Expres

[ViDEO] Update BRAŞOV. Grevă în timpul liber!

  • IMG_2368_251253.JPG
  • IMG_2336_251254.JPG
  • WLYO8240_251232.jpg
  • QLET4864_251230.jpg
 

Grevă de avertisment a fost şi în mai multe staţionare ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (Mârzescu, Tractorul, staţionarul central), la Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie (secţia de pe Mihai Eminescu, dar şi cea exterioară de la Vulcan), la Spitalul de Pneumoftiziologie (foto 4), inclusiv la Dispensarul TBC (foto 5), Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi la Spitalul Clinic de Copii. La Psihiatrie (video 4), unde oamenii au protestat spontan de mai multe ori în ultimele săptămâni, greva a fost „originală”, cei care s-au adunat pe trotuarul din fața spitalului, scandând și mai ales fluierând fiind angajați din schimburile II și III, veniți în timpul lor liber. Oamenii sunt indignaţi şi spun că nu vor salarii ca medicii şi asistenţii, dar nici să plece cu sute de lei mai puţin acasă, când ei muncesc în condiţii grele, la care puţini rezistă. Veniturile infirmierelor,  îngrijitoarelor, brancardierilor s-au redus cu 400-500 de lei, dar asistenții sociali sau cei farmacie, biologii și psihologii au pierdut și 1.000 de lei la salariul net lunar. „Nu știu ce se va întâmpla la negocieri, dar să ne dea salariile înapoi și chiar peste, pentru că este muncă grea. Dacă nu, să vină ei să lucreze cu bolnavii noştri, să vadă cum este să fii lovit când încerci să-i speli, să-i schimbi, să-i despăduchezi când sunt aduși, pentru că mulți pacienți sunt violenți din cauza bolii. Dar la noi tot timpul sunt urgențe, suntem ca la Poliție, sunt aduși și tot felul de infractori pe care colegii brancardieri trebuie să-i ia din stradă și sunt și ei loviți. Dacă nu, ne dăm demisia în bloc, să vedem cine vine să lucreze în asemenea condiții și cu salarii de mizerie. Că și cei care au venit nu au rezistat nici o săptămână”, au spus mai multe angajate (video 1, 2 și 3), care acuză discriminări și în încadrarea lor pe post ca infirmiere sau îngrijitoare, deși fac aceeași muncă.

La protest au participat și nesindicaliști 

Deși recunoaște că se aștepta să vadă în stradă mai mulți nemulțumiți, lderul Sindicatului Medisan-Sanitas Braşov, Paul Negoescu, spune că este irelevant numărul celor care au ieșit la protest, greva desfășurându-se „pe tăcute” în multe locuri. „Important este că la acțiunea grevistă au participat și nesindicaliști, fiindcă au aceleași revendicări. Problema a fost creată de acest regulament de sporuri, prin care sunt amestecate toate sporurile care se dau în Sănătate. Până acum existau două categorii de sporuri, care întotdeauna s-au dat separat. Un spor era cel pentru cei care asigură continuitatea actului medical, adică gărzi, ture, un alt spor, cel pentru condiţii deosebite de muncă, periculoase, vătămătoare, cum sunt cele pentru cei de la TBC, Infecţioase, Pshiatrie, ATI etc. Acestea din umă au fost reduse mult, iar celălalt practic a dispărut, odată ce a fost înghițit în acel procentaj de 30% din salarii la nivelul ordonatorului principal de credite”, a explicat Paul Negoescu (video 5), lider sindical Medisan Sanitas Braşov. 
 
Ultima șansă de a opri greva 
 
Dacă nu vor fi găsite rapid soluţii, vineri, cel mai probabil, va fi declanşată greva generală în sistemul sanitar. Singura soluție pe care o întrevăd sindicaliștii de la Sanitas este eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, impus de Legea salarizării bugetare, plafon care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, prin excluderea din limita celor 30 de procente a plăţii suplimentare pentru asigurarea continuității, adică pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale, precum şi a plăţii suplimentare pentru gărzi gărzile medicilor. 
Marți, conform anunţului făcut de premierul Viorica Dăncilă, reprezentanţi ai sindicatelor din sănătate ar urma să discute cu premierul, cu ministrul Sănătăţii, cu cel al Muncii şi cu cel de Finanţe pentru a găsi soluţii la revendicările angajaţilor din sistemul sanitar. „Soluția este una foarte simplă: scoaterea din anvelopa sporurilor a acelor aşa-zise sporuri care se acordă pentru asigurarea continuităţii: adică turele, sporurile care se acordă medicilor pentru gărzi, pentru sărbători legale. Acestea nu sunt sporuri care să intre în anvelopa salarială, ci este plata care se acordă salariaţilor care asigură continuitatea activităţii medicale timp de 365 de zile pe an”, a afirmat Paul Negoescu.
 
Citiți și:
 
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button