Lifestyle

Abaterile de la normalitatea vederii, depistate din primele luni de viata

  • logomytex.png
 

Corina MONEA
Desi caldura le este benefica, nou-nascutii si nu numai trebuie protejati de razele puternice ale soarelui si temperaturile ridicate. O atentie sporita trebuie acordata capului, care in aceasta perioada va fi acoperit cu o palariuta, sapca etc. Creierul micutilor este foarte expus, intrucat osificarea craniana nu este completa decat dupa primul an de viata, astfel ca supraincalzirea poate produce modificari ale acestuia si implicit a organelor care sunt in legatura cu el. Este si cazul ochilor care, desi nu implica o ingrijire speciala la nou nascuti – genele ii protejeaza de soare, prin clipit se curata partea expusa direct exteriorului etc. -, acestia sunt in stransa legatura cu creierul. Cat despre afectiunile de vedere care pot fi depistate inca din primele luni de viata, vor fi prezentate in randurile ce urmeaza. Descoperirea tulburarilor de vedere se impune a se face din primele luni de viata pana la varsta de patru ani pentru a se putea incerca toate modalitatile de stimulare a acuitatii vizuale.
Ochii foarte mari, luciosi, semnaleaza un posibil
glaucom infantil
Abaterile de la normalitatea vederii – tulburari de conformatie ale ochiului sau cele de vedere – pot fi depistate inca din primele luni de viata daca parintii acorda atentie si acestor aspecte. Hipermetropia, adica ochiul mai scurt decat cel normal, poate fi semnalata inca din primele luni de viata. O data cu cresterea organismului, creste si ochiul, astfel ca, dupa primul an se ajunge la parametrii obisnuiti. Ce poate atrage atentia este si faptul ca unul din ochi sau ambii par un pic mai mari, mai luciosi, foarte frumosi. Aceste semne pot duce la suspiciunea unui glaucom infantil, o presiune exagerata in ochi. Exista si modificari de pozitie a pleoapei, deschiderea fantei dintre cele doua pleoape, care pot induce tulburari de vedere pana la modificari grave ale acuitatii vizuale , ne precizeaza medicul oftalmolog Aurelian Barar. Orice suspiciune de scadere a vederii la unul sau ambii ochi, dedusa din comportamentul copilului (felul in care urmareste lumina, obiectele, recunoasterea persoanelor din jur) prespune prezentarea copilului la un medic specialist pentru a se lua cat mai curand masurile necesare pentru corectarea vederii.
Ochelari sau lentile de contact de la un an si jumatate
O pleoapa sau ambele pleoape care nu se ridica in mod corect, acoperind lobii oculari, se corecteaza in primul an de viata, in caz contrar poate duce la modificari ale acuitatii vizuale care, uneori, nu mai pot fi remediate. Cataracta congenitala – o opacitate a cristalinului – prezenta inca din momentul nasterii, neoperata in timp util (prima sau a doua luna de viata n.r.) poate compromite vederea pe tot restul vietii , completeaza specialistul. Modificarile mari de dioptri pot fi corectate cu ochelari sau cu lentile de contact, de la varste fragede (un an jumatate sau doi ani). In cazul strabismelor (ochilor cu axe incrucisate) se prefera mai intai recuperarea acuitatii vizuale cu o eventuala egalizare si abia apoi interventia chirurgicala de corectare. De obicei, ochiul care priveste crucis este cel mai slab si de aceea trebuie sa trezeasca atentia parintilor pentru a prezenta copilul la medic. Cand strabismul devine alternant, acuitatea vizuala este aproape sau chiar egalizata, se permite eventuala interventie chirurgicala , adauga medicul oftalmolog Aurelian Barar. De precizat este faptul ca exista cauze inca neelucidate cu privire la ambliopie (micsorarea aparent sau practic incorecta a ochilor), acestea tinand de structura centrilor din creier ai fiecarui individ.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button