Lifestyle

Ce facem dupa absolvirea facultatii?

  • logomytex.png
 

Olivia BULZAN

In momentul in care termina o etapa de scolarizare intr-un cadru institutionalizat fiecare tanar se confrunta cu o criza. Acest fenomen apare deoarece indivizii constientizeaza ca se afla la inceputul unui nou drum, despre care stiu prea putine lucruri. Criza este cu atat mai accentuata dupa absolvirea unei facultati deoarece tinerii realizeaza ca acum se afla cu adevarat pe picioarele lor si se vad nevoiti sa ia viata in piept , ne-a declarat psihologul Catalin Gherasim. In functie de felul in care a decurs studentia, crizele de final de facultate sunt diferite.

Trebuie sa stie
sa se vanda
Astfel, absolventii care au avut un loc de munca pe durata anilor de facultate sunt mai pregatiti pentru ceea ce va urma. Au experienta locului de munca, a activitatii intr-un colectiv si pretentiilor unui superior. Insa, in momentul in care parasesc bancile facultatii si ei se confrunta cu o criza. De ce? Ei bine, conform pregatirii pe care o au acum, isi dorec mai mult de la ei. De asemenea, sunt constienti si de faptul ca asteptarile angajatorilor sunt mai mari, deci trebuie sa arate de ce sunt in stare. Intr-un cuvant, trebuie sa stie sa se vanda , a completat specialistul. Ana-Maria Mihai a absolvit facultatea in urma cu cateva saptamani. Desi a avut un loc de munca inca din primul an de facultate, se pare ca nu ii este foarte usor. Cat timp esti student constientizezi ca te afli intr-o continua formare si perfectionare. De aceea, pentru ca locul de munca e doar ceva care vine sa completeze studiile, nu ai pretentii foarte mari de la angajator. Insa, in momentul in care cunostintele si competentele iti sunt atestate de diploma de licenta, incepi sa-ti doresti mai mult, in primul rand de la tine , povesteste Ana-Maria.
Realitatea spulbera visele roz din studentie
Lucrurile sunt putin mai grele pentru absolventii care nu au avut un loc de munca. In cazul lor, lipsa de experienta constituie un mare neajuns. De multe ori nu sunt pregatiti pentru noul drum pe care pasesc si se confrunta cu probleme de adaptare si integrare. Aceste lucruri, insa, pot fi invatate. Totul depinde de felul in care tinerii pasesc pe noul drum. Nu trebuie sa uitam ca startul le poate creste increderea in ei dar, in acelasi timp, ii poate descuraja , a precizat Catalin Gherasim. Confruntarea cu criza de dupa absolvire este recunoscuta si de catre absolventi. Valentina Iamandi a absolvit facultatea in 2003. In anii de studentie asteptam cu nerabdare momentul absolvirii. Insa, dupa ce m-am vazut cu diploma de licenta in mana, prima intrebare pe care mi-am pus-o a fost: «Ce fac eu acum? Unde ma duc?» , povesteste Valentina. Ii era frica sa-si depuna CV-ul deoarece se temea de ceea ce va urma. Insa, se pare ca totul a trecut de la sine din momentul in care s-a prezentat la primul interviu, pe care l-a sustinut la locul de munca pe care il are si in prezent. Lect. univ. drd. Raluca Zanca a absolvit facultatea exact in urma cu zece ani. Eu am muncit si in timpul facultatii, insa pot spune ca m-am confruntat cu criza de dupa absolvire. De ce se intampla acest lucru? Ei bine, studentii au anumite asteptari, care sunt infirmate in momentul in care incearca sa patrunda pe piata. Din punctul meu de vedere, cred ca ei raporteaza ceea ce va urma mai putin la realitate si mai mult la ceea ce mass-media le pune la dispozitie. Insa, pentru a putea ajunge acolo unde isi doresc trebuie sa fie dispusi sa faca o serie de compromisuri, mai ales in societatea noastra. Inainte de a bate cu pumnul in masa, trebuie sa aiba o expertiza recunoscuta. Eu, de exemplu, am muncit ca redactor in timpul facultatii, iar dupa absolvire am lucrat inclusiv ca vanzatoare intr-un magazin de confectii si ca secretara , povesteste interlocutoarea. Tinerii absolventi nu trebuie sa uite ca este foarte important sa aiba un loc de munca, indiferent de felul in care e remunerat sau de domeniu. In momentul in care intri in sistem, sansele de a gasi un loc de munca mai bun sunt considerabil mai crescute, decat daca alegi sa stai la mama acasa si sa astepti o minune , a precizat lect. univ. drd. Raluca Zanca.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button