[ViDEO] Update BRAŞOV. „Numai cine nu respiră nu riscă îmbolnăvire!”
Zeci de angajaţi de la Spitalul de Pneumoftiziologie de la Stejeriş au ieşit astăzi în faţa unităţii sanitare, nemulţumiţi de diminuarea salariilor, ca urmare a noii legi de salarizare şi a noului Regulament de acordare a sporurilor. La protestul spontan au participat chiar şi medici şi asistente, din solidaritate cu colegii de echipă, cum au explicat.
Potrivit dr. Dan Moraru, managerul spitalului, unitatea are 150 de angajaţi, iar infirmierele, îngrijitoarele şi personalul TESA, adică o treime din personal, au constatat pe fluturaşii de salarii scăderi ale veniturilor, de 500-600 de lei în medie, dar chiar şi cu 1.000 de lei şi mai mult. Personalul de la Spitalul de Pneumoftiziologie (cunoscut ca spitalul TBC) avea sporuri de 100%, cel medical şi auxiliar, acordat prin lege, iar TESA prin decizie a instanţei, din cauza condiţiilor speciale de activitate şi a riscurilor mari de infectare. Prin noua grilă, de fapt, noul regulament de sporuri, „plusul” salarial pentru cei de la pneumoftiziologie a coborât la procente între 50 şi 70%. Angajaţii, cărora li s-au alăturat medici şi asistente, care nu au pierdut bani din salariu, dar nici nu au câştigat cine ştie ce în plus, purtau pancarte improvizate şi scandau: „Numai cine nu respiră nu riscă îmbolnăvirea”, „V-am votat/Ne-aţi minţit”, „Cu ce am greşit/de ne-aţi umilit?”, „Echipa medicală nu poate fi dezbinată”, Vrem salarii normale, nu speciale”, „Riscul de contaminare este de 100%, nu de 65%”, „Vrem să muncim/Nu să cerşim!” „Expunerea la bacilul Koch este de 100%, nu 65%”, „Vrem sporul înapoi, nu vă bateţi joc de noi!” (video 1 şi 3).
Regulament aproape imposibil de pus în aplicare
Cum s-a ajuns aici? Potrivit noilor prevederi legale, la nivelul ordonatorilor principali de credite, „suma sporurilor, compensaţiilor premiilor, indemnizaţiilor, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite, trebuie să nu depăşească 30% din suma salariilor de bază, (…) şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”. Consiliul Judeţean administrează unităţile sanitare cu paturi din municipiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Clinic de Copii, Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, şi Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de la Sânpetru, fiind ordonatorul principal de credite al acestora. În principal, pentru a se putea încadra în procentajul transmis de Consiliul Judeţean, managerii unităţilor sanitare au hotărât în comitetul director acordarea sporurilor de condiţii de muncă la limita minimă prevăzută în regulament, diminuarea procentelor aferente sporurilor de gardă, neacordarea unor sporuri pentru unele categorii de personal sau diminuarea celor aferente personalului TESA.
Totuşi, cei care au făcut legea au ignorat faptul că, tot prin noul regulament, în unităţile sanitare de monospecialitate (Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de la Sânpetru) încadrarea în procentajul repartizat de Consiliul Judeţean este aproape imposibilă, pentru că este vorba de sporuri cuprinse între 35% şi 70% (pentru personalul de specialitate din secţiile de neurologie şi psihiatrie) şi între 55% şi 85% (pentru personalul de specialitate din secţiile de pneumoftiziologie).
Oamenii ameninţă cu demisia
„Oamenii au dreptate să protesteze. Au ajuns să aibă salarii mult diminuate, infirmierele şi îngrijitoarele pleacă şi cu 500-600 de lei mai puţin, dar sunt cei din TESA care au primit cu peste 1.000 de lei mai puţin. Şi medicii din Comitetul Director au salarii mai mici. În aceste condiţii, angajaţii ameninţă că pleacă, spun că se duc să lucreze în fabrici, unde nu este aşa de greu, risc de contaminare, de îmbolnăvire nu este şi iau tot atâţia bani. Pe noi ne îngrijorează faptul că riscăm să ne confruntăm cu demisii masive, pentru că specificul muncii noastre impune o anchetă epidemiologică complexă, când se depistează un caz nou de TBC, şi dacă ne pleacă salariaţii cu vechime şi experienţă va fi dificil, sunt greu de înlocuit, pentru că trebuie formaţi. Dacă nu se va găsi o rezolvare, vor mai fi asemenea proteste”, ne-a declarat dr. Dan Moraru (video 2), managerul spitalului.
„Măririle salariale mult trâmbiţate nu au fost decât de 100 de lei pentru noi, asistentele cu studii superioare. Pe secţie beneficiam până acum de un spor de 100% şi acum am ajuns la 65%. Noi fiind categoria cu riscul cel mai înalt de contagiozitate, adică în Europa Centrală suntem pe primul loc cu tuberculoza, la riscul de îmbolnăvire între un cadru medical al spitalului sau dispensarului de pneumoftioziologie şi alt cadru medical, din alt spital, este 7 la 1. Deci de 7 ori la 1 avem noi riscul de a ne îmbolnăvi faţă de alt coleg de-al nostru, din alt spital. Asta trebuie menţionat şi să se ţină cont. Şi aşa am pierdut de la 100% la 85%, trebuie modificat ceva, să nu mai fim în anvelopa Consiliului Judeţean, de 30%, măcar acest maxim să-l avem, dar nu la 65%. Suntem solidari cu colegii, pentru că suntem toţi o echipă, lucrăm în aceleaşi condiţii, cu aceleaşi riscuri”, a punctat o asistentă medicală (video 4).
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.