IT&C

Google Doodle pentru „strămoașa” Lucy

 

Gigantul IT aniversează printr-un doodle special., un logo animat, 41 de ani de la găsirea scheletului botezat Lucy, un Australopitecus femelă, care este considerat unul dintre cei mai vechi strămoși ai omului. Acesta a fost descoperit în 1974, la Hadar, Etiopia. Perioada estimată: aproximativ acum 3,2 milioane de ani. „Lucy” era o femelă adultă, în jur de 25 de ani. Cam 40% din schelet a fost găsit, pelvisul, femurul (osul coapsei) şi osul tibial, toate demonstrând mersul biped. Măsura cam 107 cm (mică pentru specia ei) şi cântărea în jur de 28 de kg, scrie wikipedia.org. Australopitecus afarensis a existat în perioada cuprinsă între acum 3,9 şi 3 milioane de ani. Australopitecus afarensis aveau o faţă de maimuţă cu fruntea teşită, o formaţiune osoasă deasupra ochilor, un nas turtit şi nu aveau bărbie. Indivizii speciei aveau maxilare proeminente cu molari mari.

Lucy nu este nici cel mai vechi hominid (această onoare aparține speciei Sahelantropus tchadensis – fosila umană din Sahel, Ciad – cu o vechime de circa 7 milioane de ani), nici primul australopitec scos la lumină de paleoantropologi. Atunci de ce este atât de important acest hominid timpuriu și de ce atenția publicului s-a îndreptat atât de mult asupra sa?

Atunci când i-a fost datată vârsta reală, 3,2 milioane de ani, Lucy era, de departe, cea mai veche fosilă hominidă cunoscută. Pe de altă parte, individul prezenta un craniu asemănator cu cel al cimpanzeilor, în timp ce conformația toracelui, a bazinului și a rămășițelor membrelor inferioare semăna izbitor cu cea umană. Era, nici mai mult, nici mai puțin, decât veriga lipsa despre care se discutase atât de aprins de-a lungul timpului. În plus, Lucy dărâmă o teorie larg răspândită înainte de scoaterea sa la lumină, aceea că dezvoltarea creierului a precedat mersul biped. În mod clar, australopitecul identificat la Hadar, Etiopia, era un biped, și asta în timp ce craniul său nu era mai mare decât al unei maimuțe antropoide. În euforia momentului, Donald „Don” Johanson își numea descoperirea Lucy, după controversatul hit al Beatles-ilor, „Lucy in the Sky with Diamonds”, adăugându-i apelativul Dinkenesh (Tu ești frumoasă – în dialectul Amhari din Etiopia). Un nume ce avea să scrie istorie până în 2008, an în care specialiștii au concluzionat că rămășițele nu apartin unei femele ci unui mascul, schimbând denumirea acestuia în Lucifer, scrie descoperă.ro.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button