Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Neglijenţă, murdărie şi lipsuri, la Centrul de plasament Azur

  • IMG_20170214_115546_231215.jpg
  • IMG_20170214_120115_231216.jpg
  • IMG_20170214_121022_231217.jpg
  • IMG_20170214_122032_231218.jpg
  • IMG_20170214_122421_231220.jpg
  • IMG_20170214_123447_231225.jpg
  • IMG_20170214_123637_231226.jpg
  • img-20170214-121121.jpg
 

O echipă a Asociației pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM) a desfăşurat ieri dimineaţă o vizită de informare cu privire la modul în care sunt respectate drepturile omului la Complexul de Servicii Victoria – Centrul de plasament „Azur”.

Capacitatea centrului este de 70 locuri, în sistem modulat (pe grupe de vârstă), iar beneficiarii pot avea vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, eventual până la 26 de ani dacă urmează o unitate de învăţământ. Apoi, fiecare asistat pleacă unde vede cu ochii. Aşa e legea…

Unitatea, conform prezentării postate pe site-ul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, furnizează, în principal, servicii de găzduire pe perioada nedeterminată, îngrijire, consiliere şi suport psihologic, programe de educaţie non-formală şi informală, pregătire în vederea integrării familiale sau socio-profesionale, după caz. 

Dar în ce condiţii sunt desfăşurate aceste servicii nu este specificat nicăieri. Pe perioada derulării vizitei, reprezentanții ASUM au comunicat atât cu personalul angajat (educatori, personalul responsabil cu prepararea hranei, personalul responsabil cu întreținere și curățenie), cât și cu un grup de copii instituționalizați. Au fost vizitate toate camerele de cazare, bucătăriile aferente aflate pe fiecare etaj în parte, grupurile sanitare, camerele destinate petrecerii timpului liber, magazia de alimente și spațiul destinat preparării hranei.

Dezamăgirea a fost mare la final, mai ales că nu cu mulţi ani în urmă, acest Centru era dat ca exemplu de bune practici în ţară. La acest moment, la Azur sunt cazaţi 59 de băieţi, cu vârste între şase şi 22 de ani. 

Una caldă, alta rece 

Camerele de cazare sunt generoase, dacă privim din perspectiva spaţiului, au lumină naturală, sunt iluminate electric, mobilate și încălzite. Însă, în majoritatea camerelor mobilierul este într-o stare de degradare avansată, ușile de acces în anumite camere sunt sparte, deteriorate, fără broască sau clanță. Pereții camerelor și holurilor comune sunt murdari, cu urme de igrasie în anumite locuri. În camere era mizerie și un miros greu de suportat, chiar în condițiile în care geamurile erau deschise pentru aerisire. La momentul vizitei celor de la ASUM, aproape de ora prânzului, femeile de serviciu erau în plină activitate, singurele ustensile folosite fiind mătura, mopul şi lavetele, pentru că „aspiratoarele sunt stricate de ceva vreme”.

În anumite camere erau corpuri de iluminat fără becuri, lămpile de veghe erau smulse din pereți, iar la o fereastră termopan geamul era spart. Aproape toate caloriferele sunt deteriorate, cu rugină pe ele. Covoarele din camerele în care sunt cazaţi copiii sunt murdare şi în stare avansată de degradare.

Bucătăriile din Centru sunt dotate corespunzător, chiar şi cu televizor şi cuptor cu microunde, dar în unele dintre acestea mobilierul este degradat. Grupurile sanitare aferente fiecărui etaj sunt dotate cu mașină de spălat rufe, chiuvetă, WC și spațiu destinat îmbăierii. Dar dușurile nu erau funcționale în totalitate, perdelele erau rupte ori inexistente. Bateriile de duș aveau doar furtun, unele chiar rupte și aproape toate fără „pară”. Bateriile de lavoar nu erau funcționale în totalitate, iar faianţa este căzută pe alocuri. Gupurile sanitare nu sunt încălzite suficient, temperatura resimțită era improprie pentru efectuarea unui duș, în plus de asta, copiii parcurg distanța de la baie la cameră printr-un hol la fel de rece.

Remarcabil este că depozitul de alimente era curat, alimentele erau depozitate ordonat pe rafturi, în frigidere şi lăzi frigorifice, pe categorii de produse. La fel şi spațiul destinat preparării hranei, care este pregătită conform unui rețetar. Copiii sunt consultați cu privire la felurile de mâncare pe care vor să le consume, existând din acest punct de vedere diversitate. Hrana este consistentă, iar copiii sunt mulțumiți de calitatea acesteia.

