[ViDEO] BRAȘOV. Nici în Anul Centenarului nu va fi un monument pentru eroii din „Tranșeea morții”
România va marca 100 de ani de la Marea Unire, iar Centenarul va găsi Braşovul fără existenţa unui monument reprezentativ pentru eroii care au apărat oraşul acum mai bine de un secol, avertizau de anul trecut reprezentanţii Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, din cadrul Prefecturii Braşov. Iar pesimismul lor a fost confirmat. Ei au solicitat din nou autorităţilor, la ședința de la finele lunii trecute, relocarea Complexului Monumental din Bartolomeu, lucru pe care l-ar fi vrut definitivat din 2016, când a fost Centenarul Intrării României în Primul Război Mondial – Războiul de Reîntregire.
Colonelul în retragere Dumitru Stratanov este preşedinte al Asociaţiei „Cultul Eroilor – Regina Maria” filiala Braşov din 1995. Tot de atunci luptă să facă ceva pentru cei 650 de eroi căzuţi acum mai bine de un secol pentru apărarea Braşovului şi a Ţării Bârsei înmormântaţi în zona Bartolomeu – zona unde a avut loc un masacru, cunoscută ca „Tranşeea morţii”. O parte din oseminte au fost transferate la Şprenghi, dar cele mai multe au rămas sub asfalt şi calea ferată. „Ca să cinstim memoria eroilor, am propus ani de-a rândul să refacem complexul monumental Bartolomeu într-o nouă locaţie. Au fost trei locaţii, până la urmă s-a stabilit să facă acest complex monumental la baza dealului din spatele bisericii. Nu imediat în spatele bisericii, ci în zona pe unde ies maşinile de la capătul de linie. De atunci avem numai promisiuni, în fiecare an am făcut sesizări la Primărie, la Consiliul Judeţean, dar degeaba”, a reafirmat col. (r) Dumitru Stratanov (video 2), preşedinte Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria”, care a adus din nou proiectul desenat de un arhitect (foto 2).
Demersul refacerii Complexului Monumental din Bartolomeu este susţinut de toţi membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele Persoanelor Vârstnice. Aceştia au solicitat urgentarea programului dedicat Centenarului Marii Uniri. „Noi vrem să ştim când e gata programul. Acesta cuprinde doar ceea ce fac mzeele şi şcolile de artă? La nivel municipiu şi la nivel judeţean ce se organizează?”, au întrebat seniorii, care au primit răspunsuri doar la acestea, atât din partea Primăriei, cât și a Consiliului Județean, care au un calendar bogat și variat, dar printre manifestări nu se află ridicarea unui monument.
„În cadrul Comitetului am avut pe ordinea de zi propuneri pentru aniversarea Centenarului din 2018. Entităţile culturale din subordinea Consiliului Judeţean au venit cu propuneri pentru a putea comemora acest eveniment cu o simbolistică adâncă şi profundă. De asemenea, am solicitat reprezentanţilor persoanelor vârstnice să vină şi aceştia cu propuneri în acest program, municipalitatea şi alte UAT-uri să definitiveze tot ceea ce şi-au propus pentru a avea un proiect amplu, iar până la sfârşitul anului să fie evidenţiat, lecturat şi luat la cunoştinţă de toţi cei interesaţi”, a precizat Ciprian Băncilă (video 1), subprefectul Braşovului. Acest lucru a fost singurul „bifat” acum din lista de solicitări a seniorilor brașoveni.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.