Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Multe școli au probleme cu avizele de securitate la incendiu

 

Şcolile, liceele şi grădiniţele îşi deschid astăzi din nou porţile, pentru anul de învățământ 2018/2019, indiferent dacă sunt pregătite sau nu să le ofere elevilor condiţii adecvate de studiu. În unele dintre ele încă se mai fac lucrări sau de abia începe șantierul. În județul Brașov nu sunt atât probleme cu autorizațiile sanitare, cât sunt cu avizele de securitate la incendiu.
Potrivit prof. Ion Negrilă (video), inspector şcolar general adjunct, în cele 411 de unităţi de învăţământ din judeţul Braşov, dintre care 177 au personalitate juridică, problemele nu sunt legate de autorizațiile sanitare de funcționare (circa 90% au sau sunt în curs să le obțină), ci de cele de securitate la incendiu (autorizații sau avize PSI), date de ISU. Datele de la IȘJ nu erau centralizate încă, dar cele furnizate de ISU Braşov sunt oarecum diferite pe ansamblu: doar 14 autorizate, 66 neautorizate, iar 106 nu fac obiectul autorizării, adică un total de 186 unități. Anul trecut, ISU oferise o statistică din care reieșea că în județul Brașov sunt 627 clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ, 20 deţineau autorizaţie, 119 nu erau autorizate, 69 erau doar avizate. Pentru celelalte 419, conform unei aberaţii legislative, nu e nevoie de reînnoire, chiar dacă ultimul aviz a fost dat acum 20 de ani! „Clădirile existente, cele care sunt de mulți ani, nu au nevoie de autorizație PSI. Doar cele nou date în funcțiune și cele cărora li s-au adus modificări la structură”, explicau reprezentanții ISU. Practic, clădirile mai vechi de 1997, când s-a schimbat legislația, nu dețin autorizaţie sau avize PSI pentru că la momentul construcției nu exista nici o reglementare care să le oblige să-l solicite. Pe de altă parte, și unele, și altele pot fi la fel de (ne)sigure la incendiu. „Avize sanitare au toate, probleme sunt la mai multe şcoli cu autorizaţia de securitate la incendiu, avizul PSI de la ISU, de la Pompieri. Asta ţine şi de UAT (unitatea administrativ-teritorială, adică primăria localităţii – nota red.), pentru că sunt nişte demersuri de făcut, documentaţii, costuri”, a precizat Negrilă. 

Citiți și:

BRAȘOV. Cât de pregătite sunt unitățile de învățământ pentru noul an școlar


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button