Expres

[ViDEO] Google Doodle pentru Cassini şi descoperirile sale

  • Cassini_234944.JPG
  • Cassini0_234947.JPG
  • Cassini01_234945.JPG
  • Cassini00_234946.JPG
  • Cassini02_234948.JPG
 

Nava spaţială Cassini este celebrată de Google printr-un Doodle, marcând momentul în care, astăzi, 26 aprilie, sonda ajunge între planeta Saturn şi inelele sale. Pământul surprins în imagini de sonda Cassini, printre inelele lui Saturn, pare doar un corp ceresc minuscul. În prezent, sonda se află într-o misiune, începută din 2004, în care analizează planeta Saturn, ce se află la peste 1,35 miliarde de kilometri de Pământ.
 
Prin Doodle-ul creat de Nate Swinehart, Google spune astfel: „Pătrunzând în această frontieră fascinantă, Cassini îi va ajuta pe oamenii de știință să afle mai multe despre originile, masa și vârsta inelelor lui Saturn, precum și misterele interiorului gigantului de gaze”.

Sonda spaţială Cassini a fost lansată în întregime pe 15 octombrie 1997 și după o lungă călătorie interplanetară a intrat pe orbită în jurul lui Saturn pe 1 iulie 2004.
Conform Wikipedia, Cassini – Huygens, după cum îi spune numele complet, este o combinație între o sondă spațială robotizată și o navă spațială ce a fost lansată în urma unei colaborări îndelungate între NASA, ESA și ASI cu scopul studiului planetei Saturn și a sateliților săi naturali. Nava spațială a fost proiectată în întregime de către NASA, iar denumirea de nava spațială Cassini provine de la astronomul italiano-francez Giovanni Domenico Cassini. Sonda spațială Huygens a fost realizată de Agenția Spațială Europeană, iar numele său este dat de astronomul, fizicianul și matematicianul olandez Christiaan Huygens.

Nava spațială Cassini – Huygens a fost lansată pe 15 octombrie 1997, iar după un lung voiaj interplanetar a intrat pe orbita planetei Saturn pe 1 iulie 2004. „În timpul perioadei petrecute pe Saturn, Cassini a făcut numeroase descoperiri, inclusiv un ocean global care prezintă indicii de activitate hidrotermală, în interiorul lunii de gheață Enceladus, dar și mări de metan lichid pe luna sa, Titan”, a precizat NASA.

Sonda Cassini analizează planeta Saturn încă din 2004, aceasta aflându-se la peste 1,35 miliarde de kilometri de Pământ. Inelele lui Saturn sunt formate din particule de gheaţă şi reziduuri de până la un metru lăţime, informează Mail Online. Inele lui Saturn prezente în imagine sunt cele exterioare, iar printre acestea pot fi observate Pământul şi Luna.
NASA a publicat imaginea ce marchează sfârşitul misiunii sondei Cassini. Sonda a orbitat în jurul planetei în ultimii 13 ani, realizând descoperiri impresionante despre Saturn, cât şi despre Lunile sale.
Astăzi, sonda începe ascensiunea către interiorul planetei, iar pe 15 septembrie Cassini va intra în atmosfera lui Saturn, transmiţând informaţii cruciale către Pământ, înainte de a se dezintegra.

Ce a mai descoperit Cassini

Datorită navei Cassini, NASA a anunţat că Enceladus, unul dintre sateliţii naturali ai planetei Saturn, şi Europa, unul dintre sateliţii planetei Jupiter, ar putea să întreţină forme de viaţă extraterestră. În ceea ce priveşte potenţialul de a fi un corp ceresc locuibil, Enceladus deţine aproape toate ingredientele necesare vieţii terestre. Pe Enceladus, un satelit al planetei Saturn, deşi pare un corp ceresc pustiu şi îngheţat, viaţa ar putea fi înfloritoare sub crusta de gheaţă care îl acoperă, consideră cercetătorii de la NASA, citaţi de telegraph.co.uk.
Sonda Cassini a descoperit cu ajutorul unui spectrometru de masă prima dovadă referitoare la existenţa unor reacţii chimice care se produc la adâncimi mari sub stratul de gheaţă de pe Enceladus şi care ar putea să creeze un mediu favorabil pentru colonii de microbi. Experţii sunt de părere că această descoperire reprezintă „ultima piesă dintr-un puzzle” care dovedeşte că viaţa este posibilă pe Enceladus – o posibilitate cu adevărat remarcabilă, întrucât acest corp ceresc se află la o distanţă de 1,4 miliarde de kilometri faţă de Soare.
Dacă viaţa este într-adevăr prezentă pe Enceladus, ea ar putea semăna cu anumite organisme unicelulare de pe Terra, denumite extremofile, asemănătoare unor tuburi, care trăiesc în puţurile hidrotermale de pe fundurile oceanelor şi care există pe planeta noastră de mai multe miliarde de ani.
Enceladus, al şaselea satelit ca mărime al planetei Saturn, a fost descoperit în 1789 de astronomul britanic William Herschel. Are un diametru de aproximativ 500 de kilometri şi se află la o distanţă de aproximativ 1,2 miliarde de kilometri faţă de Terra.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button