[ViDEO] BRAȘOV. Horia Brenciu și oficialitățile au aruncat buzduganul împreună cu Junii
„Aruncarea în ţol”, unul dintre obiceiurile pitoreşti din ceremonialul Junilor Braşoveni şi Braşovecheni, la care participă membrii Grupului Junilor Tineri, a adunat în Vinerea Luminată câteva sute de persoane, brașoveni și turiști, parcă mai mulți ca anii trecuți, în ciuda reprizelor de ploaie și de vânt.
Spectacolul – care era la origine un ritual de iniţiere şi de confirmare în ceata de feciori şi se făcea în public doar ca măsură punitivă pentru cei care refuzau proba bărbăţiei – a fost pe măsura aşteptărilor celor care cunosc obiceiul.
Junii Tineri s-au adunat întâi în cerc în jurul Troiţei Căpitanului Ilie Birt, unde au cântat „Hristos a înviat!”. Acompaniaţi de lăutari, au ajuns apoi în faţa bisericii, fiind întâmpinați de preoții parohi Ioan Herda și Vasile Filip Prodea. Apoi, așa cum spune tradiția, s-au întrecut în aruncarea buzduganului, în timp ce joacă celebra Horă a Junilor, neîncheiată. În amintirea vremurilor de luptă, buzduganul este oferit de vătaf armașului mare, armașului mic și tot așa până ajunge la fiecare june în parte. Dacă vreun privitor vrea să se întreacă cu junii în aruncarea buzduganului, o poate face, însă numai după ce introduce o sumă de bani în „bițcăn”, pușculița tradiţională a junilor.
Ceea ce au și făcut, după cum puteți vedea în video 1, brașoveanul (chiar șcheian) Horia Brenciu, care venise în Brașov pentru un concert, președintele CJ, Adrian Veștea, primarul Brașovului, George Scripcaru, dar și mai mulți consilieri municipali brașoveni și alți spectatori.
Într-un târziu, tinerii au adus cu ei ţolul, respectiv o cergă mare, care a fost ţinută de margini şi de colţuri de mai multe persoane. Primul aruncat în ţol a fost vătaful grupului. Au urmat armaşul mare şi cel mic, dar şi ceilalţi juni, mai ales cei mai noi, care au fost obligaţi să-şi demonstreze la rândul lor curajul. Astfel, rând pe rând, toţi Junii Tineri au fost aruncați aruncaţi de câte trei ori, spre cer. Cei mai mulţi s-au aşezat pe spate cu mâinile sub cap şi în momentul „zborului” au bătut repede din palme.
Apoi s-au încins sârbele și horele, chiar dacă ploaia a reînceput.
Citiți aici mai multe despre acest obicei:
BRAȘOV. Un obicei unic și spectaculos prezintă astăzi Junii Tineri
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.