Expres

[ViDEO] BRAȘOV. „Novembriștii” vă așteaptă la Troiță, la Sala Patria și la muzeu

  • img-0305_3.jpg
  • img-0260.jpg
  • IMG_0268_259716.JPG
  • img-0270_3.jpg
  • img-0265_3.jpg
  • IMG_0265_259715.JPG
  • IMG_0264_259717.JPG
 

Joi se împlinesc 31 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la Braşov, iar „Asociaţia 15 Noiembrie 1987” îi aşteaptă pe braşoveni la ceremonia ce va avea loc, ca de obicei, la Troița de la Spitalul Județean (de la ora 11.30). Împreună cu partenerii lor, Consiliul Judeţean, Primăria Braşov şi Muzeul Judeţean de Istorie, „novembriştii” vă invită şi la vizionarea gratuită a filmului documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, precum şi la vizitarea gratuită a expoziţiei dedicate din Muzeul Judeţean de Istorie.

Revolta din 1987 s-a declanşat la Întreprinderea de Autocamioane Braşov, printr-o grevă spontană izbucnită în noaptea de 14 spre 15 noiembrie la schimbul III – scânteia fiind aprinsă în Secţia 440 – şi continuată a doua zi dimineaţă cu un marş, până în centrul oraşului, în faţa Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român. Pornită iniţial ca o revoltă cu revendicări sociale, mişcarea a căpătat accente politice, mulţimea ajunsă la Spitalul Judeţean strigând pentru prima dată: „Jos comunismul!”, „Jos Ceaușescu!”. Refuzul autorităţilor comuniste de a dialoga cu demonstranţii a provocat luarea cu asalt a sediului PCR (actuala clădire a Prefecturii și Consiliului Județean) de către mulţimea adunată. Portretul dictatorului Ceauşescu a fost doborât de pe frontispiciul clădirii şi incendiat. Au urmat intervenţia brutală a trupelor speciale de securitate, arestările, torturile, persecuţiile. După ce iniţial se anunţase pedeapsa capitală pentru muncitorii arestaţi, sub presiunea opiniei publice mondiale, comuniştii au revenit asupra hotărârii lor, deportând, în urma unui proces înscenat, 61 de muncitori şi schimbând locurile de muncă ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate şi anchetate în sediile Miliţiei şi Securităţii din Braşov şi Bucureşti.
În 2 ianuarie 1990 a avut loc la Braşov constituirea Asociaţiei „15 Noiembrie 1987”, din care fac parte participanţii la revoltă şi familiile lor care au fost de asemenea persecutate. 
În galeria foto (3-8) sunt câteva dintre puținele imagini, documente și o selecție din presa internațională despre revoltă/

„Începutul sfârşitului” pentru regimul comunist din România

Pentru mulți istorici străini, revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din 1987 a fost „începutul sfârșitului” pentru regimul comunist din România, chiar dacă a fost o revoltă de o zi, şi cea mai semnificativă acţiune de dizidenţă din Europa de Est a sfârşitului de deceniu 8. Anul trecut, la 30 de ani de la acel moment istoric, care a pus România pe harta anticomunismului european, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, prin directorul său, Nicolae Pepene, a dezvoltat un întreg proiect cultural – cuprinzând filmul documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, un album de benzi desenate cu acelaşi titlu (foto 1 și 2), o gală aniversară şi o expoziţie – un ansamblu menit să valorizeze la nivel național și internațional momentul istoric 15 Noiembrie 1987, cu scopul de a asigura o aniversare care să onoreze comunitatea brașoveană și statul român. „Am vrut să aducem la locul cuvenit această revoltă care ar trebui să ne facă să fim mândri că suntem braşoveni”, spunea directorul Muzeului de Istorie.

Intrare liberă la film şi la expoziţie

Şi în acest an, chiar dacă nu e o cifră rotundă de aniversare, pentru că e Anul Centenarului, în onoarea zilei istorice de 15 Noiembrie 1987, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Primăria Municipiului Brașov și Consiliul Județean Brașov vă invită astăzi de la ora 14.00 și ora 16.00, la sala „Patria” din Brașov pentru vizionarea filmului documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme” (regia Liviu Tofan, producție Muzeul Județean de Istorie Brașov & Casa de Producție TVR, 2017) și de la ora 10.00 până la ora 17.00, la Casa Sfatului / Muzeul Județean de Istorie Brașov pentru vizitarea expoziției „Brașov 1987”. Ambele evenimente culturale au intrarea gratuită, anunţă directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene.
Expoziția „Brașov 1987” a fost deschisă chiar pe 15 noiembrie 2017. A fost realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Asociația 15 Noiembrie 1987, Consiliul Județean Brașov, Televiziunea Română, Penitenciarul București – Jilava, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Agenția Națională de Presă AGERPRES, colecționari particulari. Expoziția cuprinde documente și artefacte istorice referitoare la revolta brașovenilor din 15 noiembrie 1987. Sunt prezentate în premieră obiecte personale ale participanților la revoltă, piese aduse de la Penitenciarul Jilava, tehnică operativă folosită de Securitatea română, obiecte de viață cotidiană din perioada anilor ’80, filme din arhiva TVR, imagini din arhiva AGERPRES, exemplare din presa internațională etc. „Anul trecut, când s-au împlinit 30 de ani de la revolta braşovenilor, Consiliul Judeţean Braşov şi Muzeul Judeţean de Istorie au organizat mai multe evenimente dedicate acestui moment. Printre altele, a fost lansat documentarul despre revolta de acum 31 de ani, filmul fiind extrem de apreciat la nivel naţional şi internaţional, iar acum reluăm această expoziție și proiecția”, a afirmat președintele CJ Brașov, Adrian Veștea (video 2).

Premii pentru „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”

Filmul documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme” a fost desemnat săptămâna trecută Cel mai bun film documentar de televiziune în cadrul festivalului DocuArt 2018. Este al treilea premiu important, după Marele Premiu la festivalul SIMFEST 2018 și Premiul UCIN 2018 pentru cel mai bun documentar de televiziune.
Manifestările oficiale de aniversare au început practic de duminică, 11 noiembrie, când s-a desfăşurat a 29-a ediţie a crosului „15 Noiembrie”, pe traseul urmat de braşoveni în urmă cu 31 de ani (Roman – Calea Bucureşti – Spitalul Judeţean – Bulevardul 15 Noiembrie – Prefectură). Din acest an, competiţia a devenit una omologată internaţional și a pornit din dreptul secţiei 440.

„Comunismul n-a picat în anii ’90”

Secţia 440 nu a fost demolată, aşa cum s-a întâmplat cu multe hale ale uzinei. Ba mai mult, după cum spune Dănuţ Iacob, vicepreședintele Asociației 15 Noiembrie 1987, secţia a încremenit în timp, arată ca acum 31 de ani: „S-au mai vândut câteva utilaje la fier vechi. În rest, este tot secţie de matriţe. În schimb, nu mai sunt aproximativ 2.000 de muncitori, care să lucreze în 3 schimburi, cu în ci sub 20”. 

Fapt confirmat de președintele asociației, Marius Boeriu (video 1), care, deși are multe decepții, spune că ar face și acum la fel, ar avea același curaj: „Noi, în 87 aşteptam altceva, deci am fost o generaţie de sacrificiu. Aveam 20 de ani, am fost copii care am stat la coadă, au venit anii 90, nu prea s-a schimbat mult, comunismul n-a picat în anii 90. Cu lipsurile respective, cu mizeria efectivă în care am trăit noi, deci o generaţie de sacrificiu”.

 

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button