Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Revin patrulele şcolare la trecerile de pietoni din apropierea unităţilor de învăţământ

 

„STOP! Viața are prioritate!” este tema proiectului de educaţie rutieră, în şcolile din municipiul Braşov, propus de consilierul local liberal Adrian Oprică, cu susţinerea colegilor din Consiliul Local, prin care s-ar putea (re)înfiinţa „patrulele şcolare”. 

Instituțiile partenere din Braşov vor fi: Inspectoratul Şcolar Județean, Poliția Rutieră, Poliția Locală, Asociațiile de părinți constituite la nivelul unităților școlare. 

Conform proiectului, patrula şcolară de circulaţie reprezintă o formă concretă, practică de educaţie rutieră prin care elevii pot transpune în practică, în condiţii reale de trafic, cunoştinţele privind circulaţia pe drumurile publice, însuşite în timpul activităţilor educative formale şi non-formale cu tematică rutieră, derulate conform programei școlare.

Elevii vor acţiona în perimetrul unităţilor şcolare, pe drumurile prevăzute cu cel mult două benzi pe sensul de mers şi numai în dreptul trecerilor de pietoni semnalizate corespunzător prin marcaje şi indicatoare rutiere.

Poliţiştii, împreună cu profesorii implicați în cadrul programului, vor urmări realizarea unui cadru instituţional care să asigure siguranţa deplasării elevilor pe drumurile publice din zona unităţilor de învăţământ şi a altor locaţii destinate activităţilor cu caracter educativ, pentru prevenirea implicării acestora în accidente de circulaţie.

Patrulele școlare de circulație vor fi formate din elevi, profesori coordonatori și polițiști. Aceaste echipe de proiect își vor desfășura activitatea practică la începutul orelor de curs conform unui program stabilit și adus la cunoștință publică de către toate instituțiile implicate prin mijloace proprii, precum și de către instituțiile media partenere din cadrul programului.

Iniţiativa ar putea avea ca rezultat inclusiv reducerea accidentelor în care sunt implicați copiii, precum şi crearea unor „coridoare de siguranță” pentru elevi situate între stațiile de transport în comun și școală, în vederea stimulării acestora și încurajării părinților de a dezvolta independența copiilor și de stimulare a acestora să folosească transportul public „înspre” și „dinspre” școală în condiții de maximă siguranță și securitate.

„Este un proiect prin care vrem să implică elevii claselor I-VIII, pentru asigurarea unui cadru practic în asimilarea de cunoştinţe de educaţie rutieră. Noi ne implicăm la nivelul Consiliului Local pentru a asigura fondurile necesare acestui proiect şi, totodată, pentru buna desfăşurare. Echipe de elevi, însoţiţi de profesori şi de poliţişti vor fi prezenţi la fiecare trecere de pietoni aflată în proximitatea unei untăţi şcolare astfel încât să creeze coridoare de siguranță între staţiile RAT şi unităţile de învăţământ”, a explicat Adrian Oprică.

De-a lungul timpului, proiecte similare au mai fost derulate în oraş, dar s-a renunţat mai ales din lipsa resurselor financiare pentru achiziţionarea echipamentului. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button