BRAŞOV. Constantin Codreanu a devenit preot în biserica pe care a ctitorit-o
Cunoscut în ultimii 25 de ani de către braşoveni şi nu numai drept om de afaceri şi manager al companiei de transport Transbus Codreanu, Constantin Codreanu (65 de ani) a fost hirotonit duminică preot, după patru ani de diaconie. El va sluji chiar în biserica impresionantă (foto 4-5) pe care a ctitorit-o în zona Oituz, în apropierea unui popas turistic, de unde se poate admira peisajul de o frumuseţe copleşitoare. Surprizele nu se opresc aici, de acum preotul Constantin Codreanu este doctor în teologie.
Peste o mie de oameni, printre care şi mulţi braşoveni, au participat duminică la slujba de târnosire (sfinţire) a Bisericii cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a Mănăstirii Codreanu – metoc chiriarhal, cea mai nouă mănăstire de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Slujba de sfințire a precedat Slujba Sfintei Liturghii, în cadrul căreia a primit darul hirotoniei întru preot însuși ctitorul mănăstirii, diac. Constantin Codreanu.
Oituzul este o localitate cu rezonanţă aparte în istoria poporului nostru, amintind de luptele ce s-au purtat aici, sub deviza: „Pe aici nu se trece!”. Dar frumuseţea acestor locuri mioritice atrage permanent numeroşi turişti, care se strâng, an de an, pentru a se bucura de pitorescul zonei, de aerul curat şi liniştea munţilor. Aşa a apărut aici un mic popas, nod de legătură între Ardeal şi Moldova, unde autocarele se opresc pentru a oferi călătorilor posibilitatea să-şi bucure privirea şi auzul, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. „În acest cadru natural, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, Constantin Codreanu, un om cu dragoste faţă de Dumnezeu, a dorit să zidească un sfânt lăcaş de închinare, o oază de spiritualitate pentru pelerini şi pentru toţi cei ce vor dori să caute un loc de reculegere şi rugăciune”, se mai spune în document.
Piatra de temelie a fost pusă de către IPS Arhiepiscop Ioachim, chiriarhul locului, în 23 septembrie 2010 și de atunci s-a lucrat necontenit la această catedrală. Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” a fost ridicată din cărămidă și structură de beton armat, în plan trilobat, cu turlă centrală și două turle pe pronaos. A fost acoperită cu tablă de cupru, în alternanță cu tablă aurită. La interior, s-a montat catapeteasma din lemn de stejar, a fost introdusă încălzirea sub pardoseala de marmură și a fost confecționat mobilierul, a fost placată cu marmură Sfânta Masă. În altar și naos a fost realizată o frumoasă pictură bizantină, urmând să fie pictat și pronaosul. „Întreaga zidire s-a făcut cu efortul material al familiei Constantin și Petronela Codreanu, la care s-a adăugat sprijinul PC Ieromonah Sebastian Vasiliu, preotul slujitor de aici, care ieri a fost hirotesit protosinghel”, precizează reprezentanţii Arhiepiscopiei.
ÎPS Arhiepiscop Ioachim a oficiat slujba de târnosire a acestui sfânt lăcaș, unde, așa cum va rămâne peste veacuri consemnat în hrisovul de sfințire, pus în piciorul Sfintei Mese a Altarului, s-a hotărât ca „De acum şi până în veac, să se cinstească, potrivit Sfintei noastre Ortodoxii, Sfinții Împărați Constantin și Elena cei întocmai cu Apostolii mărturisitori și, sub semnul Sfintei Cruci, biruitori și Sfântul Proroc Ilie, care prin asceză și viață curată s-a făcut arhetip al monahului. Acest nou sfânt lăcaş va fi metoc chiriarhal, dependent direct de Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului”.
Constantin Codreanu este de ani buni slujitor al bisericii, până duminică fiind diacon. A făcut facultatea de teologie, apoi doctoratul. El s-a pensionat recent din compania pe care o conducea, unde a rămas doar acţionar.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.