Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Unirea Principatelor a fost sărbătorită cu mai puțin fast

  • Hora-Unirii_262698.jpg
  • hora-unirii1_262699.JPG
  • Unire-dansatori1_262700.jpg
  • Unire-dansatori_262701.jpeg
  • Unirea-preoti_262703.jpeg
  • Unirea-oficiali_262704.jpeg
  • unire-dansatori3_262705.JPG
 

Împlinirea a 160 de ani de la înfăptuirea Unirii dintre Moldova şi Ţara Românească a fost sărbătorită la Brașov în Piața Unirii. Deși a fost o cifră rotundă, de data aceasta a fost doar mai mult un ceremonial oficial, cu prezență mai redusă, iar marii absenți au fost Junii, iar spiritul autentic de sărbătoare populară, care anima altădată, a fost mai „palid”.

Oficialităţi civile şi militare, preoţi, liceeni şi elevi, politicieni au luat parte la ceremonialul religios şi militar, organizat în jurul Monumentului Eroului Necunoscut din Piaţa Unirii, care a fost diferit faţă de alţi ani și față de alte solemnități. A lipsit obişnuita „coroniadă”. Preoţii – în frunte cu părintele protopop al Braşovului, Gheorghe Dănuţ Benga – au oficiat o slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile dăruite ţării şi poporului român, dar şi de binecuvântare. După citirea mesajului premierului Viorica Dăncilă, tinerii din Ansamblul Măgura Codlea au oferit un moment artistic.
La final, toţi cei prezenţi, cu mic, cu mare, s-au prins în „Hora Unirii” (video 1), intonată de fanfare Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, s-a încheiat cu aplauze şi chiote de bucurie. Atmosfera de sărbătoare nu s-a risipit o dată cu încheierea manifestărilor oficiale, ci oamenii, multe femei îmbrăcate în costume populare – care se salutau bucuroși cu „La mulți ani!” au rămas la discuții animate și la fotografii de grup în Piața Unirii și în special în jurul Monumentului, cu steagurile tricolore.

Și Brașovul e legat de Unirea Principatelor

„Sunt 160 de ani de la Unirea Principatelor Române – Ţara Românească şi Moldova, peste 59 de ani de la acest moment urma Marea Unire. Alexandru Ioan Cuza a pus bazele acelui moment care urma să aducă toate principatele române într-un singur stat – România Mare. Pentru mine, această zi înseamnă România, iar România înseamnă sufletul meu, România îmi curge în sânge şi le doresc tuturor românilor multă sănătate şi să ne respectăm între noi, aşa cum înaintaşii noştri şi-au dorit să fim toţi în cadrul aceloraşi graniţe în care suntem. La mulţi ani, România, la mulţi ani, români”, a transmis prefectul Braşovului (video 2), Marian Rasaliu.
„24 ianuarie 1859 este un act extrem de important, practic de atunci, România a pornit pe drumul modernităţii. (…) Este o zi extrem de importantă, în care românii au consfinţit să avem o singură naţiune şi un singur stat”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

„Este o zi importantă pentru ţara noastră, sărbătorim Mica Unire, pasul ce a precedat Marea Unire, pentru ca România să fie aşa cum este astăzi, în hotarele ei şi cred că Piaţa Unirii, unde suntem azi, e un loc simbolic prin însăşi titulatura ei. Să ne gândim că trebuie să fim uniţi, să dăm mână cu mână pentru a realiza ce are nevoie România”, a spus,miercuri, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru.

Pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului, ne-a vorbit ulterior despre legătura dintre Braşov şi braşoveni, pe de o parte, şi Unirea Principatelor, înfăptuită prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei şi Ţării Româneşti. „Să nu uităm că «Hora Unirii», de Vasile Alecsandri, care a pornit de la „Hora Ardealului”, scrisă de poet când era la Braşov, este pe muzica unui braşovean de origine, Alexandru Flechtenmacher. Trei caiete de versuri scrise de poeţi braşoveni, ignorate, uitate, sunt dedicate lui Cuza. Să nu mai vorbim de «Mica Unire» când vorbim despre Unirea Principatelor, fiindcă a fost o mare unire, cea care a făcut România, România modernă, România care și-a câștigat independența, pentru care s-au jertift și strămoșii Junilor, adică și ardeleni, cu gândul la unirea Transilvaniei cu patria-mamă”.

Citiți și:

BRAȘOV. S-a dat mână cu mână și la Râșnov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare