Lifestyle

Fructele rosii – bogatia padurii in bucataria noastra

  • logomytex.png
 

Fructele rosii sau fructele de padure, cum sunt ele cunoscute, ne incanta, pe rand, papilele gustative pe tot parcursul verii. Primele care ne invadeaza bucataria sunt fragutele si zmeura. Apoi ne bucuram de ciorchinele de coacaze ce abordeaza diverse culori, de la roz si somone, la galben sau alb. Translucide, bobitele fructelor ne umplu gura de o aroma proaspata si un gust acrisor. Acestora li se alatura coacazele negre, preferatele multora dintre noi si cunoscute ca un panaceu universal. Sa nu uitam de minunatele afine si de mai marile mure, a caror savoare dulce ne incanta la finele lui august si toamna. Fructe perisabile, ar fi indicat sa fim foarte atenti atunci cand le cumparam. In general, le gasim proaspete in piete – in sezonul de vara si la inceput de toamna -, prospetimea lor fiind vizibila de la o simpla privire. Nu va lasati influentati de culoarea fructelor rosii, deoarece nuantele lor difera in functie de varietati. De asemenea, incercati sa le evitati pe cele care deja prezinta viermisori, iar cand le manipulati fiti cu mare grija, pentru ca se zdrobesc usor. Fructele de padure, in general foarte fragile, nu se conserva mai mult de trei zile, in lada de legume a frigiderului. Singura exceptie sunt afinele, care se pot conserva 10 zile la 10 grade Celsius. De asemenea, micutele fructe suporta perfect congelarea si conservarea in compoturi, fara a uita de delicioasele si suculentele jeleuri si dulceturi. Dupa ce le cumparati, ar fi de preferat sa le preparati imediat, spalandu-le rapid sub un jet de apa. Nu va recomandam sa le tineti in apa sau mult timp in frigider, deoarece isi pierd parfumul si aroma. Pentru a le congela, este suficient sa le aranjati intr-o cutie si sa le lasati sa se intareasca cateva ore la congelator. Cand le folositi, va sugeram se le adaugati o lingura de suc de lamaie si 150 g zahar pentru a-si mentine forma si aroma.

Sugestii de folosire
l Zmeura o puteti consuma asezonata cu o crema de vanilie.
l Branza de vaci sau de capra, asezonata cu sirop de fructe si fructe rosii, pudrata cu nuci pisate, poate deveni cel mai simplu, lejer si savuros desert.
l Panacotta italiana: frisca lichida (500 g) si zahar (125 g) se incalzesc, la care se adauga 4 foi de gelatina topita. Totul se da la rece si se serveste cu fructe de padure intregi si piure de fructe.
l Tarte: pe aluatul de tarta copt puteti adauga afine, apoi o dati la cuptor inca 2 minute. Puteti, de asemenea, adauga peste aluatul copt o crema de portocale, peste care adaugati afine si mai tineti putin la cuptor.
l Vin de coacaze: 500 g de coacaze se pun la macerat opt zile cu doua sticle de bordeaux rosu. Fructele de paseaza, iar sucul recuperat se amesteca cu 500 g zahar si se da la fiert. Opriti focul si adaugati 20 cl de rachiu. Filtrati si tineti bautura in sticle. Se consuma ca si aperitiv.
(R.P.)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button