IT&C

DAO: o nouă tendință în lumea crypto

 • dao.png

Tehnologiile crypto bazate pe avantajele indiscutabile a blockchainului pătrund tot mai adânc în ceea ce privește aplicarea acestora și în diverse modele de management și organizare, de exemplu. Un exemplu relevant în acest sens îl reprezintă DAO, iar în acest articol descriu în detaliu această tehnologie. 

Ce reprezintă DAO

O DAO sau (mai numită și organizație autonomă descentralizată) utilizează contracte inteligente și jetoane de guvernare, astfel încât participanții să poată lua decizii de consens cu privire la alocarea resurselor organizației. Cu alte cuvinte, DAO este o structură de afaceri în care managementul este distribuit, nu ierarhic. 

DAO-urile sunt organizate folosind contracte inteligente, iar participanții folosesc jetoane de guvernare pentru a vota subiecte precum distribuirea fondurilor. Acest nou tip de organizație se schimbă de la o structură de guvernanță mai “plată” cu un set de reguli determinate și aplicate într-un mod manual, spre un sistem automatizat, bazat pe blockchain. Organizațiile autonome descentralizate permit tuturor să participe la discuții, încurajând munca în echipă.

Cum funcționează DAO?

DAO reprezintă un exemplu relevant cum societatea poate valorifica blockchain-ul, criptomoneda și contractele inteligente de tip SMART. Comunitatea poate adopta DAO și îl poate programa în funcție de scopurile lor. Iată câteva caracteristici cheie în acest sens: 

 • Codul este scris sub formă de contracte inteligente, care oferă un fel de mecanism de control.

 • Participanții folosesc de obicei jetoane de guvernare pentru a vota subiecte precum alocarea fondurilor.

 • În cazul multor DAO, influența votului unui membru poate crește în funcție de suma pe care o contribuie la proiect.

 • Rezultatul poate depinde atât de gradul de participare, cât și de preferințele la vot.

Cine a creat DAO? 

DAO a fost creat de Slock.it și configurat în rețeaua Ethereum. Codul său a fost verificat pentru sursă și toată lumea îl poate folosi pentru  intra în această tehnologie și a valorifica deplin avantajele pe care le oferă. DAO a fost conceput pentru a funcționa ca platformă de capital de risc pentru proiecte cripto. Se va face o ofertă și oricine are jetoane DAO va putea vota proiecte pentru finanțare. Cu toate acestea, toate avantajele și posibilitățile mai sus menționate și descrise au rămas doar pe foaie – DAO nu a decolat niciodată. 

Înțelegerea DAO face parte din portofoliul de cunoștințe necesare unui trader cripto de succes. În același timp, acest lucru nu reduce importanța cunoașterii altor aspecte importante, inclusiv a anumitor cunoștințe din analiza tehnică a indicatorilor. O astfel de analiză este recomandată a fi contactată doar pe platforme de tranzacționare cripto de încredere. Vizitați site-ul Bitcoin Loophole pentru a începe tranzacționarea.

Ce nu a funcționat în cazul DAO? 

Pe 17 iunie 2016, un hacker a reușit să mute 3,6 milioane de Ether în valoare de aproximativ 70 de milioane de dolari cu câteva linii de cod. Cu toate acestea, fondurile au fost transferate către un „DAO” și nu au putut fi mutate timp de 28 de zile, dând timp comunității Ethereum să o repare. Au bifurcat greu rețeaua cunoscută acum sub numele de Ethereum, lăsând în urmă vechea furcă a lui Ethereum Classic. În timpul acestei bifurcație, au rescris blockchain-ul, astfel încât să nu existe hack, ceea ce înseamnă că blockchain-ul nu mai era imuabil.

Vremuri întunecate pentru DAO 

Dezvoltarea DAO a continuat, dar nu mai este în centrul atenției. Proiecte precum Aragon, DAOstack, DAOHaus și Colony au luat lecții cheie din DAO original și acum construiesc și rulează DAO pentru unele dintre cele mai mari protocoale de finanțare descentralizată (DeFi). Boom-ul DeFi din 2020 a stârnit un nou val de interes pentru DAO, care a stat la baza multor proiecte de vârf.

DAO-urile vin în diferite dimensiuni și forme 

DAO are o legătură directă și indiscutabilă cu criptomonedele și proiectele crypto. Proiectele crypto sunt considerate DAO dacă sunt gestionate de guvernanță descentralizată, unde deținătorii de token-uri pot vota direcția proiectului, cum ar fi MakerDAO. Finanțare prin grant – DAO poate fi utilizat pentru a furniza automat fonduri pentru dezvoltare pe baza unor criterii stabilite, cum ar fi MolochDAO etc.

Care sunt avantajele DAO? 

Deși DAO nu a decolat așa cum era planificat, proiectul continuă să prezinte interes și valoare. Din acest considerent se anticipează o creștere a valorii jetoanelor DAO pe viitor. Iată care sunt principalele avantaje DAO care permit un asemenea scenariu optimist: 

 • Transparență – votul, deciziile de finanțare și alte acțiuni sunt disponibile pentru toată lumea.

 • Mai multe oportunități – Contribuitorii din întreaga lume pot contribui, reducând barierele de intrare pentru DAO.

 • Ieftin – Acest concept este ferm înrădăcinat în DeFi și există multe instrumente care pot fi folosite precum Lego, așa că puțin se poate construi de la zero.

 • Colaborare – Oportunitatea tuturor de a avea un cuvânt de spus reunește bogăția de cunoștințe pe care o au de oferit și permite experților să investească în ecosistemul pe care îl construiesc.

Care sunt dezavantajele DAO? 

Pe lângă avantaje, proiectul prezintă și anumite dezavantaje. O bună parte din aceste dezavantaje au și contribuit la eșecul parțial al DAO. Iată care sunt principalele dezavantaje în acest sens: 

 • Structură plată – organizațiile descentralizate fără autoritate clară sau lanț de comandă funcționează mai lent, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a lua decizii.

 • Dezacorduri – Când o comunitate nu este puternic de acord, poate împărți organizația în două.

 • Nicio schimbare – în unele DAO, cine are cele mai multe jetoane decide, așa că guvernarea este foarte asemănătoare cu organizațiile tradiționale.

 • Legitimitate – Există multe câmpuri minate pentru proiecte de simboluri care pot fi considerate valori mobiliare.

Deși are un background inconsecvent, DAO rămâne un proiect promițător, un proiect pe care, cu siguranță, este necesar să-l analizezi în 2022. Totul merge spre renașterea acestui proiect și creșterea în valoarea a jetoanelor DAO, de aceea, este important să ținem mâna pe puls pentru a nu rata cel mai oportun moment pentru investiții.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button