[ViDEO] BRAȘOV. Zeci de catedre fără cadre didactice „titularizate”
Din păcate, dat fiind calendarul complicat şi extins al mişcării personalului didactic, şi la ora actuală, zeci de posturi/catedre din unitățile de învățământ brașovene nu au stabilită definitiv persoana care le va ocupa începând de mâine, când sună primul clopoțel. Ariana Bucur (video), inspector general al Inspectoratului Şcolar al Judeţului (IŞJ) Braşov, a subliniat că şcoala nu începe fără profesori, deşi, la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit datelor publicate pe titularizare.edu.ro, erau vacante 378 de posturi cu angajare pe perioadă deteterminată (suplinire calificată) şi peste 400 de fracţii de normă (ore), acestea putând varia de la două ore de predare pe săptămână la 16, care, cumulate, pot forma o normă întreagă. Unele au fost ocupate, în ședințele publice de joi și de vineri, de cadre didactice calificate care au susținut concursul organizat de IȘJ în 5 septembrie, dar și de calificați care nu au putut participa la concurs, de persoane în curs de calificare și chiar de necalificați pentru disciplina respectivă (au studii superioare, dar nu în domeniul de predare, de exemplu). Unele au devenit vacante în ultimele zile, deşi sute de învăţători, educatori şi profesori au stat la coadă pentru a fi repartizaţi. Cele mai multe sunt însă în mediul rural şi mulţi dascăli nu pot sau nu vor să facă naveta, mai ales când este vorba despre sate izolate. „Mai avem posturi neocupate, cele mai multe sunt de învăţători şi de educatoare. Dar pot să vă asigur că şi în acest cazuri în prima zi de şcoală copiii vor fi preluaţi şi cineva va avea grijă de ei la clasă, toate posturile fiind ocupate prin repartizare. Urmează, conform metodologiei, ca directorii de școli să organizeze concurs pentru aceste posturi, în termen de 60 de zile. Sperăm să fie ocupate de către cei calificaţi, care nu au putut participa, din varii motive, printre care că nu aveau inspecţiile la clasă efectuate. Acolo unde sunt puţine ore, sub jumătate de normă, vor fi date celorlalte cadre didactice din şcoală, în regim de plată cu ora”, a explicat Ariana Bucur, inspector general şcolar. „Probleme sunt la sate. La Satu Nou, Cutuș, Crizbav, Veneția, Viștea, Ticușu Vechi, Crihalma, Homorod, Cața, depindem de localnici să predea, că nu merge nimeni. Avem deficit și în urban. La Școala Gimnazială nr 5 Săcele – Gârcini sunt 11 locuri de învățători neacoperite și mai e nevoie și de educatoare, fiindcă programul «Fiecare Copil în Grădiniță» a atras foarte mulți copii”, a precizat șefa IȘJ.
250 de clase pregătitoare în județ, deocamdată
Ea a menționat că apar probleme și la școlile căutate din municipiul Brașov, fiindcă părinții continuă să-și înscrie copiii, pe baza vizei de reședință: „La școlile 5,6, 8, 19, 27 continuă să vină cereri de înscriere. Numai că fizic nu mai pot fi create alte clase, pentru că nu au unde, nu sunt săli suficiente și ar însemna să fie mulți elevi într-un colectiv, ceea ce nu e de dorit”, a declarat Bucur, precizând că deocamdată au fost create 250 de clase pregătitoare în județ.
Deficit este și la numărul de medici școlari, în mediul urban fiind câțiva, iar la sate nici măcar unul. „Ne bucurăm că avem asistente medicale, chiar dacă unele au mai multe școli amendate”, a mai spus șefa IȘJ Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.