[ViDEO] BRAȘOV. Planuri investiționale de 12 milioane de lei la Spitalul de Copii
Dr. Liviu Muntean (video 2), directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, a prezentat ieri, într-o conferinţă comună cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea (video 1), planurile pe anul abia început, care depind în mare măsură de finanţarea din partea CJ, dar pentru care se încearcă şi accesarea fondurilor europene. Conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov a conturat necesitățile investiționale pentru 2019, precizând că lucrările programate, dar și aparatura necesară ajung la un total 12 milioane de lei, pentru care contează pe sprijinul financiar al administrației județene. Astfel, pentru reparații și modernizări sunt necesare 3,5 milioane de lei, pentru dotarea cu aparatură medicală se solicită suma de 5 milioane de lei, iar pentru întocmirea unor documentații tehnice și obținerea de autorizații este necesară suma de 400.000 lei. Nu în ultimul rând, în acest an trebuie construită o scară de incendiu, obligatorie conform normativelor ISU, a cărei realizare necesită o alocare financiară de 3,1 milioane de lei.
„Să sperăm că Guvernul nu va mai tăia bugetele”
„Suntem în perioada de conturare a bugetului județean, dar încă nu avem toate datele financiare și nu știm de ce bani vom dispune, în condițiile în care bugetul național nu este elaborat. După experiența anului trecut, când bugetul ne-a fost drastic tăiat, ne așteptăm și în 2019 la constrângeri bugetare, dar vom încerca să ținem cont de toate necesitățile de reparații, investiții și dotări ale spitalelor din subordinea noastră. Ne propunem să continuăm investițiile în sănătatea brașoveană și să îmbunătățim infrastructura din cele șase unități spitalicești pe care le gestionăm. Se ştie că ele sunt prioritatea noastră. Toate alocările bugetare le-am făcut după cerinţele managerilor de spitale, care ştiu cel mai bine unde au nevoie, care sunt priorităţile”, a explicat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
Bani europeni pierduți din cauza situației juridice neclare
Şeful administraţiei judeţene a reamintit că administraţia judeţeană contează, ca şi în cazul altor spitale, pe accesarea fondurilor europene, pentru care s-au făcut sau sunt în curs de elaborare proiecte. Însă unele au fost blocate din cauza situaţiei juridice a unor terenuri pe care s-a construit spitalul. Dacă situaţia juridică era rezolvată, era reparat şi acoperişul. Noi am pregătit un proiect cu finanţare europeană pentru eficientizarea energetică a unităţii, dar nu s-a putut depune cererea, pentru că terenul era în litigiu. Procesul cu proprietarul, care nu a fost despăgubit în urmă cu mulţi ani, așa cum ar fi trebuit, s-a încheiat abia la finalul anului trecut. Fonduri europene vrem să atragem şi pentru ambulatoriu”.
Reabilitarea întregului spital se apropie de final
Printre altele, anul acesta se vor termina lucrările de amenajare la Spitalizare de zi şi la secţia de Sterilizare (pentru care aparatura, cu o valoare de aproximativ 200.000 de euro, este donată printr-o campanile de strângere de fonduri a Clubului Rotary). De asemenea, Muntean a amintit că anul acesta se vor efectua lucrări la Secţia Neuropsihiatrie şi la Compartimentul nou-născuți. Aici nu s-au putut face până acum renovări „pentru că este sub o zonă de acoperiş unde se infiltrează apa în perioadele cu precipitaţii abundente și trebuie să renovăm întâi acoperișul”, a mai spus Muntean, făcând referire și la așa-zisul salon unde a fost internat un bebeluș, însoțit de mama care a filmat condițiile improprii și le-a dat presei, caz despre care ați putut citi aici. Nu în ultimul rând, vor mai fi realizate câteva lucrări la Ambulatoriu. „După lucrările din anul 2019 cred că ne apropiem de finalizarea renovărilor, pentru a asigura un standard de confort pacienților și mamelor, dar și condiții de lucru mai bune personalului. Practic, spitalul nu vamai arăta ca acum șase ani, Din punct de vedere al serviciilor medicale, am fost tot timpul la înălţime. Pot spune că am asigurat servicii medicale de 5 stele”, a precizat directorul medical al unităţii sanitare, manager până la 1 mai, anul trecut.
Circa 6 milioane de lei, investite în ultimii doi ani
Anul trecut, CJ Brașov a alocat 3,2 milioane de lei pentru lucrări și aparatură în acest spital. Potrivit dr. Liviu Muntean, pentru achiziția de echipamente medicale Spitalul Clinic de Copii a dispus de un buget de 1,5 milioane de lei, bani din care s-au cumpărat aparate de ultimă generație pentru mai multe secții. Astfel, Cabinetul de Oftalmologie a fost echipat în totalitate, Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală a primit aparatura necesară, s-au achiziționat o masă de operații și un artroscop pentru Secția de Chirurgie, precum și 19 infuzomate – aparate necesare controlului administrării medicamentelor, care au fost amplasate în saloane din cadrul tuturor secțiilor. Pe lângă modernizarea echipamentelor, pe parcursul anului trecut s-au făcut și renovări ale unor secții ale Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov. Sunt de remarcat două proiecte importante finanțate cu fonduri din bugetul județean: reabilitarea și modernizarea Secției de Chirurgie, precum și renovarea și modernizarea Compartimentului Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri. Totalul sumelor alocate în 2018 de CJ Brașov pentru lucrări de reparații la Spitalul Clinic de Copii a fost de 1.672.340 lei. Alocări bugetare importante au fost și în anul 2017, când această unitate spitalicească a beneficiat de 2.995.360 lei din vistieria județului, fiind modernizate Secția Pediatrie II și Laboratorul de analize medicale.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.