Alb năucitor şi murdar

Imaginea de ansamblu a centrului este una austeră, neindicată dezvoltării armonioase a copilului. Unele lucruri şi mentalităţi nu s-au schimbat în ultimele decenii. 

Pe pereţii interiori ai instituţiei, cum spuneam murdari la momentul vizitei echipei ASUM, este menţinută culoarea albă, deşi sunt cunoscute efectele benefice ale culorilor asupra psihicului copiilor. Când a fost întrebată o îngrijitoare de ce nu există preocupare pentru acest detaliu, important de altfel, aceasta a răspuns că a existat o tentativă în acest sens la un moment dat, un copil fiind lăsat să deseneze un copac pe peretele din dormitorul său, dar imediat s-au primit instrucţiuni ferme de la Direcţie să dispară imaginea. Aşa că ceea ce-i bucura sufletul copilului a fost înlocuit în câteva clipe cu o mare pată albă, pe motiv că aşa scrie în lege. Nimic mai fals. Nici o lege nu prevede aşa ceva.  

Oameni cu suflet şi dăruire

Partea bună este că mare parte din personalul administrativ este dedicat activităţii pe care o desfăşoară acolo, cu aplecare către educarea copiilor din Centru, în condiţiile unor lipsuri materiale evidente.

Una dintre cele 22 de educatoare ale Centrului, Camelia Chelariu, care lucrează de peste 25 de ani în acest loc, a dezvăluit că şi-a dedicat tot timpul celor asistaţi, neglijându-şi de multe ori familia: „Lucrez aici de când aveam 18 ani. Când eu m-am angajat, în casa de copii se numea pe atunci, erau cazaţi 180 de orfani sau abandonaţi. Practic, eu am crescut odată cu ei, deşi nu eram în situaţia lor. Am avut o relaţie foarte bună cu ei tot timpul. Şi acum mă mai întâlnesc cu unii, adulţi fiind, care au făcut ceva cu viaţa lor şi care mi se adresează tot cu Mamă, aşa cum mă considerau când erau în Centru. Eu am doi copii acasă, iar pe ai mei îi certam când greşeau. Dar recunosc că greşelile celor de aici le tolerez desori”.

În materialul video ataşat o puteţi urmări pe Camelia Chelariu, o femeie blajină, vorbind într-un scurt interviu despre viaţa de educator în centrul de copii Azur.  

Scandal cu iz sexual 

Din păcate, instituţia se află şi în plină anchetă penală în această perioadă, după ce un adolescent instituţionalizat, în vârstă de 17 ani, a sesizat conducerea, în luna ianuarie, că o educatoare în vârstă de peste 40 de ani i-ar fi făcut avansuri sexuale, care între timp s-au şi concretizat, undeva la sfârşitul anului.

El a declarat, iniţial, că ar fi cedat avansurilor doar „pentru că este bărbat”. După câteva zile, băiatul şi-a retras „reclamaţia” şi şi-a retractat vorbele „spuse la nervi”, după cum a motivat. Totuşi, cazul a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori Braşov, care efectuează verificările şi se vor pronunţa într-un sens sau altul. Femeia arătată cu degetul de tânăr şi-a dat demisia, negând toate insinuările şi motivând că oricum avea de gând să plece, din cauza unor probleme personale. 

Banii, veşnica nemulţumire

Nu la fel de mulţumiţi sunt aceşti copii şi de frecvenţa cu care îşi primesc „banii de buzunar”, conform legii, 28 de lei pe lună. Câţiva dintre cei trecuţi de 10 ani, care îşi pot administra singuri aceşti bani, au reclamat reprezentanților ASUM că ultima oară au primit mica alocaţie în luna noiembrie. 

„De asemenea, nu am primit lămuriri complete cu privire la modul în care sunt administrate alocaţiile de stat ale copiilor și persoanele responsabile de acest aspect. Singura explicație primită a fost că, aceste sume de bani sunt depuse într-un cont deschis la o anumită bancă, fără a se menționa pe numele cui, cine îl administrează și baza legală. Așteptăm aceste lămuriri din partea DGASPC Brașov. ASUM a demarat controale în centrele de plasament pentru a se verifica modul în care sunt îngrijiţi copiii instituţionalizaţi. Astfel, la un moment dat, toate unităţile de profil vor avea parte de vizita noastră, pentru că drepturile omului trebuie respectate în orice condiţii”, a declarat preşedintele ASUM Braşov, jr. Ionel Spătaru. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare