Expres

[ViDEO] Grupare infracţională bulgară, „lovitură” de jumătate de milion de euro în România, prin metoda „Accidentul”

 

Polițiștii de investigații criminale, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Structura Centrală, au realizat ieri, simultan cu omologii bulgari, 17 percheziții domiciliare (5 în România, respectiv în Bucureşti şi în judeţul Prahova și 12 în Bulgaria) pentru destructurarea unei grupări infracționale, formate din cetățeni ai statului vecin, care comitea infracțiuni de înșelăciune prin metoda „Accidentul”.

În urma acţiunilor, cinci bulgari au fost reținuți în ţara de origine și alți cinci în România, pe baza unor mandate europene de arestare emise de autoritățile judiciare bulgare.

În cadrul operațiunii de ieri, polițiștii români au mai depistat doi cetățeni bulgari pe numele cărora au fost, de asemenea, emise mandate europene de arestare de către autoritățile statului vecin.

„Din cercetări a rezultat faptul că anumiți membri ai grupului infracțional se deplasau frecvent în România, unde rămâneau pentru diferite perioade de timp și unde achiziționau numeroase cartele telefonice pre-plătite, dar și terminale mobile, pe care le foloseau la inițierea de apeluri telefonice către alți cetățeni din Bulgaria. Prin invocarea unor pretexte și prin folosirea unor calități false, îi determinau să le pună la dispoziție sume de bani, de multe ori deosebit de însemnate, creând astfel prejudicii care, însumate, au depășit valoarea de 500.000 de euro”, au informat reprezentanţii Poliţiei Române.

Pentru a nu fi prinşi, în ultimii doi ani, membrii grupului infracțional și-au schimbat frecvent locurile de cazare, au cumpărat numeroase cartele telefonice și terminale mobile, pe care le-au utilizat exclusiv la comiterea faptelor, conform anchetatorilor.

Dovezi în acest sens au fost adunate de polițiștii români în cadrul perchezițiilor domiciliare efectuate la adresele unde aceștia erau cazați pe teritoriul României.

Victimele, înşelate prin aşa-zise operaţiuni de prindere în flagrant

Pentru comiterea activității infracționale, cetățenii bulgari acționau etapizat și coordonat. Astfel, unul dintre ei suna victima, dându-se drept polițist și o informa că urmează să fie contactată telefonic de un infractor, care îi va solicita o sumă de bani. Indicațiile falsului polițist erau ca victima să dea curs cererii infractorului pentru ca acesta să poată fi reținut, ulterior, de Poliție. În acest fel, banii oferiți de persoana înșelată ajungeau la membrii grupării infracționale.

Cele 17 percheziții s-au realizat în cadrul cooperării judiciare internaționale în materie penală, desfășurate prin implicarea inclusiv a EUROJUST, pe baza unui ordin european de anchetă formulat de autoritățile judiciare din Bulgaria și trimis DIICOT.

Poliția Română le recomandă cetățenilor ca, în situația în care sunt contactați de persoane pe care nu le cunosc și, sub diverse pretexte, le sunt solicitați bani, să nu dea curs acestor cereri și să sune, de îndată, la 112.

 Detalii AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button