. Sfatul nostru este ca atunci cand doriti sa le folositi in tocanite sau supe, sa intepati cu ele ceapa, astfel dezvoltandu-si aroma in mod treptat.
n Nucsoara stimuleaza secretiile gastrice si este antiseptica, dar devine iritanta pentru stomac atunci cand o folositi in cantitati mari. Provine din muscadier, un mare arbore tropical originar din Indonezia. Fructele sale poseda o nuca ce este „imbracata” intr-o formatiune fibroasa care inchide in ea o migdala – nucsoara propriu-zisa. Are o savoare caracteristica, puternica, aromatica si picanta. Este indicata in special in regimurile fara sare, dar se foloseste adesea in bucatarie la condimentarea preparatelor gratinate, a sosurilor, sufleurilor, piureurilor de legume, precum si la fursecuri si checuri. Este de preferat sa alegeti varianta nuca si nu pudra, pe care o puteti rade in ultimul moment, obtinand astfel un maximum de aroma.
n Paprika se spune ca stimuleaza digestia, dar poate fi iritanta in doze foarte mari. Se obtine dintr-un ardei iute uscat si pisat, fiind foarte mult consumata in zona Balcanilor (este condimentul specific gulasului). Are o savoare caracteristica, puternica si aromata. Este perfecta in sosurile calde sau reci sub forma de crema, la preparatele cu/din oua, tocanitele de cartofi, dar si la condimentarea branzei de vaci sau a branzei de capra proaspata. Adesea este folosita si la parfumarea mustarului sau a vinegretelor destinate asezonarii tomatelor.
n Piment (ardeiul iute uscat) stimuleaza secretiile digestive, fiind antiseptic. Devine iritant pentru stomac cand se depaseste doza necesara. Piment-ul (ardeiul iute uscat) este originar din America (Lumea Noua), leguma fiind uscata si redusa la pulbere, fiind mai mult sau mai putin iute, in functie de varietatea de ardei folosita (Cayenne, harissa, „hot” piment). Bineinteles ca are o savoare picanta, usor acrisoara si puternica. Sfatul nostru este ca atunci „cand va ia foc gura”, dupa ce ati consumat un ardei, sa nu beti apa, ci sa mancati un iaurt, branza de vaci (a carui proteine neutralizeaza iutimea ardeiului) sau miez de paine.
n Sofranul stimuleaza secretiile digestive (in particular cele biliare), fiind si antispasmodic. Condimentul se prezinta sub forma unor stigmate (partea de sus a pistilului) uscate a unor plante cu bulb numite krokos, de culoarea portocaliu intens. De altfel, condimentul se numara printre cele mai scumpe plante aromatice din lume, fiind necesare peste 160 de flori pentru a obtine 1 g de sofran. Are un gust penetrant, cald si usor acrisor. Este un condiment indispensabil la prepararea paella, dar se potriveste de minune si la platourile cu pui, peste si fructe de mare sau la orez ori briose. Va sfatuim sa alegeti sofranul tip filament, mai greu de falsificat decat cel pudra, si sa-l infuzati 10-15 minute inainte de utilizare.
Bon appetit si nu uitati: tot secretul sta in dozare!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button