Expres

Ziua Femeilor Creștine, în Duminica Mironosițelor

Ziua Femeilor Creștine, în Duminica Mironosițelor. În Duminica a treia după Paști, care pică pe 30 aprilie, anul acesta, numită și Duminica Femeilor Mironosiţe, Biserica Ortodoxă prăznuiește pomenirea femeilor purtătoare de mir sau de aromate, numite și uceniţele Domnului, femeile curajoase, care au participat la Răstignirea Mântuitorului, apoi s-au îngrijit să-I ungă trupul cu mir, asta în timp ce ucenicii se ascundeau, de teama persecuțiilor.

„Bucurați-vă! Nu vă temeţi!”

Ziua Femeilor Creștine, în Duminica Mironosițelor. În această duminică este elogiat curajul femeilor mironosițe ce au fost de față la Răstignirea Domnului pe când cei 11 apostoli, cu excepția Sfântului Ioan Evanghelistul, erau ascunși. Din fața tuturor altarelor ortodoxe se va da citire pericopei din Sfânta Evanghelie după Marcu ce vorbește despre îndrăzneală, grija față de cei „adormiți” și nu în ultimul rând despre „bărbăția femeiască”. Sfântul Evanghelist Marcu menţionează trei dintre ele: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov și Salomeea; iar din Evanghelia Sfântului Evanghelist Luca aflăm că mai era cu ele și Ioana.
Sf. Evanghelie relatează că pe când cei 11 Apostoli, bărbați, erau ascunși de frica iudeilor, femeile mironosițe au fost cele care s-au îngrijit, conform tradiției iudaice, de trupul mort al Mântuitorului Hristos. Nu aveau nimic care să să le apere de cei ce L-au răstignit pe Hristos, însă mai presus de toate au avut încredere, credință că vor reuși și acel simţ al datoriei faţă de cei morţi. Dragostea lor pentru Mântuitorul Hristos le-a fost răsplătită prin bucuria găsirii Celui pe Care îl căutau ca pe un mort, Înviat. Primul cuvânt al lui Iisus după Învierea Sa a fost adresat lor, femeilor mironosiţe: „Bucurați-vă! Nu vă temeţi!” și ele au fost primele care au primit de la înger vestea Învierii Mântuitorului Hristos.
Contrar sensului peiorativ atribuit de modernitatea contemporană cuvântului mironosiță – cineva care simulează nevinovăția, inocența – ele reprezintă, alături de Maica Domnului, modelul femeii creștine, care lăsând deoparte „grija cea lumească” au avut credința că ceea ce vor face este absolut necesar și nu trebuie nicidecum neglijat. Credința lor este una de admirat, este de dorit puterea lor sufletească și nu în ultimul rând de urmat în viața de zi cu zi.

Mesajul Patriarhului Daniel

Ziua Femeilor Creștine, în Duminica Mironosițelor. În anul 2020, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat a treia Duminică după Paşti ca fiind Duminica Femeilor Creştine, pentru a evidenţia rolul şi importanţa femeilor creştine în viaţa şi în misiunea Bisericii şi a societăţii româneşti.
Patriarhul Daniel adresează și în acest an un mesaj în care le mulţumește şi le felicită pe femeile creştine pentru activitatea întreprinsă în Biserică şi societate. În 2023, proclamat în Patriarhia Română ca fiind An omagial al pastorației persoanelor vârstnice, aprecierea se îndreaptă îndeosebi spre toate femeile care lucrează în unităţi medicale, centre sociale, centre de zi şi aşezăminte rezidenţiale, servicii de îngrijire la domiciliu, destinate persoanelor vârstnice, unde aduc alinare bolnavilor, încurajare celor săraci şi singuri.
„Cu prilejul Duminicii Mironosiţelor şi al sărbătorilor închinate Femeilor creştine şi Familiei, adresăm tuturor doamnelor şi domnişoarelor cuvinte de binecuvântare şi mulţumire pentru activitatea lor bogată şi mult folositoare Bisericii şi societăţii.
Totodată, le felicităm şi le dorim multă sănătate şi fericire, pace şi bucurie, întru mulţi şi binecuvântaţi ani!”
, se arată în mesajul Patriarhului Daniel, care poate fi citit integral aici.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button