Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Puteți scăpa de hârburile electrice, ce reprezintă un pericol puțin știut

  • ecotic2.jpg
 

După ce a străbătut județul Iași, Stația de Reciclare, campania Ecotic dedicată mediului rural, ia startul și în Județul Brașov.Stația de Reciclare este o campanie de informare și colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), lansată de Organizația colectivă non-profit Ecotic în iunie 2016 și dedicată mediului rural din România.

Astfel, începând de luni, 19 septembrie, cetăţenii din judeţul Braşov vor putea scăpa de deşeurile periculoase, fără mare efort. „Staţia de reciclare” este, de fapt, o maşină de opt metri, în care curioşii vor putea vedea o expoziţie cu zece echipamente electronice şi electrice dezmembrate, inclusiv cu piesele periculoase ale acestora, care pot fi colectate şi reciclate. Cu această ocazie, localnicii vor putea preda şi echipamentele periculoase pe care le au şi nu le mai folosesc, iar dacă aduc o cantitate de minim 5 kilograme, vor primi şi un bilet de tombolă, cu care pot câștiga vouchere de 400 de lei, pe care le pot folosi la un magazin de bricolaj. 

40% dintre electricele şi electronicele de pe piaţă trebuie reciclate

Campania se desfăşoară în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Braşov şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov (APM), prefectul Ciprian Băncilă (specialist de mediu) arătând că ea face parte din încercarea României de a atinge ţintele impuse de Uniunea Europeană în materie de reciclare a deşeurilor periculoase. „Managementul deşeurilor este o prioritate pentru România şi avem o ţintă importantă de îndeplinit. De aceea, noi suntem dispuşi să susţinem orice ONG sau asociaţie orientată spre acest domeniu. Îi aşteptăm pe braşoveni să se implice şi ei, cu mic cu mare, iar elevii, care întotdeauna au fost foarte deschişi la astfel de campanii, să devină un vector de transmitere a mesajelor pentru colectarea deşeurilor periculoase de echipamente electrice şi electronice”, a spus prefectul Ciprian Băncilă (video 1).
Dacă până în 2016, ţinta stabilită pentru România, în materie de colectare, era de 4 kilograme pe cap de locuitor, țintă neatinsă însă, din 2017, obiectivul este acela de a recicla o cantitate egală cu 40% din echipamentele electrice şi electronice puse pe piaţă.

Trei sferturi dintre DEEE-uri sunt la țară

Campania de informare şi colectare va avea loc în perioada 19 septembrie – 30 noiembrie, în 15 localităţi, majoritatea din mediul rural al judeţului Braşov. Prima dintre ele, este comuna Moieciu (19 – 21 septembrie). Urmează comuna Bran (22 – 24 septembrie), Zărneşti (25 – 27 septembrie), Vulcan (28 – 30 septembrie), Cristian (1 – 3 octombrie), Ghimbav (18 – 20 octombrie), Dumbrăviţa (21 – 23 octombrie), Bod (24 – 26 octombrie), Hărman (27 – 29 octombrie), Sînpetru (30 octombrie – 1 noiembrie), Săcele (16 – 18 noiembrie), Tărlungeni (19 – 21 noiembrie), Budila (22 -24 noiembrie), Teliu (25 – 27 noiembrie) şi Prejmer (28 – 30 noiembrie). Reprezentanţii Ecotic spun că s-au orientat mai ales spre mediul rural cu această campanie, având în vedere că 75% din deşeurile existente sunt în acolo, orășenii golindu-și apartamentele de hârburi și ducându-le la țară. „De exemplu, 60% din deşeurile de echipamente electrice şi electronice sunt reprezentate de televizoarele de tip vechi”, a explicat reprezentantul zonal al Ecotic, Florin Catz (video 2).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare