Găzduire web: Ghid pentru începători
Shared hosting-ul (gazduire shared sau partajata) este cea mai accesibila solutie de gazduire web fiind platforma de gazduire web folosita de marea majoritatea site-urilor web. Gazduirea shared este solutia preferata de bloggeri, proprietari de afaceri mici si startup-uri, fiind considerata cea mai buna platforma pentru configurarea rapida a unui website, cu un buget limitat.
Daca intentionati sa alegeti gazduirea shared pentru blogul sau website-ul dvs. iata cateva aspecte pe care ar trebui sa le aveti in vedere.
Ce este shared hosting-ul (sau gazduirea shared)?
Pe o platforma de gazduire shared sunt gazduite mai multe site-uri web pe un singur server fizic (in general de ordinul sutelor) si toate aceste website-uri gazduite pe server impart resursele serverului. Fiecare website are un spatiu virtual alocat pe server, in functie de planul de gazduire ales.
Puteti alege intre gazduire web Windows si gazduire web Linux. Alegerea sistemului de operare depinde de cerintele websitului website-ului in functie de tehnologiile utilizate pentru dezvoltarea websitului si al platformei software utilizate pentru dezvoltarea site-ului web. De ex., daca doriti sa lucrati cu ASP.NET, va trebui sa optati pentru gazduirea shared Windows.
Cum functioneaza platforma de gazduire shared?
Un server de gazduire tip shared este configurat pentru a gazdui mai multe conturi ale clientilor. Fiecare client detine controlul asupra propriului website, blog, email si baze de date insa resursele sunt folosite in comun de catre toti clientii. Cu alte cuvinte, gazduirea shared este precum inchirierea unui apartament impreuna cu alte persoane: fiecare are propria camera insa resursele, precum energia electrica, apa si zonele comune sunt partajate de toti membrii.
Cum alegeti furnizorul de servicii de gazduire shared?
Pentru alegerea unui furnizor de servicii de gazduire web este important sa faceti o prospectare a pietei, a companiilor care ofera astfel de servicii. Intrati in contact cu unul sau multi furnizori de gazduire web, discutati asupra cerintelor dvs. si alegeti varianta optima. Chiar daca initial nu detineti suficiente detalii pentru a lua o decizie discutiile cu un furnizor competent va vor ajuta sa clarificati nelamuririle dvs.
Cu ce se diferentiaza gazduirea shared de gazduirea pe un VPS sau pe un server dedicat?
Hosting Shared | VPS Hosting | Hosting Dedicat | |
Definitie | Un anumit numar de website-uri sunt gazduite pe un server, impartind resursele acestuia | In cazul gazduirii pe un VPS (Virtual Private Server), clientul primeste acces total in calitate de administrator. Conturile clientilor sunt gazduite pe un server fizic care este utilizat de alte servere private virtuale insa resursele sunt garantate. | In cazul hosting-ului dedicat, serverul fizic complet este dedicat unui singur client. |
Performanta | Resursele unui server tip shared sunt limitate, fiind impartite intre mai multe conturi. Ca urmare, rapiditatea si performantele website-ului dvs. pot fi afectata. | Gazduirea VPS ofera acces complet la resurse care sunt mai mari in comparatie cu gazduirea shared. Avand gazduire VPS, puteti:
| Gazduirea pe un server dedicat ofera acces complet in calitate de root iar toate resursele sunt dedicate unui singur client. Avand hosting dedicat, puteti:
|
Securitate | In cazul gazduirii shared, website-ul dvs. se afla pe acelasi server cu alte website-uri. In cazul in care un client de pe acest server efectueaza activitati malitioase, exista posibilitatea ca IP-ul dvs. sa fie blacklistat (pus pe lista neagra). | Numarul de clienti care impart serverul fizic este mai mic, in comparatie cu gazduirea shared. Clientul este responsabil pentru site-urile web si aplicatiile care ruleaza pe VPS si de IP-ul asociat acestuia, sansele de a fi afectat de celelalte website-uri fiind extrem de mici. | In cazul hosting-ului dedicat, computer-serverul este dedicat website-ului dvs. Riscul de atacuri de virusi si alte amenintari pe website-ul dvs. sunt reduse semnificativ, iar riscul ca IP-ul dvs. sa fie pus pe lista neagra este aproape eliminat. |
Care sunt avantajele gazduirii shared?
Desi gazduirea shared are unele limitari este o platforma ideala de gazduire pentru proiecte la inceput de drum, care nu necesita foarte multe resurse sau daca faceti cunostinta pentru prima data cu mediul de gazduire.
Avantajele gazduirii shared includ:
Accesibilitatea
Gazduirea shared este foarte accesibila. Daca doriti sa fiti precaut cu investitiile in gazduirea websitului dvs., aceasta este cea mai buna optiune pentru dvs.
Nu necesita cunostinte tehnice
Suportul tehnic al furnizorului de gazduire web este responsabil de mentinerea si actualizarea serverului shared.
Built In cPanel / Plesk / DirectAdmin
Pentru gestionarea website-ului veti avea acces la cPanel, DirectAdmin sau Plesk. Cu ajutorul acestor panouri de control puteti gestiona intr-un mod simplu setarile website-urilor, DNS, conturile de e-mail, bazele de date, etc.
Pentru ce tipuri de websituri e indicata gazduirea shared?
Gazduirea shared este solutia ideala pentru website-uri mici si medii, bloguri mici care completeaza website-urile dinamice ale companiilor. Prin gazduire shared, proprietarii de websiteuri vor obtine acces la o platforma de gazduire functionala, potrivita pentru a incepe un proiect nou sau pentru a va mentine prezenta online cu resurse reduse.
Daca sunteti la inceput de drumcu un website mic sau un blog gazduirea shared este ideala pentru dvs. Puteti incepe initial cu hostingul partajat iar apoi pe masura ce afacerea creste veti putea lua in considerare un upgrade la un pachet de gazduire web superior si cu resurse mai multe.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.