Zoo Brașov, premieră națională
Zoo Brașov, premieră națională
Grădina Zoologică Brașov anunța că unul din medicii săi veterinari este primul reprezentant al unei grădini zoologice din România ce a fost acceptat ca membru în comisia unui program european de protecție a speciilor (EEP – EAZA Ex-situ Programme), program coordonat de Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA).
Medicul veterinar Grama Horațiu, ce s-a alăturat echipei Zoo Brașov acum 2 ani, a devenit membru din partea acesteia în comisia EEP-ului macacilor coadă de leu, o specie amenințată cu dispariția și care se regăsește în Zoo Brașov prin cinci exemplare aduse în anul 2018 din Germania.
În această calitate el va colabora îndeaproape cu reprezentanți din alte grădini zoologice europene, membri ai aceluiași EEP, pentru gestionarea pe termen lung a populațiilor de macaci cu coada de leu prin monitorizarea exemplarelor din captivitate, schimbul controlat de indivizi între grădinile zoologice pentru a evita supra-popularea, sub-popularea și cosangvinizarea pentru a menține diversitatea genetică, precum și alte activități destinate creșterii numărului de indivizi din această specie.
În același timp va avea acces la cunoștințe și resurse valoroase, inclusiv la consultanță de la experți în managementul acestei specii, iar acest lucru nu poate însemna decât îmbunătățirea standardelor de îngrijire și viață a animalelor din Grădina Zoologică Brașov.
„Prin includerea colegului nostru în comisia acestui program ne demonstrăm angajamentul față de conservarea și protecția speciilor amenințate, asta deoarece membrii EEP-urilor sunt selectați din grădinile zoologice care au capacitatea și angajamentul de a contribui la aceste programe de conservare”, spune Alin Pînzaru, director Grădina Zoologică Brașov
Persoanele care doresc să susțină conservarea și protecția macacilor coadă de leu o pot face prin intermediul programului ”Adoptă la zoo, conservă în natură”. Pentru mai multe informații și detalii despre procedurile de adopție doritorii pot vizita pagina programului https://zoobrasov.ro/adoptie-animale-zoo/ sau se pot adresa direct personalului zoo.
Programul European de Protecție a Speciilor (EEP) este un program coordonat de Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA), cu scopul de a asigura supraviețuirea pe termen lung a speciilor pe cale de dispariție în grădinile zoologice și acvariile din Europa. În prezent EAZA gestionează programe pentru peste 500 de specii animale prin cercetare și conservare, managementul populațiilor, educație și conștientizare și nu în ultimul rând pregătirea și reintroducerea unor exemplare în habitatele lor naturale, atunci când este posibil și sigur.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.