Expres

Zilele Tribunalului pentru Minori și Familie Brașov, numărate de ministrul Justiției?!

 

Deputatul PNL, Adriana Săftoiu, a prezentat astăzi, la dezbaterea din Parlament legată de înfiinţarea tribunalelor pentru minori şi familie, răspunsul lui Tudorel Toader, la o interpelare, potrivit căruia ministrul Justiţiei nu doar că se opune creării unor astfel de instanţe, dar o vrea desființată şi pe singura existentă în țară: Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov.

„Analizând rapoartele CSM privind starea justiţiei din ultimii trei ani, este menţionat faptul că Tribunalul pentru minori şi familie de la Braşov a avut un volum de activitate scăzut, cu o încărcătură pe schemă de 318 dosare faţă de media la nivel naţional de 600 de cauze pe schemă în anul 2016, aceeaşi tendinţă persistând din anii anteriori (2015 – 284 cauze, 2014 – 235 cauze, etc.) În concluzie, oportunitatea înfiinţării unor tribunale/curţi specializate pornind de la obiectivul realizării echilibrului necesar între exigenţele unui management eficient al resurselor materiale şi umane din sistemul judiciar, pe o de o parte, şi asigurarea calităţii şi celerităţii actului de justiţie, pe e altă parte”, se arată în răspunsul Ministerului Justiţiei din 15 ianuarie la interpelarea Adrianei Săftoiu din 6 decembrie, semnată pentru ministrul Toader de Marieta Safta, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, conform mediafax.ro.

Răspunsul ministerului Justiției a fost prezentat de deputat la dezbaterea „Tribunalul pentru minori şi familie – o soluţie funcţională pentru combaterea violenţei în familie”, care a avut loc, astăzi, la Comisia drepturile omului a Camerei Deputaţilor.

„(…) Avem în momentul de faţă doar tribunalul de la Braşov şi, din păcate, Ministerul Justiţiei printr-un răspuns se pare că are intenţia să-l desfiinţeze şi pe acesta, spunând că nu sunt suficiente dosare. Mi se pare grav să judeci violenţa domestică în funcţie de volum şi nu în funcţie de gravitatea acestor acte şi impactul pe care îl au. Eu nu cred deloc că sunt prea puţine dosare care să justifice înfiinţarea de tribunale, de secţii sau de instanţe specializate. Sper să reuşesc împreună cu colegii mei să susţinem această idee, să pledăm pentru ea şi să avem instanţe specializate în problematica familiei şi a minorului. Dacă ne uităm la dosarele de la Tribunalul Braşov veţi vedea celeritatea cu care ele sunt rezolvate, faţă de un tribunal generalist, unde poţi să stai şi doi sau trei ani până când se rezolvă şi primeşti sentinţa în asemenea cazuri”, a declarat Adriana Săftoiu.

Și Laura Radu, preşedinte al Tribunalului Bucureşti a susţinut că este imperios necesară înfiinţarea unor astfel de instanţe specializate la nivelul Capitalei, lucru care a duce la un proces mai rapid de soluţionare a cauzelor.

Deputatul PNL, Gabriel Andronache, a anunţat în cadrul dezbaterii că sunt pregătite trei proiecte de lege privind înfiinţarea Tribunalelor pentru minori şi familie, precum şi un amendament depus la legea bugetului de stat pentru finanţarea acestui tip de instanţe.

Ambasadorul Spaniei, Ramiro Fernández-Bachiller, a spus că în ţara sa există astfel de instanţe specializate la nivel judeţean şi local încă de acum 14 ani: „Violenţa împotriva femeii sau violenţa de gen în Spania este o prioritate absolută din punctul de vedere al drepturilor omului. S-a început o luptă grea socială şi juridică după anul 2000 şi în special după anul 2004, când s-a creat un cadru normativ special şi s-au înfiinţat Curţile şi judecătorii specializate în materia asta. Avem Curte specializată în violenţa de gen, Curte specializată pentru minori, Curte specializată penal, Curte civilă, cu Parchetele pentru minori, pentru violenţele de gen. Le avem la nivel naţional şi la nivel local. Nu este o luptă uşoară. Din păcate, anul trecut a crescut numărul de victime în Spania. Toată lumea trebuie implicată în această luptă, judecătorii, poliţia, şcolile, universităţile, societatea”.

La discuţiile Comisie drepturile omului de luni au fost prezenţi deputaţi, membri ai Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, reprezentanţi ai instituţiilor publice cu atribuţii în acest subiect – Tribunalul pentru minori şi familie Braşov, Institutul Naţional de Magistratură, Tribunalul Bucureşti, Ministerul Justiţiei, Ambasadorul Spaniei, E.S. domnul Ramiro Fernández-Bachiller, precum şi lideri ai societăţii civile.

Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov spera la o nouă „casă”

Dincolo de discuții, reprezentanții Tribunalului pentru Minori și Familie Brașov au făcut public pe site-ul instanței, la începutul acestui an, un bilanț pentru anul 2017, în care au prezentat activitatea de anul trecut, dar și condițiile grele în care funcționează (asemenea celorlalte instanțe din Brașov). Mai mult, au precizat în raport că, la finalul anului 2017, Curtea de Apel Braşov şi Tribunalul Braşov, în calitate de ordonatori de credite, au transmis Ministerului Justiţiei o notă de fundamentare cu privire la închirierea unui spaţiu care să constituie noul sediu al instanţei specializate, notă care a fost aprobată, fiind aşteptată alocarea bugetară în vederea definitivării caietului de sarcini şi desfăşurarea procedurilor de închiriere a unui spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţii instanţei.

Pentru mai multe informații, CITIȚI ȘI:

BRAŞOV. Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, singurul de acest fel din ţară, se confruntă cu probleme grave de spaţiu

Bilanțul pe 2017 al Tribunalului pentru Minori și Familie Brașov poate fi găsit AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button