Expres

[ViDEO] BRAŞOV. Militarii americani au participat la Ziua Eroilor

  • IMG_0783_214209.JPG
  • IMG_0781_214210.JPG
  • IMG_0784_214211.JPG
  • IMG_0780_214212.JPG
  • IMG_0785_214213.JPG
  • IMG_0786_214214.JPG
  • IMG_0788_214215.JPG
 

Eroii care şi-au sacrificat viaţa pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român au fost comemoraţi  în toate cimitirele şi la toate monumentele închinate lor, astăzi, în a patruzecea zi de la Înviere, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Înălţarea Domnului. Ziua Eroilor este ridicată, de altfel, la rang de sărbătoare naţională în Biserica Ortodoxă Română.
Comemorarea celor care s-au sacrificat pentru neam şi ţară a avut loc şi la Cimitirul Eroilor din Şprenghi, unde s-au adunat câteva sute de persoane, de la veterani de război şi autorităţi, până la elevi şi simpli cetăţeni, dar şi militari americani, dintre cei care participă la exerciţiul multinaţional NATO de la Cincu. După slujba de parastas în memoria eroilor şi alocuţiunea prefectului Ciprian Băncilă despre semnificaţia zilei, parlamentari ai judeţului Braşov, oficialităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate, ai partidelor politice, asociaţiilor şi organizaţiilor nonguvernamentale au depus coroane şi jerbe de flori. Acţiunea a fost acompaniată de Imnul Eroilor, intonat de fanfara Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, formată din militari ai Jandarmeriei, ai Brigăzii de Vânători de Munte şi ai ISU şi onorul fanfarei. „Eroi cunoscuţi şi eroi ale căror nume le cunoaşte doar Dumnezeu sunt comemoraţi în fiecare an, în această zi sfântă, Înălţarea Mântuitorului Hristos, zi în care are loc şi cinstirea eroilor neamului românesc care şi-au jertfit propria viaţă pentru vatra strămoşească, pentru tradiţia şi credinţa românească. Ei au pus mai presus interesul naţional, ei  au ştiut ce înseamnă patriotism, de aceea, cu toată gratitudinea, merită acest omagiu”, a afirmat prefectul Băncilă. „Este bine să ne amintim de cei care care de-a lungul istoriei s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru independenţa şi libertatea pe care le avem astăzi şi datorită cărora noi trăim astăzi într-o ţară liberă şi democrată. Trebuie să transmitem din generaţie în generaţie acest lucru pentru ca tinerii să nu uite că românii, de-a lungul istoriei, s-au jertfit pe câmpurile de bătălie. Să comemorăm aceşti eroi, să le purtăm o veşnică recunoştinţă”, a spus şi George Scripcaru, primarul municipiului Braşov.

Din cauza căldurii şi a emoţiei, probabil, o tânără, subofiţer în Armata Română, a acuzat o stare de leşin, echipajul de la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” intervenind rapid pentru a o conduce la ambulanţă şi a-i acorda îngrijiri.
Ceremonii au avut loc la toate monumentele şi cimitirele eroilor, din Braşov şi alte localităţi din judeţ, organizate de autorităţile administraţiei publice locale, cu sprijinul şi participarea reprezentanţilor unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani/rezervişti şi a altor organizaţii neguvernamentale.
De asemenea, la monumentele Eroilor din Bartolomeu şi din Piaţa Unirii, militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” au asigurat garda la monumente, iar la mormintele eroilor din Cimitirul Municipal, căzuţi la datorie în Afganistan, s-au depus coroane şi jerbe de flori din partea Fundaţiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. De asemenea, Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor „Braşov-Decembrie 1989” a organizat în Cimitirul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 un ceremonial religios, depunere de coroane, jerbe şi buchete de flori în cinstea Eroilor Martiri căzuţi în Revoluţia Română din Decembrie 1989.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button