Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Ploaia rece nu a stricat sărbătorirea Zilei Naționale din Piața Sfatului (galerie foto și video)

  • IMG_6245_244613.JPG
  • IMG_6247_244614.JPG
  • IMG_6249_244615.JPG
  • IMG_6258_244618.JPG
  • IMG_6259_244619.JPG
 

Prezență surprinzător de mare, pentru vremea cu ploaie mocănească și rece, la sărbătorirea Zilei Naționale în Piața Sfatului.

Autoritățile locale și județene au organizat și anul acesta celebrarea Marii Uniri de la 1918, prin obișnuitul ceremonial militar și religios. Manifestările s-au desfășurat în Piața Sfatului, unde, în ciuda vremii reci și ploioase, câteva sute de persoane, printre care mulți copii, cu steaguri și stegulețe naționale, fulare și căciuli ori pictați pe față în culorile tricolorului românesc, au luat parte la ceremonia oficială, alături de oficialități locale.
Prezenți au fost prefectul județului, Marian Rasaliu, președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, primarul Brașovului, George Scripcaru, parlamentari și europarlamentari, dar și reprezentanți ai partidelor politice.

După intonarea Imnului de Stat al României, un sobor de preoți, în frunte cu protopopul Brașovului, pr. Dănuț Gheorghe Benga, a oficiat un scurt Te Deum, în asistență fiind și preoți greco-catolici (reprezentanți ai Bisericii Române Unite cu Roma fiind și fruntași ai mișcării unioniste). În alocuțiunea sa, prefectul județului, Marian Rasaliu, a subliniat că trebuie să le purtăm recunoștință celor care din Principatele Române au făcut o țară mare, România. „Adevărați oameni politici, adevărați români care toată viața lor s-au gândit cum să unească, nu cum să dezbine. Trebuie să le purtăm recunoștință veșnică celor care din Principatele Române au făcut o țară mare, care se numește România. Avem datoria să apărăm această țară, avem datoria să facem tot ceea ce este posibil ca această țară a noastră să dăinuiască veșnic”, a transmis prefectul.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, le-a transmis „La mulți ani!” tuturor românilor și brașovenilor. „Ne bucurăm cu toții de această zi în care România a devenit un stat unit și puternic”, a spus Veștea.

De asemenea, primarul Brașovului, George Scripcaru, a afirmat că „mă bucur că, în ciuda vremii neprielnice, brașovenii au participat într-un număr destul de mare la acest eveniment. Trebuie să fim mândri că suntem români și să ne amintim de cei care au înfăptuit Marea Unire”.

Preot profesor dr. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului, a subliniat în discursul său rostit liber contribuția, chiar sacrificiile, brașovenilor de acum mai bine de 100 de ani la realizarea Marii Uniri și entuziasmul cu care a fost pregătit și trăit momentul istoric.

Manifestările din Piața Sfatului s-au încheiat cu o paradă a militarilor de la Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, ai Academiei de Aviație „Henri Coandă”, jandarmilor, reprezentanților ISU. De asemenea, aeronave ale filialei Brașov a Aeroclubului României au survolat Piața Sfatului. La final, câteva zeci de brașoveni s-au prins într-o Horă a Unirii (cea consacrată pentru Unirea Principatelor Române, din 24 Ianuarie 1859).

Citiți și:

BRAȘOV. Momente solemne și petrecere populară în Piața Unirii

BRAȘOV. Își sărbătoresc și ziua de naștere pe 1 Decembrie

Și Loteria Română sărbătorește Ziua Națională

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button