Expres

Vineri 13. De ce e considerată zi cu ghinion?

Vineri 13. De ce e considerată zi cu ghinion?

Astăzi este prima zi de vineri 13 a anului, urmând ca o a doua să aibă loc pe 13 decembrie.

Ziua de vineri 13 este în credința populară o zi fatală în care se petrec nenorociri. Persoanele superstițioase (care suferă de fobia/teama de numărul 13 – numită triskaidekafobie) nu au curajul în această zi ghinionistă să întreprindă nimic, ca de exemplu încheierea unor contracte sau să pornească într-o călătorie.
Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13, dar poate să apară de trei ori în același an, de exemplu în 2015, data de 13 în zi de vineri, a fost în februarie, martie și noiembrie.

Ziua de vineri 13 a reprezentat întotdeauna o zi cu caracter nefast, prevestitoare de semne rele şi aducătoare de necazuri. Dar în istorie, ea îşi are rădăcinile într-un eveniment de la curtea regelui Philip al IV-lea, prima mențiune despre caracterul nefast al acestei zile fiind menționată într-un manuscris din 1525.

La 14 septembrie 1307, regele francez Philipe al IV-lea a ordonat arestarea tuturor Cavalerilor Templieri și confiscarea proprietății lor, care a fost efectuată odată cu ziua de vineri, 13 octombrie 1307. Evenimentul relatat în manuscris de asemenea prezintă şi aspecte importante ale implicării superstițiilor în cotidian şi implicarea divinității în procesele de conştiință, exemplu: „Dacă te duci apoi la vânătoare în ziua aceasta și tu ești lovit accidental de o săgeată, nu este ghinion, este dreptate divină”.

Ziua cu ghinion se consideră a fi confirmată atunci când cuiva i s-a întâmplat în această zi o nenorocire, ca de exemplu un accident rutier. Totuși, după o investigație a clubului auto german ADAC, s-a prezentat o statistică a accidentelor rutiere a anului 2000, și anume în zilele de vineri 13 au avut loc 894 de accidente, în timp ce media accidentelor în celelalte zile era de 975.

Asocierea dintre numărul 13 și ghinion are o istorie lungă, cu rădăcini în mitologia nordică, creștinism și zeii greci. Legătura sa cu ziua de vineri, însă, are origini mai neclare.
În Regatul Unit, ziua de vineri era cunoscută drept „Ziua spânzuratului”, când cei condamnați la moarte erau trimiși la spânzurătoare. Un roman al omului de afaceri american Thomas W Lawson, intitulat „Friday, the Thirteenth”, în care un broker profită de superstiție pentru a declanșa o panică pe Wall Street în ziua de vineri 13, a consolidat această zi ca fiind una cu ghinion. Marţi îşi trage numele de la zeul războiului, Marte – de aici, probabilitatea ca în această zi să se întâmple ceva rău.
Există voci care susţin că superstiţia legată de această zi vine din cultura americană, pentru că europenii – cel puţin românii, spaniolii şi grecii – se tem de marţi 13, când spun că sunt 3 ceasuri rele.
Despre vineri, în schimb, se spune că aceasta ar fi fost ziua în care Adam şi Eva ar fi muşcat din fructul interzis… Cea mai cunoscută personalitate îngrozită de această zi a fost preşedintele american Franklin D. Roosevelt, care nu a călătorit niciodată într-o astfel de zi.
Un alt preşedinte al SUA, Woodrow Wilson, a spus că numărul său norocos este 13, însă într-o zi de vineri 13 a suferit un infarct şi a fost la un pas de moarte, în timp ce se afla într-o vizită în Franţa.

