Expres

[ViDEO] PSD și-a respins propria lege a pensiilor

 

Senatul a respins astăzi noua lege a pensiilor, după ce PSD nu a reuşit să adune destule voturi pentru adoptare, deşi singur ar fi întrunit cvorumul. În timp ce ministrul Muncii dă vina pe opoziţie, premierul Viorica Dăncilă sugerează că legea nu ar mai avea sprijinul partidului.

Legea pensiilor a primit doar 67 de voturi „pentru”, miercuri, în Senat, acestea fiind insuficiente pentru o lege organică, care are nevoie de minimum 69 de voturi. Au votat în favoarea legii doar senatorii PSD, ALDE şi UDMR, în vreme ce alţi 22 aleşi PNL şi USR s-au abţinut. Deşi PSD are la Senat fix 69 de voturi, iar împreună cu UDMR şi ALDE depăşeşte acest prag, absenteismul senatorilor a făcut ca legea să nu treacă. Însă ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat vina pe opoziţie şi a asigurat românii de faptul că în Camera Deputaţilor, proiectul va fi dezbătut şi aprobat. Budăi a subliniat că legea este „bună” pentru pensionarii din România. „(Opoziţia, n.r.) ne pune beţe-n roate majorării pensiilor pentru părinţii şi bunicii noştri şi, în general, majorărilor de venituri. Eu îi asigur pe români şi pe pensionari că noi, la Cameră, cu siguranţă vom aproba, vom dezbate această lege. (…) Este o lege bună pentru pensionarii acestei ţări”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit Adevărul.
În schimb, premierul Viorica Dăncilă a sugerat că îi va lua la rost pe senatorii PSD care au absentat de la vot şi pe cei care au votat împotriva legii. „Am să discut cu ei şi am să văd de ce au lipsit de la Senat astăzi. Poate au lipsit justificat sau nejustificat, voi analiza. Dar să-i vedem în primul rând pe cei care au votat împotriva legii pensiilor”, a precizat premierul. Viorica Dăncilă a mai anunţat că va avea o întrevedere cu reprezentanţii pensionarilor din România pentru a discuta despre legea pensiilor. Premierul a afirmat că discuţiile vor fi politice. „Mă întâlnesc astăzi cu pensionarii pentru a discuta din punct de vedere politic. Am chemat şi ministrul Muncii. Vom discuta şi despre aspecte guvernamentale, dar întâlnirea de astăzi este o întâlnire politică”, a declarat premierul. Întrebată dacă Legea pensiilor se va putea aplica din 2021, Viorica Dăncilă a răspuns: „De ce nu? Vedem, reluăm totul, ne uităm cu atenţie pentru a lua cele mai bune decizii”, conform aceleiași surse. 

Punctul de pensie trebuia să crească din ianuarie

În ceea ce priveşte creşterea pensiilor începând cu luna septembrie, Viorica Dăncilă a spus că aceasta va avea loc. Întrebată ce le transmite pensionarilor, Dăncilă a spus: „Ne-am ţinut întotdeauna promisiunile faţă de pensionari, dacă nu am putut prin lege, am dat Ordonanţă. Pensionarii la 1 septembrie vor avea majorarea punctului de pensie şi vom trece legea pensiilor cu ajutorul deputaţilor”. În fapt, nici nu este nevoie de ordonanță, actuala lege a pensiilor prevăzând creșterea anuală, dar de la 1 ianuarie. Majorarea din septembrie e de fapt o amânare.
Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat că respingerea de către Senat a legii nu afectează cu nimic partea de pensii, iar în acest an există sumele necesare pentru ca majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie să aibă loc. Ele au fost cuprinse deja în legea bugetului pe anul 2019. În ceea ce priveşte aplicarea legii pensiilor din 2021, Teodorovici a spus că s-au luat în calcul sumele pentru majorări, în strategia fiscal bugetară.

Legea se află la reexaminare

Noua lege a pensiilor a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României (CCR), care a arătat în motivarea deciziei că legiuitorul trebuia să fie mai riguros atunci când a stabilit cine sunt contribuabilii la sistemul public de pensii şi cine plăteşte contribuţia de asigurări sociale. Acum, legea s-a întors în Parlament, la reexaminare, iar parlamentarii trebuie să repare greşelile semnalate de CCR. Noua lege a pensiilor urmează să intre efectiv în vigoare abia în anul 2021. Până atunci, se aplică actuala lege a pensiilor, potrivită căreia punctul de pensie creşte în fiecare an. În acest an, creşterea este programată pentru 1 septembrie.

Singurele noutăți legate de sistemul asigurărilor sociale (inclusiv pensii) sunt cele anunțate din martie, când s-a aprobat bugetul de stat, respectiv creșterea indicelui de corecție, a ajutorului de deces (odată cu salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale). De asemenea, este așteptată pentru septembrie majorarea punctului de pensie (de la 1.100 de lei la 1.265 de lei) și a indemnizației sociale – pensia minimă, de la 640 de lei la 705 lei, după cum a explicat la acel moment Delia Tîrcolea (video), purtător de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP) Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button