Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Militarii și oficialitățile au sărbătorit Ziua Armatei la Şprenghi

  • IMG_0011_242947.JPG
  • IMG_5332_242948.JPG
  • IMG_5320_242949.JPG
 

Ziua de 25 Octombrie 1944, când, la Carei, ultima palmă de pământ românesc a fost eliberată de sub ocupația străină din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, devenită din acest motiv Ziua Armatei Române, a fost celebrată astăzi la Brașov prin ceremonii religioase și militare.

Festivitățile de la Cimitirul Eroilor din Șprenghi au fost alese de oficialitățile brașovene pentru a onora sărbătoarea cu prezența. La manifestare au participat, pe lângă prefectul Marian Rasaliu, președintele Consiliului Județean Adrian Veştea, viceprimarul Barabas Laszlo, reprezentanți ai asociațiilor veteranilor de război, ai instituțiilor publice, ai organizațiilor neguvernamentale, ai Poliției, Jandarmeriei, SRI, ISU, ai partidelor politice, efective ale unităților din Garnizoana Brașov, cadre militare în rezervă și retragere, care au adus un omagiu tuturor ostașilor români căzuți la datorie pentru libertatea, unitatea, suveranitatea și independența statului și a națiunii române.

Manifestarea a început cu intonarea Imnului Național, după care a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor. În alocuțiunile rostite, prefectul și comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmisegetusa Braşov au subliniat rolul esențial jucat de Armată în făurirea și dezvoltarea statului modern, ca și prestigiul și încrederea de care se bucură această instituție. „Este o zi cu multiple semnificații, ziua în care s-a defăşurat ultima acţiune militară de pe teritoriul ţării noastre, respectiv, ofensiva pentru eliberarea oraşului Carei şi astfel a ultimei brazde de pământ românesc. Este ziua în care noi, militarii, împreună cu societatea civilă, sărbătorim Ziua Armatei Române, în care îi sărbătorim pe eroi, pe militarii care au luptat în toate războaiele pentru a apăra independenţa, suveranitatea şi integritatea României. Îi sărbătorim totodată și pe soldații care servesc și azi patria”, a afirmat colonelul Cristian Teglaş (video 2), comandantul Brigăzii 2 VM.
După citirea mesajului transmis de ministrul Apărării, festivitatea a continuat cu depunerea coroanelor de flori, acompaniată de Imnul Eroilor, și s-­a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, în sunetele celebrului cântec patriotic „Treceți, batalioane române, Carpații!” (video 1), intonat de fanfara Academiei Forțelor Aeriene, care a dat la rândul său onorul.
„25 Octombrie 1944, reîntregirea ţării, reîntregirea României, eliberarea Ardealului de Nord de sub ocupaţia străină şi astfel putem vorbi din nou de naţiunea română. Ne cinstim eroii, ne cinstim Armata. Ne dorim o armată puternică, compatibilă cu forţele NATO, ne dorim o înzestrare demnă de o armată puternică, dar nu ne dorim să fim nevoiţi s-o folosim vreodată”, a declarat prefectul Marian Rasaliu (video 3).

Sărbătoare instituită în 1959

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. Data 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului național de sub ocupația hortisto-fascistă, care s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.
Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. „Ajunse la frontiera din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din data de 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.

În cea mai mare parte, statele din Europa aduc un omagiu anual, la o dată distinctă (care are o însemnătate istorică sau identitară națională), celor care sunt încadrați în structurile forțelor armate naționale, notează Agerpres.
Statul vecin României, Bulgaria, aniversează în fiecare an la 6 mai Ziua curajului, prilej cu care este marcat praznicul Sfântului Gheorghe, care este patronul spiritual al forțelor armate bulgare.
Grecia marchează la 21 noiembrie Ziua forțelor armate, Franța își serbează armata la 11 noiembrie, data semnării armistițiului din 1918 dintre aliați și Germania, iar Italia aduce un omagiu forțelor sale armate la 4 noiembrie, ziua în care s-a semnat armistițiul de la Villa Giusti, din 1918.
Anual, în ultima sâmbătă din luna iunie, Marea Britanie sărbătorește ziua forțelor armate britanice.
Polonia, de asemenea stat membru NATO, marchează anual ziua forțelor armate poloneze la 15 august, dată la care, în 1920, a fost obținută victoria în bătălia de la Varșovia împotriva forțelor armate sovietice.
Din 1987, Spania marchează ziua formelor armate spaniole în cea mai apropiată sâmbătă raportată la data de 30 mai, care este sărbătoarea praznicului Sfântului Ferdinand.
Din 1992, anual, la data de 21 mai, Ungaria aduce un omagiu forțelor sale armate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button