[ViDEO] BRAȘOV. Medicii manageri de spitale câștigă acum jumătate din salariul colegilor de breaslă
Legea de majorare a salariilor din sistemul sanitar, de la 1 martie, scoate la iveală situații aberante. Medicii care sunt manageri de spitale primesc jumătate din salariile colegilor de breaslă, majorările salariale pentru asistenţii medicali şi medicii din anumite secţii nu compensează sporurile tăiate, iar cei care alcătuiesc personalul auxiliar au pierdut sute de lei la leafă.
Medicul Liviu Muntean (video 2), până acum mai bine de o lună manager al Spitalului Clinic de Copii din Brașov, a negociat cu Consiliul Județean rezilierea amiabilă a contractului de management, după ce și-a dat seama că, dacă rămâne cu statutul de medic, și-ar dubla salariul. Liviu Muntean câștiga 4.900 de lei ca manager, iar ca medic (chirurg ortoped), ajunge acum să câștige 10.900 lei. El a fost înlocuit la șefia spitalului de către Monica Săbăduşi, care a ocupat anterior funcția de director financiar-contabil. Liviu Muntean a trecut totuși pe funcția de director medical. Iar asta face să primească o indemnizaţie de 7,5% şi să piardă alte 15 procente, pentru că nu lucrează full time ca medic în secţie.
„Am renunțat la funcția de manager al spitalului din cauza salarizării. Adică salariul meu de manager nu s-a modificat deloc, n-a crescut, iar salariile medicilor, așa cum știți, s-au cam dublat. Practic, acum câștig dublu. Nu discutăm despre sporuri, ci doar despre salariul de bază. Adică, un manager nu are niciun spor. Înainte, ca manager câștigam 4.900 de lei, acum câștig 10.900 de lei. Nu mi se pare o situație normală, având în vedere că un manager are mai multe responsabilități, iar eu nu am încetat niciodată să-mi exercit meseria de medic în acest spital. Normal mi s-ar părea ca orice manager de instituție să aibă cel mai mare salariu, pentru că el răspunde de tot. Președintele Consiliului Județean a fost de acord să reziliem amiabil contractul de management. Niciodată nu cred că veți mai vedea vreun medic manager de spital”, a declarat Liviu Muntean.
Cel care a dezvăluit această situație este Adrian Veștea (video 1), președintele Consiliului Județean Brașov, care spune că nu înțelege logica acestor modificări.
Salarii mai mici cu 500-700 de lei
Fostul manager a adăugat că și la Spitalul de Copii, ca peste tot, au fost tăiate sporurile, mai bine zis, plafonate la 30%, și că sunt sectoare de activitate din sistemul sanitar unde salariile au scăzut simțitor. Cel mai afectat este personalul auxiliar, unde salariile au scăzut cu sume cuprinse între 500 și 700 de lei. Este vorba despre personalul de curățenie, îngrijitoarele, infirmierele și personalul administrativ. Deşi încadrarea în anumite condiţii de muncă permite aplicarea de sporuri, la salariul de bază, în procente, de peste 75% şi în noul regulament, obligativitatea încadrării fiecărui spital în plafonul de 30% la nivelul fiecărui ordonator principal de credite face imposibil acest lucru. Mai mult, din calculele realizate de sindicalişti, se ajunge în situaţia ca în anumite secţii să se pună problema aplicării unui procentaj al sporului sub cel menţionat în normele aprobate prin HG, ceea ce ar însemna încălcarea legii. După mai multe runde de discuţii, inclusiv ieri, în urma cărora socotelile n-au ieşit de niciun fel, astfel încât toate părţile să fie mulţumite, sindicaliştii ameninţă cu greva.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

