[ViDEO] BRAȘOV. Seniorii au multe nemulțumiri legate de serviciile RAT
Ultima şedinţă a Colegiului Consultativ al Persoanelor Vârstnice, de pe lângă Instituția Prefectului, a fost dedicată problemelor legate de serviciile Regiei Autonome de Transport (RAT) Brașov.
Ca și la precedenta ședință, seniorii braşoveni s-au plâns că acel card personalizat RAT pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun mai mult îi încurcă decât îi ajută. „Când aveam biletele, făceam biletul şi când ne urcam într-un alt autobuz ştiam dacă ne încadrăm sau nu în cele 50 de minute în care putem călători cu acelaşi bilet. Acum nu mai ştim, pentru că nu se vede pe card ora de bifare, nu se potrivesc ceasurile din autobuze şi tot aşa. Nu știm, trebuie să-l mai validăm și în a doua sau treia mașină?”, a readus în discuție problema Dumitru Corbu, președintele Sindicatului Liber al Pensionarilor din Brașov. O altă problemă menţionată a fost aceea că, pe cardul electronic de transport, un pensionar nu ştie câte bilete mai mare şi câte a folosit din cele gratuite la care are dreptul. „Această informaţie se poate afla la chioşcurile sau chiar în maşini, dar nu toţi ştiu să le folosească”, a precizat un senior.
În acest context, seniorii s-au plâns și de faptul că foarte frecvent șoferii Regiei nu respectă orarele afișate electronic, pe avizierele din stații și pe site-ul RAT și că această frecvență programată oricum nu e suficientă, mai ales pe unele linii. Ei au dat de exemplu linia 2, care nu are capăt propriu-zis decât la terminalul Rulmentul, iar la Camera de Comerț, unde întoarce, nu poate staționa, astfel că pleacă și cu cinci minute mai devreme. Un alt traseu cu probleme este cel al liniei 36, Independenței-Livada Poștei, care este subdimensionată față de fluxul de călători, atât la dus, mai ales pentru elevicât și la întors, pentru că face legătura, la Făget, cu mașinile care merg spre mall. Prezenți la ședință, reprezentanții RAT au explicat că parcul auto este insuficient, nu toate mașinile sunt în stare foarte bună, dar mai ales, deficitul de personal este foarte mare, fiind nevoie de cel puțin 50 de conducători auto. „Circulația este monitorizată electronic, dar știți că nu sunt suficienți șoferi și nici destule mașini. În plus, sunt ore la care traficul rutier este îngreunat, chiar blocat, nu este vina șoferilor noștri. Acum s-au adus zece autobuze, sunt second-hand, dar sunt mult mai accesibile, atât persoanelor cu dizabilități, având rampă pentru cărucioare, cât și vârstnicilor cu dificultăți de mobilitate, podeaua fiind joasă. În tot cazul, în situația în care constatăm că angajații noștri nu respectă traseele, orarele sau au alte abateri sunt sancționați”, a explicat Silviu Ștefan, purtător de cuvânt al RAT Brașov.
Seniorii au acuzat și modalitatea neconfortabilă și umilitoare de distribuire trimestrială a biletelor gratuite (tot pe carduri reîncărcabile) pentru pensionarii cu venituri sub 1.000 de lei, care se face prin anumite puncte din oraș. „Am ajuns să stăm la coadă trei-patru ore pentru a ridica sau reîncărca aceste carduri, fie caniculă, fie frig. În plus, dacă finalul de lună, de trimestru pică sâmbăta sau duminica, noi rămânem pe dinafară, trebuie să cumpărăm bilete, fiindcă la casieriile RAT nu se lucrează la sfârșit de săptămână”, a punctat unul dintre consilierii vârstnici. Și Octav Bjoza (video), președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România și acum secretar de stat, a ridicat problema modului în care se distribuie abonamentele gratuite pentru cei pe care îi reprezintă, acuzând pentru asta fosta conducere a Casei Naționale de Pensii. „Mulți ani, primeam abonamentele de transport local pe un an, le lua cineva din conducerea asociației și membrii veneau la sediu, când puteau ei, să le ridice. Apoi s-a trezit fosta directoare de la Casa de Pensii, Doina Pârcălabu, că dacă unul a murit și cineva din familie «fură» doi lei că merge cu autobuzul pe abonamentul lui! Și a schimbat, cerând să mergem în fiecare lună, de parcă ei nu știu că am murit, să nu ne mai dea nici pensia. Cu chiu, cu vai s-a obținut, nu știu dacă nu «pe barba» celor de la Brașov, să mergem de patru ori pe an după abonamente. Dar și așa e greu, după ce că statul ne-a furat tinerețea, sănătatea, am fost bătuți, schingiuiți, ani în șir, în mine, la Canal sau prin Deltă, acum suntem iar chinuiți și umiliți. Luna trecută i s-a făcut rău unei doamne stând la coadă!”, a spus Bjoza.
Prefectul Ciprian Băncilă a explicat că pentru a modifica modalitatea de distribuire este nevoie de schimbarea legii sau măcar a unui normativ, motiv pentru care a promis că va discuta cu cei de la Casa de Pensii, pentru a vedea ce demersuri trebuie făcute în acest sens.
De asemenea, o altă doleanţă a pensionarilor a fost aceea ca şi vârstnicii din zona metropolitană, măcar, să beneficieze de bilete gratuite pentru a merge cu autobuzul în municipiu. Prefectul le-a explicat, însă, că gratuitatea acordată vârstnicilor este finanţată de Primăria Braşov, pentru cei din municipiu.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.