Expres

Ziua Tatălui, în România, Ziua Mamei în restul globului. La mulți ani tuturor!

Ziua Tatălui, în România, Ziua Mamei în restul globului. La mulți ani tuturor!

Conform legii adoptate de Guvernul României în anul 2009, țara noastră sărbătorește Ziua Tatălui în a doua duminică a lunii mai. În schimb, pe mare parte din glob duminica aceasta se sărbătorește Ziua Mamei, care în România s-a sărbătorit săptâmâna trecută, în prima duminică din mai (5 mai, anul acesta).

În urma unei inițiative parlamentare și a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), Senatul României și Camera Deputaților au aprobat legea 319/2009, potrivit căreia Ziua Mamei și Ziua Tatălui devin sărbători oficiale.

Semnificația Zilei Tatălui este legată direct de poziția unui tată în familie, precum și în societate. Ziua Tatălui are o semnificație importantă deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie în particular și la construirea societății în general. Fiecare copil are nevoie atât de tatăl cât și de mama sa, pentru a crește într-un mod armonios. În etapele primare, atât tatăl și mama rămân responsabili pentru luarea unor decizii importante legate de educație și de creștere a copilului. La momentul actual, în lume, majoritatea țărilor au societățile patriarhale și din aceasta cauza tații joacă un rol principal în luarea deciziilor mai sus menționate. Stilul de viață al unui tată afectează copilul său. În cazul în care copilul este un băiat, el va încerca cu siguranță să imite unele comportamente ale tatălui său, stilul său de viață. În cazul în care un tată poate stabili exemple bune de viață, într-un mod sănătos, este foarte probabil că băiatul le va urma. Un comportament parental și stil de viață sănătos, pot constitui modele pentru copii și pot astfel modela societatea într-un mod pozitiv. În acest fel, tații pot contribui la dezvoltarea unei societăți întregi. Aniversarea zilei tatălui oferă copiilor posibilitatea de a-și exprima dragostea și respectul pentru părinții lor, un sentiment care are ca țel consolidarea relației tată-copil și, în consecință, în dezvoltarea emoțională a fiecărui copil.

Conform acestei legi, ziua tatălui se va sărbători în a doua duminică a lunii mai. Tot cu aceeași ocazie s-a legiferat sărbătorirea Zilei Mamei în prima duminică a lunii mai. Rolul acestei inițiative este acela de a sublinia importanța fiecăruia dintre cei doi părinți în viața de familie și în universul copilului. România era printre puținele state care până în anul 2009 nu au avut o astfel de tradiție a sărbătorii zilei tatălui. Așa se face că, pentru prima dată, Ziua Tatălui a fost sărbătorită la noi pe 9 mai 2010, în a doua duminică a lunii.

Tradiții diferite

Pe plan mondial nu există în cazul celebrării zilei tatălui o tradiție bine conturată în jurul unei date anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la țară la țară. De exemplu, în 23 februarie se sărbătorește în Rusia, în 19 martie, în Andora, Italia și Spania. Cele mai multe țări sărbătoresc Ziua Tatălui în a treia duminică din iunie, iar Australia și Noua Zeelandă, în prima duminică din luna septembrie.
În mare parte din glob, astăzi este Ziua Mamei. Circa 90 de state ale lumii au o dată comună pentru această sărbătoare. Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveţia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, ţările baltice, statele din America de Sud, ţările nordice sărbătoresc această zi în a doua duminică a lunii mai.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button