Expres

[ViDEO] BRAȘOVUL, pe locul al doilea la traficul de carne vie

  • harta trafic_299716.jpeg
  • colegiu-prefectural (2)_299717.jpeg
 

Braşovul se situează pe locul al doilea ca număr al cazurilor de trafic de persoane înregistrate în anul trecut. Concret, în 2021, în judeţul Braşov au fost înregistrate 34 de cazuri, fiind depășit de Dolj, cu 36 de cazuri. Pe locul al treilea, cu 33 de cazuri, a fost Galaţiul, iar pe locul al patrulea, cu 32 de cazuri, a fost municipiul Bucureşti. În total, la nivel naţional, în anul 2021 au fost identificate 505 victime ale traficului de carne vie, iar conform specialiştilor, în ultimii ani, interesul infracţional a fost orientat mai degrabă către exploatarea femeilor, în sfera prostituţiei şi pornografiei.

Datele au fost prezentate marţi în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, de Iulia Boeriu şi Simona Petcă, inspectori de specialitate ai Centrului Regional Braşov al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANIT).

Am ţinut ca membrii Colegiului Prefectural să fie la curent cu activitatea Centrului Regional Braşov al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane în principal din cauza faptului că judeţul nostru ocupă locul al doilea în ţară ca număr al cazurilor de trafic de persoane înregistrate anul trecut. A combate acest trafic, a informa populaţia asupra pericolului pe care îl reprezintă acest trafic şi implementarea unor măsuri de prevenire nu reprezintă o activitate uşoară. Este nevoie de o colaborare eficientă între toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, dar şi de implicarea sferei non-guvernamentale”, a declarat prefectul Braşovului, Cătălin Văsii (audio).

Din datele statistice naţionale rezultă că o pondere de 88% din victimele identificate au fost femei. De asemenea, numărul minorilor exploataţi prin diferite forme a fost mai mare în anul 2021, ajungând la 56% din totalul victimelor identificate. 4 din 5 victime înregistrate anul trecut au fost exploatate sexual.

Studiu de caz rezolvat rapid

În judeţul Braşov, a continuat Cătălin Văsii, există un studiu de caz, rezolvat rapid, al unei tinere de 21 de ani, sechestrate şi obligate să se prostitueze. „Acest caz a fost rezolvat într-un timp scurt, printr-o acţiune coordonată realizată de mai multe instituţii. Din păcate, există şi reversul, fiind cazuri care nu pot fi rezolvate în ani. Pentru a limita amploarea acestui fenomen, dorinţa mea este să sprijinim cu toţii acest centru regional, pentru că activitatea sa este una importantă pentru judeţul Braşov”, a subliniat prefectul.

Centrul Regional Braşov activează în judeţele Braşov şi Covasna şi colaborează cu instituţiile publice, private şi cu organizaţiile nonguvernamentale pentru implementarea unor campanii de prevenire (ISJ, IPJ, IJJ, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională, DIICOT, Fundaţia „Micu Bogdan” Braşov, Asociaţia „e-Liberare”) şi a unor programe comune de facilitare a asistenţei (CJAS, ISJ, DGASPC, DAS, AJOFM, Fundaţia „Micu Bogdan”, Fundaţia „Justice and Care” România, ADPARE Bucureşti).

De asemenea, centrul de la Braşov monitorizează asistenţa de care beneficiază victimele traficului de persoane de către serviciile de specialitate, în baza consimţământului acordat de victimă cu ocazia efectuării evaluării iniţiale a nevoilor. De asemenea, centrul regional de la Braşov organizează şi derulează instruiri pentru profesioniştii care intră în contact cu potenţiale victime ale traficului de persoane, în vederea îmbunătăţirii capacităţii de identificare timpurie a acestora, precum şi de asistare. Nu în ultimul rând, centrul menţine legătura cu victima în vederea sprijinirii acesteia în acţiunile în justiţie, în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu.

Pentru a combate acest fenomen, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local au fost organizate de către ANIT mai multe campanii de informare şi conştientizare. De exemplu, la nivelul judeţului Braşov, cu sprijinul Prefecturii Braşov, Centrului Regional Braşov derulează, în lunile august-septembrie 2022, o campanie de informare a cetăţenilor care călătoresc în străinătate cu privire la pericolele traficului de persoane şi măsurile ce pot fi luate pentru a preveni victimizarea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare