Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Noutăţi „fierbinţi” despre termoficarea centralizată

 

Autorităţile locale consideră realist termenul pe care şi l-au asumat, începutul lunii noiembrie, pentru ca şi braşovenii din cele circa 8.900 de locuinţe racordate la sistemul centralizat să aibă căldură şi apă caldă.

Viceprimarul Braşovului Costel Mihai (video 3), care are în atribuţii serviciul public municipal de termoficare, alături de liderul grupului PNL din Consiliul Local, Adrian Oprică (video 2), şi consilierii locali PSD Lucian Pătraşcu (video 1) şi Marius Ştefan Bunghiuz, a organizat astăzi o conferinţă de presă pentru a prezenta paşii pe care i-au făcut şi calendarul acțiunilor ce vor fi întreprinse începând chiar de mâine pentru ca Serviciul Public de Termoficare (SPT) al Brașovului să devină funcțional.

„Infuzie de capital” la Tetkron pentru plata datoriilor

Viceprimarul Mihai Costel a precizat că, săptămâna trecută, o delegaţie în aproape aceeaşi formulă a avut o întâlnire la Minsterul Dezvoltării, la care a participat şi preşedintele ANRSC, Doru Ciocan, în vederea depunerii dosarului de licenţiere al noului SPT, dosar care va fi completat în curând. Mai important este, în sensul deblocării crizei apei calde ce durează din 7 aprilie, astăzi a avut loc o şedință a Adunării Generale a Asociaţilor (AGA) Tetkron SRL, societatea aflată în subordinea Consiliului Local, care a avut contract de delegare de gestiune pentru termoficarea din municipiul Brașov.
Pentru că noul serviciu nu poate face contract cu furnizorul de gaz câtă vreme acesta are de recuperat sume importante de la Tetkron, motiv pentru care Engie a şi sistat furnizarea (către Bepco SRL, producătorul care livra agentul termic pe care îl transporta şi distribuia Tetkron) un pas necesar era stingerea datoriilor. Consilierul local Lucian Pătrașcu a precizat că în vederea achitării datoriilor, membrii AGA au luat decizia majorării capitalului social al Tetkron SRL cu suma de 18,5 milioane de lei, totalul datoriilor acumulate de societate fiind de aproximativ 16 milioane de lei. „Unul dintre furnizorii Tetkron unde se înregistrau datorii este și cel de gaz, Engie, care a transmis o adresă prin care ne spunea că noul serviciu de termoficare nu își va putea începe activitatatea atâta timp cât sunt înregistrate datorii vechi. Astfel, s-a mărit capitalul social, ca să se acopere datoriile către furnizori”, a explicat Pătrașcu. „Datoriile sunt acumulate în anul 2015, când societatea avea contract valabil de delegare de gestiune cu Primăria Brașov și ținând cont că acționarii au luat decizia reorganizării societății, este normal să fie achitate aceste datorii”, a completat consilierul Adrian Oprică.

Angajații Tetkron, detașați la noul Serviciu de Termoficare

De asemenea, viceprimarul Mihai Costel a anunțat că de mâine se va demara procedura de angajare de personal pentru noul serviciu, iar pe 25 octombrie va fi concursul public pentru angajarea directorului. Dar întrucât acest proces durează cel puţin două luni, pentru a putea pune în funcţiune serviciul de termoficare s-au operat modificări în organigrama… Tetkron: „Tot de mâine, vom detașa o parte din personalul tehnic de la Tetkron la noul serviciu, acest personal fiind necesar pentru a efectua revizia instalațiilor și a centralelor termice. Viziunea noastră pentru societatea Tetkron este ca aceasta să presteze în continuare servicii de mentenanţă şi să efectueze revizii tehnice, ținând cont că noul serviciu va avea numai 71 de angajați. Trebuie să folosim toate instrumentele legale posibile pentru ca serviciul de termoficare să poată funcționa de la 1 noiembrie. Cum angajarea de personal pentru noul serviciu va dura două luni şi oamenii nu pot aştepta atât, soluția optimă pentru ca din primele zile din noiembrie să se reia furnizarea de apă caldă și căldură este detașarea de personal de la Tetkron, având în vedere că atât acesta, cât și noul serviciu aparțin municipalității, astfel că este legal”, a explicat viceprimarul.

Astfel, în ședința AGA de astăzi a fost luată și decizia suplimentării organigramei Tetkron cu personalul care va fi necesar pentru detașare, astfel încât să efectueze revizia tehnică a tuturor rețelelor și echipamentelor, care au fost preluate, în urma unui inventar, de către municipalitate, și care vor fi administrate de noul serviciu.

Procedură simplificată pentru achiziţia de agent termic

Viceprimarul a precizat că, pentru început, noul serviciu va produce cu centralele care sunt în proprietatea municipalității și care au fost administrate de Tetkron pe durata contractului de delegare de gestiune, ce a încetat din momentul pierderii licenței de către societate, iar pentru partea de energie termică care nu se va putea produce cu sistemele proprii „se va face procedură legală pentru achiziția de agent termic, în procedură simplificată, ce asigură şi rapiditatea”.
Nu în ultimul rând, reprezentanții Consiliului Local au precizat că în următoarea ședință ordinară vor aproba regulamentul de organizare și funcționare al serviciului public, într-o şedinţă precedentă fiind adoptat doar regulamentul-cadru.

Tarifele rămân neschimbate

„Tot în ședința următoare, vom stabili și tarifele pentru serviciul public local, care vor rămâne la nivelul actual, dar procedura este necesară, fiindcă nu mai este aceeași entitate. Acești pași sunt necesari, fiindcă toate aceste documente trebuie să completeze dosarul de licențiere a noului serviciu, în cel mult 90 de zile de la data când ANRSC va acorda licența, decizie care urmează să se ia până la jumătatea acestei luni de către comisia Autorității”, a punctat Mihai Costel

Totodată, începând de luni, reprezentanții Primăriei vor anunța care sunt etapele de încheiere a noilor contracte (asociaţiile de proprietari) și convenții (proprietarii de apartamente) cu noul serviciu de termoficare, pentru a le înlocui pe cele cu Tetkron.

Unanimitate politică pe tema termoficării

Mihai Costel, Adrian Oprică şi cei doi consilieri PSD au ţinut să sublinieze faptul că au trecut peste diferenţele politice şi şi-au dat mâna, la fel procedând consilierii PER şi UDMR, astfel încât să fie rezolvată o problemă gravă a câtorva zeci de mii de braşoveni. „Vreau să-i felicit pe colegii mei din noul Consiliu Local, care au înţeles că misiunea noastră este să acţionăm spre binele celor care ne-au ales. Dacă şi în vechiul Consiliu Local se gândea la fel, nu se ajungea în situaţia asta. Sper ca acest exemplu de bună practică să continue, să evităm să transformăm această problemă a zeci de mii de braşoveni în temă de campanie electorală”, a spus Adrian Oprică, în calitate de „veteran” al CL Braşov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button