[ViDEO] BRAŞOV. Peste 23,6 milioane de lei pentru două poduri peste Olt
Consilierii judeţeni braşoveni au aprobat în ultima şedinţă de plen indicatorii tehnico-economici pentru două lucrări la două poduri de peste râul Olt, respectiv cel de la Comăna (de pe DJ 104 K) şi cel de la Măieruş, care au fost afectate de viiturile puternice din luna martie a acestui an. Pentru ambele proiecte, valoarea totală a lucrărilor este estimată la suma de 23,62 milioane lei.
Astfel, pentru podul de la Comăna a fost realizat un studiu de fezabilitate în care erau prezentate două variante, una fiind construirea unui nou pod, acesta fiind şi soluţia agreată de administraţia judeţeană. Conform hotărârii aprobate de Consiliul Judeţean Braşov, noul pod va fi realizat din beton, va avea o lungime de 86,60 metri şi rampe de acces cu o lungime de 640 de metri. Partea carosabilă de pe pod va avea o lăţime de 7,8 metri, iar pe rampe de 6.00 metri. De asemenea, se vor amenaja şi trotuare, cu lăţime de 1 metru. Pe noul pod se va putea circula cu o viteză maximă de 60 km/h.
Valoarea totală a investiţiei, cu tot cu TVA, este estimată la 22.520.800 lei, durata de implementare a proiectului va fi de 15 luni, din care 12 luni vor dura lucrările. Plata lucrărilor se va face eşalonat, respectiv 11.500.000 lei în primul an şi 7.455.000 lei în cel de-al doilea an.
Celălalt pod pentru care aleşii judeţeni au aprobat indicatorii tehnico-economici este cel de pe DJ 103 G, dintre localităţile Măieruş (judeţul Braşov) şi Arini (judeţul Covasna). Şi acest pod este din lemn, iar în urma inundaţiilor din luna martie a acestui an a fost deteriorat semnificativ. Totuşi, în urma expertizelor tehnice s-a ajuns la concluzia că acesta poate fi reabilitat. Conform indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de aleşii judeţeni, reabilitarea acestui pod va costa 1.101.170 lei, cu TVA, iar lucrările vor dura 6 luni calendaristice.
Guvernul a promis bani pentru cel de la Comăna
În prezent, pe DJ 104 K, între localităţile Comăna şi Crihalma este un pod de lemn, închis traficului rutier imediat după inundaţiile din luna martie.
Pentru finanţarea lucrărilor la acest pod, administraţia judeţeană a trimis la Guvern documentaţia în vederea obţinerii unor bani prin programul de combatere a calamităţilor naţionale, însă, până în prezent, nu a venit nici un răspuns de la Bucureşti. „În timpul vizitei ministrului de Interne (Carmen Dan, nota red.) în zonele inundate din judeţul Braşov, am discutat această problemă, iar domnia-sa a precizat că vor fi alocaţi bani. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, va trebui să finanţăm lucrările din bugetul judeţean. Având în vedere că anul acesta ne-au fost diminuate alocările, va trebui să vedem de la ce capitole bugetare putem tăia. Construirea acestui pod reprezintă o prioritate, pentru că acum oamenii fac un ocol de 40 de kilometri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea (video), în timpul şedinţei de plen.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.