[ViDEO] PREMIERĂ. Prefectura BRAŞOV, singura din ţară cu site „vorbitor”
Premieră la nivel naţional! Instituţia Prefectului Judeţul Braşov a lansat astăzi noul site al instituţiei, care poate fi accesat şi de către persoanele cu deficienţe de vedere. Fiecare meniu este dublat de o funcţie auditivă care le permite şi cetăţenilor cu probleme vizuale să acceseze platforma online a instituţiei.
Lansarea noului site, practic, al Instituţiei Prefectului, s-a făcut în prezenţa lui Virgil Lazăr (foto 2, al doilea din stânga şi video 2), preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor – filiala Braşov, unul dintre primii deficienţi de vedere din toată ţara care au de 12 ani certificatul ECDL (permisul european de utilizare a calculatorului), evident, cu softuri însoţite de sinteză vocală. De altfel, noul site a fost creat, în ultimele cinci-şase luni, cu prijinul direct al Asociaţiei Nevăzătorilor din Braşov şi este încă în curs de cercetare şi dezvoltare, IT-iştii Instituţiei Prefectului urmând să facă în permanenţă modernizările sugerate de utilizatori. Site-ul, care oferă „butoane vorbitoare” pentru persoanele care au probleme grave de vedere, este singurul de acest gen din România, aparţinând unei prefecturi şi unicul al unei instituţii publice din judeţ.
Spre deosebire de softurile utilizate de nevăzători, cu voce sintetică, pagina web a instituţiei are „o componentă nouă, interesantă, pe care cei de la Prefectură au propus-o, butoanele care au citirea cu voce umană, direct din site, a informaţiilor, ceea ce ne ajută, este utilă pentru deficienţii de vedere, nu doar cei ca noi, dar şi cei în vârstă, care au probleme vizuale. Vom perfecţiona aceste facilităţi împreună. Toţi cetăţenii au drept la informare ”, a spus Virgil Lazăr.
Iniţiatorul acestei accesibilizări este prefectul Ciprian Băncilă (foto 2, al doilea din dreapta și video 3 și 4), iar din echipă fac parte Ovidiu Zachia (video 5), dezvoltator web, Cristian Popescu, consilier IT Instituţia Prefectului judeţul Braşov, dar şi Dan Bordei, consilier al prefectului, vocea de pe butoane.
„Realizarea acestui site al Instituţiei Prefectului Judeţul Braşov, care îi ajută şi pe cei cu dizabilităţi de vedere să navigheze pe internet, a fost o preocupare, încă de la începutul mandatului meu. Pot să vă spun că am vrut foarte mult ca acest proiect de suflet să se concretizeze şi mă bucur că am reuşit acest lucru. Într-o lume în care de multe ori aceste persoane cu probleme de vedere se ghidează doar după sunete şi umbre, am considerat că un astfel de sprijin virtual, le va ajuta să interacţioneze mult mai uşor cu lumea reală. Din păcate, universul lor este plin de bariere, care le îngrădesc atât libertatea de mişcare pe de o parte, cât şi cea de acces la informaţii de interes public, pe de altă parte. Astfel, crearea acestui program cu funcţie auditivă, le va veni în sprijin pentru realizarea unui pachet mult mai bogat de informaţii şi, deci, urmăreşte lărgirea orizontului cunoaşterii. Date simple, pe care oricine le poate afla de pe platforma instituţiei noastre, pot fi acum la îndemâna celor cu dizabilităţi de vedere. Cred că este un pas înainte şi pot să vă spun că este o premieră la nivel naţional şi, mai mult decât atât, îl consider un exemplu de bună practică, ce poate fi urmat şi de alte instituţii publice. Nici o Prefectură din ţară nu are încă o astfel de platformă online, care să deservească şi cetăţenii cu probleme vizuale. Pot să vă mai spun că este un site de cercetare, care va fi dezvoltat în timp, în funcţie de doleanţele celor care îl utilizează”, a declarat prefectul Ciprian Băncilă.
Varianta site-ului Prefecturii, destinată persoanelor cu deficienţe de vedere poate fi accesată la adresa www.prefecturabrasov.ro/sn. De asemenea, din actuala variantă a site-ului se poate ajunge la cea nouă, cu facilităţile auditive, accesând un buton din partea stângă a ecranului. Astfel, cetăţenii vor afla, prin mesaje auditive, informaţii de contact ale instituţiei, programul de funcţionare a diverselor servicii şi de audienţe, de unde pot descărca formulare sau modul în care pot depune petiţii. „Butoanele vorbitoare” se află toate în partea stângă a ecranului, iar la ele se poate ajunge şi din tastatură, pentru acei cetăţeni care nu disting deloc cursorul. „Toate «butoanele vorbitoare» vrem să rămână pe partea stângă, iar asta să devină, în timp, un standard pentru specialiştii IT care vor dezvolta programe destinate accesibilizării de conţinuturi pentru persoanele cu deficienţe de vedere”, a spus Ovidiu Zachia, dezvoltatorul web.
Citiţi şi:
BRAȘOV. Site-ul Prefecturii va putea fi accesat și de nevăzători
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.