IT&C

Google Chrome renunță la suportul pentru extensiile vechi

Google Chrome renunță la suportul pentru extensiile vechi

După ani de amânări, Google a decis să nu mai extindă compatibilitatea extensiilor Chrome vechi, cunoscute sub numele de Manifest V2. Această schimbare va face ca multe dintre extensiile încă folosite de utilizatori să devină inutilizabile. Google este motivat să promoveze reclame prin platforme precum Google Ads și să colecteze cât mai multe date despre utilizatori.

De ani buni, compania încearcă să modifice sistemul de extensii Chrome pentru a dezarma soluțiile folosite pentru blocarea reclamelor și protejarea intimității. Problema principală este Manifest V2, formatul pe care se bazează multe dintre extensiile disponibile în Chrome Web Store.
Noul format de extensii Chrome, denumit Manifest V3, trebuia să fie adoptat oficial în 2021. Extensii populare precum AdBlock au rămas cu funcționalitate mult limitată, devenind aproape irelevante.

Dezvoltatorii acestor extensii au învățat să se adapteze, iar tranziția la Manifest V3 pare mai degrabă o victorie de etapă pentru Google, dar fără un impact major, odată ce dezvoltatorii vor veni cu propriile soluții. Critici importanți ai acestei schimbări includ nume precum AdGuard, uBlock Origin și Adblock Plus.
Dezactivarea extensiilor vechi a început deja cu versiunea Chrome Beta, iar tranziția către versiunea stabilă de Google Chrome ar putea dura câteva luni. Extensiile vizate sunt cele instalate cu mult timp în urmă, relativ obscure și care nu au primit actualizări recente.
Utilizatorii care se bazează pe extensii Chrome vechi ar trebui să caute alternative moderne cât mai curând. O altă opțiune este să încerce un web browser alternativ, precum Firefox.
Mozilla, dezvoltatorul Firefox, a anunțat deja că nu intenționează să retragă suportul pentru extensiile V2 prea curând.

Firefox este unul dintre puținele browsere relevante care nu se bazează pe motorul de randare Chromium, dar oferă compatibilitate cu acesta. Acest lucru permite Mozilla să nu țină cont de preferințele Google în materie de extensii și să ofere mai multă libertate utilizatorilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button