Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Personajele istorice din Piața Sfatului se pregătesc să devină „istorie”

  • Apollonia_223960.png
  • Aprily_223961.JPG
  • Hon_223962.JPG
  • Michael_223966.jpg
  • Geor_223965.png
  • Cor_223963.JPG
 

Cine se plimbă la acest sfârșit de săptămână prin Piaţa Sfatului mai are şanse să dea nas în nas cu Elena Mureşianu, Maria Baiulescu, Johannes Honterus, Michael Weiss, Aprily Lajos, Diaconul Coresi sau Apollonia Hirscher. Zece pasionaţi de istorie şi de turism care au întruchipat cele mai importante personaje ce au marcat istoria culturală a Braşovului se pregătesc să încheie proiectul de tururi ghidate „Istoria la persoana întâi”. Îmbrăcați în costume de secol XVI-XIX, ei se plimbă pe străzile centrului istoric al Brașovului, prezentând trecătorilor și turiștilor poveștile de viață ale personajelor. Le oferă fluturași în care este expus pe scurt proiectul și îi invită să viziteze Muzeul „Casa Mureșenilor”, dar și celelalte obiective turistice din zonă. Turiștii români și străini sunt cei care îi abordează adesea, dar îi mai opresc intrigați și localnicii, ne-au spus câteva dintre personajele de epocă, care în zilele ploioase și friguroase au stat în muzeu și i-au întâmpinat pe vizitatori în același mod. „Oamenii sunt plăcut impresionați, mai ales turiștii străini, care ne fotografiază, ne filmează, fac poze cu noi, dar și brașovenii ne întreabă și sunt încântați”, ne-a spus Simona Tăbăcaru alias Maria Baiulescu (video 2). „Am întâlnit oameni din toate colțurile globului, cred. Am ajuns să vorbesc «esperanto», nu doar engleză”, râde Cecilia Negru alias Elena Mureșianu (video 1).

Unii dintre „ghizi” au intrat atât de bine în pielea personalităților pe care le reprezintă, încât nici când stau de vorbă cu cei care nu sunt nici turiști, nici brașoveni curioși nu pot ieși din personaj, cum ar fi Alexandru George alias Michael Weiss, judele Brașovului, care a purtat în octombrie 1612 Bătălia pentru Brașov, la Feldioara. „Se spune că lângă Feldioara, în mijlocul luptei, mi-am pierdut capul, dar oamenii au continuat să lupte. Cum e Braşovul de astăzi? E foarte schimbat, dar totodată asemănător. Casele sunt la fel, turnurile de intrare nu mai sunt, dar multe fortificaţii încă există şi portul oamenilor mi se pare foarte, foarte ciudat”, spune eroul brașovenilor de acum patru secole.

„Eu sunt Apollonia Hirscher, cea mai bogată femeie din Braşovul medieval, în jurul anului 1.500. Am construit această casă, care se află pe strada Apollonia Hirscher, pentru comercianţii din Braşov”. Louanna Neguţ spune că s-a temut că nu se va putea ridica la nivelul Apolloniei Hirscher: „Era într-adevăr o figură marcantă a Braşovului. Simt însă că am ceva în comun cu această doamnă, pentru că am lucrat peste 20 de ani în vânzări”.

Ghizii i-au readus la viaţă pe: Johannes Honterus (1498-1549), Diaconul Coresi (d. 1583), Apollonia Hirscher (d. 1547), Michael Weiss (1569-1612), George Bariţiu (1812-1893), Andrei Mureşanu (1816-1863), Mişu Popp (1827-1892), Elena Mureşianu (1862-1924), Maria Baiulescu (1860-1941) şi Aprily Lajos (1887-1967) – video 3.

Documentarea a fost făcută de un istoric, Cristina Seitz, de la Muzeul Județean de Istorie Brașov. Ghizii-personaje istorice au fost selectaţi după criterii stricte. „Selecţia s-a făcut, evident, cu oamenii cei mai potriviţi şi care îşi doreau acest lucru şi timp de o săptămână au fost instruiţi de către un ghid din Braşov şi de către un actor, să înveţe exact cum să intre în personaj, să nu aibă trac, să vorbească cu oamenii”, Simona Ciuraru – coordonator ghizi, care i-a și instruit, alături de actorul Silvian Duică. S-au interpretat scenariile, s-a urmărit perfecționarea dicției, eliminarea tracului, s-a pregătit fiecare personaj istoric în parte, astfel încât ghizii–personaje istorice să-și însușească manierele, regulile, convențiile sociale ale vremurilor de odinioară, s-au stabilit traseele de urmat cu turiștii și s-au făcut simulări în teren.

Citiți și:

Zece ghizi-personaje istorice vor anima Centrul Vechi al Braşovului, timp de o lună


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare