Expres

Vorbitul la telefon în timpul şofatului, un fenomen scăpat de sub control. Cea mai răspândită cauză a accidentelor în trafic

  • psiholog dan ivanescu_202413.jpg
 

 

Chiar dacă avem legi în baza cărora pot fi amendaţi contravenţional, foarte mulţi oameni aflaţi la volan nu se pot abţine să nu vorbească la telefon în timp ce conduc. 

Într-un studiu realizat de AT&T, în 2015 se arată că 70% dintre şoferi folosesc smartphone-ul în timp ce se află la volan, 61% trimit mesaje, 27% recunosc că verifică Facebook-ul, 17% îşi fac selfie-uri, iar 10 procente sunt angajate în videoconferinţe, prin Skype sau FaceTime.

După cum ne-au informat şi reprezentanţii Asociaţiei Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii (ASMCV), specialiştii sunt de părere că aceste cifre sunt îngrijorătoare, iar utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului a devenit una dintre cele mai importante cauze de producere a accidentelor grave.

Potrivit psihologului Dan Ivănescu (foto 2), președintele ASMCV, folosirea telefonului mobil a devenit o dependență sau o obsesie, iar ca orice obsesie, nesatisfacarea ei în orice condiții, poate genera o oarecare stare de sevraj.

„Mobilul a devenit o prelungire a corpului nostru, din păcate, avem impresia că dacă nu verificăm mobilul des sau foarte des, pierdem ceva foarte important și ne simțim un pic agitați, avem o stare de discomfort, iar la unele persoane apar chiar și momente de panică foarte accentuate”, a declarat psihologul Ivănescu.

Totodată, specialistul recomandă persoanelor care au devenit dependente de utilizarea telefonului mobil ca, cel puţin o zi pe săptămână, să nu îl luăm cu noi sau să îl ținem în sertar, în cazul în care stăm acasă.

„Putem combate această obsesie sau dependență ca pe oricare alta. Dacă încercăm să ne lăsăm de fumat, pur și simplu încercăm să ținem țigările cât mai departe de noi, pentru a nu exista tentația. Așa se întâmplă și în cazul dependenței de telefon. Dacă vom ține departe de noi mobilul, măcar o zi pe saptămână, în timp vom constata ca această dependență a dispărut și că se poate trăi la fel de bine și fără utilizarea exagerată a telefonului”, declară specialistul Ivănescu.

În contextul în care România ocupă locul al II-lea în U.E., potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori, psihologul Dan Ivănescu afirmă că autoritățile competente ale statului trebuie să-și facă datoria și să îi oprească mai des pe cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc și să aplice amenzi suficient de mari cât să fie mai puțin atractiv vorbitul la telefon.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button