Expres

Vreți hrană eco? Harta producătorilor, la un click distanță / Ce găsiți în județul Brașov

Vreți hrană eco? Harta producătorilor, la un click distanță / Ce găsiți în județul Brașov

Comunitatea agriculturaecologica.ro a lansat „Registrul produselor și producătorilor agricoli înregistrați in agricultură ecologică”, o inițiativă independentă de promovare a fermierilor ecologici și a produselor acestora, pentru realizarea căruia au fost digitalizate peste 13.000 de certificate ecologice, ale tuturor producătorilor certificați ecologic în 2023.

Prin crearea acestui registru, avem pentru prima dată în fața noastră o imagine fidelă a agriculturii ecologice din România. Aflați rapid cine și ce produce ecologic în orice colț al țării de pe Harta produselor ecologice. Aceasta include toți producătorii ecologici de fructe, legume, lapte (crescători de vaci și oi în sistem ecologic), ouă, miere ecologică și cereale.

Pentru județul Brașov, lista e aici.

Lansarea acestui registru vine împreună cu o invitație pentru producătorii ecologici la o colaborare mai strânsă, pentru o abordare comună a promovării produselor ecologice obținute, dar și pentru o reprezentare mai bună a intereselor lor.

Un alt obiectiv al inițiativei este să sprijine fermierii care doresc să se înscrie în agricultură ecologică, ajutându-i să înțeleagă mai bine care sunt condițiile impuse de angajamentul ecologic, care sunt alternativele pentru protecția plantelor și fertilizare și care sunt opțiunile pentru comercializarea produselor. Procedura de înscriere este descrisă pe site într-un nou ghid, altul decât cel oficial, adaptat la realitățile zilei.

Iată câteva statistici care descriu agricultura ecologică din România în acest moment:

– Cele mai întâlnite culturi cultivate în sistem ecologic sunt: pășunile, plantele de nutreț, livezile de pruni și meri, grâul, porumbul, mierea și nucile.

– Jumătate din fermierii ecologici se regăsesc în 10 județe din nord-vestul țării. Sălaj, Satu Mare, Harghia și Cluj sunt în topul județelor cu cei mai mulți producători ecologici.

– Peste 95% dintre crescătorii de animale în sistem ecologic sunt din partea de nord-vest a țării. Acest lucru se datorează faptului că există procesatori ecologici în zonă.

Tot în sprijinul fermierilor ecologici, site-ul pune la dispoziție date despre toți procesatorii, distribuitorii și exportatorii de produse ecologice certificați.

„Acest lucru sperăm să îmbunătățească comunicarea și potențialul de comercializare a produselor obținute. O comunicare directă cu consumatorii este de asemenea posibilă prin intermediul site-ului”, spun inițiatorii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button