Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Păreri împărțite despre „fețele” Rectoratului. Ce spune rectorul Universității

  • IMG_3721_273235.JPG
  • IMG_3718_273237.JPG
  • IMG_3714_273239.JPG
  • IMG_3551_273240.JPG
  • img-3512.jpg
  • IMG_3717_273242.JPG
  • IMG_3253_273238.png
  • img-3720_2.jpg
 

Anul universitar începe la Brașov și cu o nouă „faţă” a Rectoratului Universităţii Transilvania, după aproape doi ani de restaurare. Cei mai mulți dintre brașovenii care trec prin Livada Poștei apreciază faptul că e renovată clădirea, că nu mai riscă să le cadă țigla sau părți din fațadă în cap. Alții sunt chiar încântați de culori, în timp ce unora, chiar voci autorizate în domeniu, li se pare prea puternic coloritul, chiar țipător. „Accentuarea nuturilor bosajului este o gafă de proporţii. Nuanţa folosită e mult prea luminoasă în raport cu câmpul bosajului, care nu înţeleg de ce a fost întunecat cu gri-închis”, a comentat arhitectul Gruia Hilohi. Altora, chiar neavizați, li se pare cameleonică fațada și nu cred că acesta ar fi un plus pentru clădire și pentru zonă, dar speră ca ploile să-i atenueze în timp culorile tari.
Rectorului Universității Transilvania, prof. univ. dr. ing Ioan Vasile Abrudan (video), i-au ajuns la urechi comentariile, fiind chiar exasperat, și, la solicitarea noastră, și-a spus punctul de vedere: „Aș vrea să fac o precizare: nu este vorba despre o renovare, ci despre o restaurare a unui monument istoric de categoria A. Iar culorile sau nuanțele nu le alege nici Universitatea, nici persoana X sau persoana Y, sunt aprobate de Ministerul Culturii, pe baza unui proiect alcătuit, bineînțeles, de arhitecți autorizați. Și vreau să vă spun că Universitatea, deși nu era o cerință legală, pe parcursul lucrărilor și la finalul acestora, a solicitat Ministerului Culturii să trimită o comisie care să evalueze ceea ce s-a făcut, iar calificativul acordat de această comisie a fost «foarte bine». Repet, nu e nuanța pe care o dorește rectorul sau altă persoană, este ceea ce trebuia făcut în cazul restaurării unui monument istoric, pe baza proiectului aprobat de Ministerul Culturii”.
Rectorul a precizat că Universitatea a finanţat această reabilitare din venituri proprii și că mai sunt lucrări de efectuat la acoperișul clădirii.
Proiectul de restaurare a cuprins reparaţii la elementele de zidărie, la acoperiş şi curăţarea elementelor pe care s-au depus excremente de păsări (ulterior şi instalarea de dispozitive „anti-păsări”), precum și a picturilor murale şi a tencuielilor. S-au făcut și intervenţii la statuete, la elementele de piatră naturală şi la balconul de deasupra intrării principale, la care au fost descoperite și cele mai mari probleme.

Citiți și:

BRAŞOV. Faţada Rectoratului a intrat în proces de restaurare

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button