Lifestyle

Dadaca poate deveni un prieten al copilului nostru

  • logomytex.png
 

Finalul concediului de ingrijire a copilului constituie o problema pentru fiecare mamica. Ce se poate face in aceasta situatie? Cea mai la indemana solutie este dadaca sau, cum e ea numita mai nou baby-sitter-ul. Dar cum alegem acest personaj, care va face practic parte din viata copilului? Nu foarte usor.

La inceput va fi prezent si parintele
Daca va ganditi ca alegerea unui baby-sitter ori a unei dadace pentru copil este o decizie simpla, trebuie sa va spunem ca lucrurile nu stau chiar asa. In cazul in care e vorba de un bebelus, alegerea se realizeaza mai usor, deoarece micutul nu constientizeaza foarte bine ce se intampla. Dar, daca vreti sa optati pentru un astfel de ajutor cand copilul este mai marisor, veti avea ceva de lucru. „In cazul in care copiii sunt foarte dependenti de parinti si se obisnuiesc greu cu cineva strain, familia trebuie sa acorde o atentie maxima felului in care se acomodeaza copiii cu noua persoana. Chiar daca unii parinti trateaza cu indiferenta acest aspect, trebuie mentionat ca pentru copil el are o importanta deosebita”, ne-a declarat psihosociologul Anca Gheorghiu. In prima faza a perioadei de acomodare se impune si prezenta activa a parintelui acasa. In acest fel, copilul se va obisnui mai usor cu noul „membru al familiei” si, in acelasi timp, parintii au ocazia de a vedea in ce fel copilul poate socializa cu dadaca. „Apoi, urmeaza cea de-a doua perioada, in care, desi parintele este prezent fizic in casa, nu se va implica efectiv in activitatile copilului”, a adaugat Anca Gheorghiu. Abia dupa aceea micutul poate fi lasat singur in compania dadacei.

Comunicare permanenta cu dadaca, dar si cu copilul
De altfel, de mare ajutor in aceste cazuri este o comunicare continua intre parinti si copil. „In primul rand, din punctul meu de vedere, esentiala este comunicarea familiei cu dadaca, pentru a constata care sunt problemele pe care ea le sesizeaza. Apoi, copilul insusi le va spune parintilor ce-l incomodeaza si care este parerea despre relatia cu persoana in a carei grija se afla”, a completat specialistul. Iar pentru a fi siguri de alegerea facuta, cei doi parinti trebuie sa comunice foarte bine intre ei. Ce se intampla in cazul in care copilul este foarte sociabil si nu intampina probleme in relationarea cu ceilalti? Ei bine, indiferent cat de bine se intelege cu dadaca, si la el este nevoie de o perioada minima de acomodare. „Din punctul meu de vedere, baby-sitter-ul poate fi introdus treptat in familie, prin petrecerea timpului liber impreuna cu membrii ei. Binevenite in acest sens sunt iesirile la plimbare sau chiar la picnic impreuna. In acest fel, copilul va incepe sa perceapa cumva persoana straina ca facand parte din familie”, a incheiat psihosociologul Anca Gheorghiu.Articole asemănătoare

0 0 voturi
Article Rating
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comments
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button