Multe culturi occidentale au superstiții centrate pe numărul 13

Unii cred că motivul ghinionului purtat de numărul 13 vine din Biblie. Se crede că Iuda, care l-a trădat pe iIsus, a fost al 13-lea oaspete care s-a alăturat la Cina cea de Taină. Chiar și astăzi se consideră că aduce ghinion dacă 13 persoane se așază la o masă, iar unii oameni apelează la tot felul de trucuri pentru a evita această situație, cum ar fi așezarea unui ursuleț de pluș pe al 14-lea scaun. În mitologia nordică, o cină a zeilor a fost distrusă de al 13-lea invitat numit Loki, care a făcut ca lumea să fie cufundată în întuneric. Superstiția a luat proporții nebănuite. Astfel, astăzi, la unele hoteluri nu există camera 13, în timp ce multe clădiri înalte nu au un etaj 13, trecându-se de la 12 la 14. De asemenea, există și companii aeriene care au scos de la locuri rândul 13.
Conform folclorului, numărul a căpătat conotații ghinioniste în mitologia nordică, datorită unei povești despre 12 zei la o cină în Valhalla. Neinvitat, Loki apare ca al 13-lea invitat și îl convinge pe Hoor, fiul orb al lui Odin, să îl ucidă pe Balder, un alt fiu al lui Odin, cu o săgeată cu vârf de vâsc. Balder moare, iar tragedia este asociată cu numărul 13.

Numărul, eliminat din clădiri și avioane

În cultura modernă se pot găsi aluzii la această superstiție, multe clădiri și hoteluri omițând etajul 13, trecând de la 12 direct la 14, în timp ce unele companii aeriene nu au rândul 13.
Recent, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu a anunțat că modifică structura sălilor de spectacol și elimină toate locurile notate cu cifra 13 pentru a oferi un confort mai bun tuturor categoriilor de public.
„Superstițiile definesc cultura unui loc, iar noi ne dorim ca experiența la teatru să fie una excelentă! Pentru a evita în viitor orice disconfort legat de așezarea publicului în sală, am hotărât că e cel mai simplu să eliminăm rândul 13 și orice alte locuri notate cu cifra 13. Astfel, rândul 13 devine rândul 14, locul 13 dintr-un rând devine locul 14 și se continuă tot așa mai departe, în limita locurilor disponibile pentru fiecare tip de eveniment în parte. Bineînțeles, cu respectarea tuturor măsurilor de securitate și siguranță atât pentru spectatori, cât și pentru angajații și colaboratorii noștri”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu, într-un comunicat de presă.
Contactat de Turnul Sfatului, directorul a explicat că locul 13 va fi scos întrucât era ocolit de publicul teatrului. „Au fost reclamații prin care ni s-a spus că nu vor să se așeze pe acest loc, de la mămici în general. Se pare că aduce ghinion”, a spus Adrian Tibu pentru Turnul Sfatului.

Alte zile și date cu ghinion

În cultura hispanică și greacă, ziua de marți 13 este considerată în mod tradițional o zi cu ghinion.
În Grecia, ziua de marți este asociată cu Ares, zeul războiului, iar Constantinopolul a căzut de două ori într-o zi de marți: în 1204, în timpul celei de-a patra cruciade, și în 1453, în fața otomanilor.
Cu toate acestea, în Italia, numărul 13 este considerat norocos, în timp ce vineri 17 este ziua ghinionistă. Alitalia, compania aeriană a țării, nu are rândul 17 pe avioanele sale.
Legătura dintre numărul 17 și ghinion se datorează cifrelor romane pentru 17, XVII, care atunci când sunt rearanjate creează cuvântul VIXI. Cuvântul se traduce prin „am trăit”, al cărui timp trecut implică moartea.
În ciuda reputației sale, această zi se poate dovedi, de asemenea, norocoasă pentru unii.
În ianuarie anul trecut, un rezident din Dubai a câștigat 4 milioane de dolari în ziua de vineri 13. Russel Reyes Tuazon din Filipine, magazioner la un restaurant brazilian, a câștigat marele premiu la Stragerea Emirates. Tuazon și-a folosit data nașterii, vârsta și zilele de naștere ale fiului, surorii și mamei sale printre cifrele alese pentru extragere.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button