Lifestyle

Gradinitele de vara sunt realizate doar de ONG-uri

  • logomytex.png
 

Amintindu-ne putin de anii copilariei, fiecare dintre noi vizualizeaza ziua in care a pasit intaia oara pragul scolii. Debutul scolaritatii mici este un moment plin de emotii, constituie un nou inceput pentru fiecare dintre noi. Mai putin, insa, pentru copiii din comunitatile defavorizate. Pentru ei, prima zi de scoala reprezinta intaiul mare inceput din viata lor. Acest lucru se intampla deoarece, in cele mai multe din cazuri, in comunitatile defavorizate copiii nu frecventeaza invatamantul prescolar. Cel mai adesea, fenomenul prezentat mai sus se petrece deoarece acolo nu exista gradinite. „Este vorba mai mult de comunitatile din mediul rural, unde parintii ar dori sa-si duca micutii la gradinita, dar nu dispun de un astfel de spatiu. In mediul urban oferta este mult mai bogata, deci lucrurile nu stau chiar atat de rau”, ne-a declarat lect. univ. drd. Raluca Zanca.

FAST are gradinita de vara la Tarlungeni
O solutie in vederea pregatirii copiilor pentru clasa intai o constituie gradinitele de vacanta. „Mai trist e, insa, faptul ca sistemul nu prea face nimic in acest sens, plecand de la premisa ca teritoriul este acoperit cu gradinite. De asemenea, un alt motiv pentru care nu sunt astfel de proiecte din partea sistemului de invatamant de stat este si faptul ca exista perioadele de examene, care dureaza destul de mult si, nu in ultimul rand, sistemul de plata al cadrelor didactice. De aceea, astfel de initiative apartin organizatiilor non-guvernamentale”, ne-a declarat Emilia Sinov, directorul Casei Corpului Didactic. Pana in prezent, la nivelul judetului nostru singurul ONG ce desfasoara astfel de proiecte este Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret din Sacele. „In prezent avem o astfel de gradinita la Tarlungeni. Asemenea proiecte au o importanta deosebita pentru comunitatile in care nu exista institutii de invatamant prescolar. Li se formeaza copiilor un minimum de deprinderi pentru a pasi in clasa I si, de asemenea, li se stimuleaza nivelul de dezvoltare. Iar vara, cand parintii nu dispun de timpul necesar pentru a-i supraveghea, gasesti o forma de ocupare constructiva a micutilor”, ne-a declarat Daniel Hristea, director executiv FAST.

Implicarea parintilor
in educatia copiilor
e redusa
De asemenea, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca vara este un anotimp care permite o gama variata de activitati cu copiii, mai ales in aer liber. „Iar marele avantaj este acela ca educatorul nu este ingradit de rigiditatea unei programe scolare”, a completat Emilia Sinov. Un alt motiv pentru care astfel de cursuri sunt binevenite il constituie si faptul ca nivelul de educatie al parintilor in discutie este unul scazut, ei aflandu-se in imposibilitatea de a-si ajuta si indruma odraslele. „De aceea, implicarea lor in procesul de educatie al copiilor este redusa. Nu va fi pierdut din vedere nici faptul ca, acasa, cei mai multi dintre micuti nu dispun de materialul didactic pe care il ofera o gradinita, familiarizandu-i astfel cu perioada de scolarizare imediat urmatoare”, a completat lect. univ. drd. Raluca Zanca. Chiar daca nivelul lor cultural este scazut, locuitorii zonelor defavorizate constientizeaza si doresc sa aiba acces la aceasta forma de invatamant. Iar daca lucrurile stau in acest fel, de ce sa limitam posibilitatea copiilor de a merge la gradinita? In fond, dreptul la educatie este unul garantat chiar de Constitutia Romaniei. Cine stie? Poate in viitor se va gandi cineva serios si la soarta acestor copii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button