[ViDEO] Sătenii din Șirnea la CJ Brașov. Singurul drum de acces către sat, sub orice critică. Cum arată acesta?
Mai mulți săteni din Șirnea, comuna Fundata, au venit astăzi la Consiliul Județean Brașov pentru a-și arăta nemulțumirea față de condițiile în care se află drumul de acces către localitatea unde aceștia domiciliază.
„De 12 ani de zile ne promit și nu se face nimic”
În frunte cu profesorul Radu Frunteș, considerat sufletul comunității din Șirnea, oamenii și-au exprimat nemulțumirea și față de faptul că drumul de acces către localitatea lor, care pornește din DN 73 Brașov – Rucăr, nu se află pe lista de priorități a administrației județene.
„Am fost aproximativ 15, 20 de localnici, am citit memoriul în plenul Consiliul Județean. Ni s-au dat niște explicații legate de faptul că se vor face reparațiile curente, iar mai apoi că se va face din nou un proiect pentru asfaltare. Acela este singurul drum de acces către localitate. Mai e din partea Argeșului, dar cei de acolo au asfaltat până la hotarul cu Brașovul. Șirnea este un brand pentru țară, acolo s-a făcut pionieratul agroturismului de astăzi și a fost atestat oficial. În anii 1970-1980, peste 3.000 de turiști străini vizitau Șirnea anual. Dovadă e jurnalul de impresii, pe care îl avem la muzeu, au venit turiști din 29 de țări, de pe toate continentele. Acum e bătaie de joc, Consiliul Județean nu e în stare să pună la punct un drum de cinci kilometri. De 12 ani de zile ne promit și nu se face nimic. Au pus niște nisip, acum doi ani de zile, l-au zburat ploile și mașinile. O să continuăm demersurile. Vin turiștii până la hotar cu Brașovul și de acolo întorc mașinile. Este vorba de nepăsare”, a explicat pentru mytex.ro Radu Frunteș.
„Problema este reparatul mașinii”
Drumul, lung de aproximativ patru kilometri, poate fi parcurs cu o viteză de maxim zece kilometri pe oră și este singurul care face legătura între DN 73 Brașov- Rucăr și satul Șirnea, primul sat turistic din România.
„Drumul e rău. Au reparat un tub după ce s-a surpat jumătate din el. Noaptea, drumul poate fi accesat cu greu, doar dacă mergi foarte încet. Având în vedere condițiile în care se află drumul, în prezent, pe timp de zi, îl parcurg în aproximativ 15 minute, iar dacă ar fi asfaltat, nu știu dacă aș face cinci minute. Problema este reparatul mașinii. Anul trecut a trebuit să schimb bucșele, iar anul ăsta telescoapele”, a declarat pentru mytex.ro Daniel Ungureanu, unul dintre oamenii care parcurg de cel puțin două ori pe zi drumul către localitatea Șirnea.
„Eu sper ca în luna aprilie să semnăm contractul cadru și să nu fie atacat”
Contactat telefonic, vicepreședintele CJ, Adrian Gabor, a afirmat că deja s-au făcut primele demersuri pentru repararea, iar mai apoi asfaltarea drumului.
„În primul rând am dat drumul la documentație. Am găsit soluția pentru tratament dublu bituminos. Am cerut să se facă proiectul tehnic, să vedem despre ce valoare este vorba, având în vedere că drumul este destul de lung, aproximativ cinci kilometri. Iar cea de-a doua problemă, pe care trebuie să o rezolve Primăria Fundata, este să facă exproprierile unde e drumul îngust, numai de trei metri lățime, și acolo nu se încadrează la drum județean. Dar până în faza în care facem această investiție, o să încheiem contractul cadru pe reparație. Avem o economie de trei milioane la deszăpezire și o să luăm de acolo bani să facem reparația ca oamenii din zonă să poată circula. Eu sper ca în luna aprilie să semnăm contractul cadru și să nu fie atacat. Nu depinde de noi, depinde de legile acestea din România”, a spus vicepreședintele CJ Brașov, Adrian Gabor.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.